Публикувано от в в Тестени
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3796
  • Печат

Лаланги ... каквото и да означава това

 

b2ap3_thumbnail_lalangi_1.jpg

    

    Една закуска от детството ми. Баба ги наричаше със странното име "лаланги". Сладко име, нали? С братовчедка ми излапвахме неимоверно количество от тези вкусни пържени залчета. Рецептата е много семпла, лесна и с малко продукти. Сигурна съм, че и вие я приготвяте, но реших все пак да я напиша. Старите рецепти трябва да останат живи, те са прекрасни!

Продукти

1 яйце
1 1/2 ч.ч. брашно
1 равна ч.л. сода за хляб
1 равна ч.л. сол
вода за разреждане
олио за пържене

 

b2ap3_thumbnail_lalangi_2.jpg


Приготвяне

* Разбийте леко яйцето с вилица. Добавете брашното, смесено със солта и содата. Започнете да прибавяте вода, като непрекъснато бъркате за да не стават бучки. Най-удобно е с телена бъркалка. Разредете с толкова вода, че да получите гъсто палачинково тесто.

* Загрейте олиото. Със супена лъжица гребвайте от сместа и сипвайте в тигана малки купчинки. Пържете на среден огън от двете страни до златисто. Поднесете лалангите със сирене, мед или конфитюр. Да ви е сладко!

* Ако разредите тестото с малко повече вода и го сипвате с лъжицата по-отвисоко на струйка, ще получите хрупкави пържени розички.

 

b2ap3_thumbnail_lalangi-.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    моника георгиева Неделя, 23 Ноември 2014

    В нас ги наричам ларингитки...и аз не знам защо!Правя си ги ,когато няма нищо сладко или пък хляба е привършил,а няма време за месене...Понякога им прибавям настъргана ябълка/на кубчета или тънки резени/,и ги обичам всякак.Наистина простичка, стара рецепта,която с удоволствие ще предам на дъщеря си!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 23 Ноември 2014

    Мони, и аз като теб. Като няма нищо за закуска винаги прибягвам до тях. И аз искам тази семпла бабина рецепта да остане поколения наред. Но ти ми казваш нещо много интересно ... Никога, никога нямаше да се сетя за сложа ябълка. Това е просто страхотно! Обичам хора като теб, с идеи и винаги готови за експерименти. Непременно ще опитам, още утре заран като правя закуска на сина ми. Много, много ти благодаря за великолепната идея!

    И още нещо, което е важно за мен. Благодаря ти, че си тук. Сайтът проходи едва преди няколко часа. Има нужда от подкрепа за да тръгне и окуражителни думи. Като всяко ново нещо. Затова, добре си ми дошла. Надявам се да ти е приятно и вкусно тук. И още веднъж благодаря!

  • Гост
    Даниела Вторник, 25 Ноември 2014

    а, моята баба ги наричаше лангидки-)))

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 25 Ноември 2014

    Да, чувала съм ги и така. Пак е смешно, нали? Супер много ги обичам тези имена. Благодаря ти. Добре дошла, Дани.

  • Гост
    Светлана Вторник, 25 Ноември 2014

    Йоли сайтът е страхотен ти също:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 25 Ноември 2014

    Благодаря ти Светле. Добре си ми дошла. Много си мила!

  • Гост
    Руска Понеделник, 09 Февруари 2015

    ;) Моята баба ги наричаше Бедички :p и са много вкусни винаги. Аз натрошавам сиренце в сместа и когато се изпържат са със завършен савършен вкус!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 09 Февруари 2015

    Ех, че хубаво, Русе! И името, и идеята със сиренето. Много ти благодаря, непременно ще се възползвам и аз. Че то ще е 100 пъти по-вкусно така! Страхотна си!

  • Гост
    Yodeta Четвъртък, 18 Юни 2015

    Здравейте,маминка ми правеше такава закуска когато бях дете,казваше им тигьнички.Прекрасен саит.:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 18 Юни 2015

    Да, права си. И тиганици им казват. На мен ми е много смешно това име "лаланги" и винаги с кеф си го казвам. А са и вкусни. Благодаря ти, радвам се, че си тук и ти харесва моето местенце.

  • Гост
    Ани Понеделник, 23 Ноември 2015

    Баба ги правеше.Уникални!Йоли, върнахте ме в детството ми.Доста време търсих рецепта и воала!Прекрасна, както винаги.И у нас се казваха лаланги (винаги съм мислила, че е нещо на румънски,защото нашите са изселници от ромънска Добруджа.) Да запазим бабините рецепти живи,това е чудесно.Още веднъж -благодаря!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 24 Ноември 2015

    Ето, ти го каза най-добре. Да запазим бабините рецепти и да ги предадем нататък. Благодаря ти за тези думи, Ани.

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 26 Май 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus