Публикувано от в в Коледа
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 6231
  • Печат

Kruidnoten ( Холандски коледни сладки )

 

b2ap3_thumbnail_kruidnoten_3.jpg



Който е бил в Холандия през декември със сигурност е опитал техните традиционни коледни мини - курабийки. Или поне ги е видял във всеки магазин, в който е влязал. Тези хрупкави миниатюри холандците наричат още " Пиперени ядки". Пиперени, тъй като задължително се правят с бял или черен пипер. Ядки, защото точно като тях можеш да грабнеш шепа, да си ги сложиш в джоба и да си хрускаш, разхождайки се по улиците.

Kruidnoten традиционно се правят за 5 - и декември, когато е нидерландският Синтерклаас, което е нашият Никулден на 6 - и декември. Помощникът на Синтерклаас Зварте Пит (Черен Петър) приготвя и раздава различни традиционни лакомства, между които задължително са тези симпатични пиперливи дребосъци (pepernoten).

Бисквитките са много вкусни, твърди и хрупкави. Съставките са най-обикновени, но ароматите ги правят наистина специални. В никакъв случай не бива да се пропуска пипера. Точно той им дава онзи пристрастяващ вкус, който те кара непрекъснато да посягаш към тях. Kruidnoten са идеално допълнение към чаша греяно вино!

 

b2ap3_thumbnail_kruidnoten_4.jpg



Продукти за 70 сладки

140 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. звезден анасон
1/2 ч.л. бял пипер
1/2 ч.л. джинджифил
1/4 ч.л. сол
120 г кафява захар
40 г студено масло
4 с.л. прясно мляко

* Всички подправки трябва да са фино смлени.

 

b2ap3_thumbnail_kruidnoten_6.jpg



Приготвяне

* В купа смесете и разбъркайте добре брашното заедно с бакпулвера, всички подправки и захарта. Върху него нарежете маслото на кубчета и стрийте всичко с пръсти докато получите фини трохи. Може да направите това и с кухненски робот.

* Към маслените трохи сипете млякото и омесете тесто. Непременно пригответе тестото от предния ден и го оставете в хладилника за да може кафявата захар да се стопи и ароматите да се споят.

* Нарежете тестото на филийки, а от тях оформете фитили. Нарежете фитилите на малки парченца и с длани направете топчета с големината на малък лешник. Подредете топчетата в тава, покрита с хартия за печене.

 

b2ap3_thumbnail_kruidnoten_1.jpg



* Загрейте фурната на 170* и изпечете бисквитките за около 8 - 10 минути. Ако желаете, след като изстинат ги потопете в различни видове шоколад. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_kruidnoten_5.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Анди Събота, 17 Декември 2016

    Анди

    Здравей, Йоли, много интересна рецепта си измислила :) Със сигурно ще я пробвам, но да те питам не всички от подправките се намират фино смлени, например звездния анасон, аз съм виждала само звезди по магазините

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 18 Декември 2016

    RE:Анди

    Благодаря Анди. Ще се радвам да опиташ сладките. Разбира се, подправките не са еднакво фино смлени. Аз и затова пиша, че трябва задължително да са такива. Не е никак трудно. Просто ги стрий в хаванче. Стават изклучително фини като прах.

  • Гост
    Eva Toneva Събота, 17 Декември 2016

    Направо без думи остава, много ми харесват, много! заприличаха ми на бонбони Космос. Прегръдки, мое вдъхновение!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 18 Декември 2016

    Благодаря ти, душка.Много се радвам, че ти харесаха дребосъците.

  • Гост
    Оля Събота, 17 Декември 2016

    Здравей, Йоли!
    Това е поредната страхотна рецепта и идея, която чета в сайта ти. Твой фен съм от много години и голяма част от рецептите съм ги изпробвала, като досега винаги са се получавали страхотни. Не съм от най-пишещите читатели на сайта, но сега искам да изкажа своето възхищение от всичко което правиш. Красиво, изящно и разбира се невероятно вкусно. Винаги, когато ми трябва рецепта прибягвам до твоите и никога не съм сбъркала.
    И накрая само един въпрос и тези сладки ли могат да стоят по-дълго като меденките?
    Весели и усмихнати празници!
    Твой верен читател.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 18 Декември 2016

    Толкова си мила, Оля! Благодаря ти от сърце за добрината, която излъчваш към мен! Много се радвам, че ти харесват рецептите ми!

    Определено си налучкала. Сладките могат и половин година да стоят, че и повече. Няма какво да им се развали. Напълно сухи са и много твърди. Те и затова се правят мънички, просто ги схрускваш. Ще се радвам да ги опиташ.

  • Гост
    Таня Донева Събота, 17 Декември 2016

    Като лъскави камъчета са тези сладурковци :)
    Пълна си с идеи и си наистина нестихващо вдъхновение, мила Йоли!
    Благодаря ти, че те има!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 18 Декември 2016

    Благодаря ти мила ми приятелко! Много се радам, че тези смешки ти харесаха!

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 18 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus