Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4730
  • Печат

Крем торта

 

b2ap3_thumbnail_krem_torta4.jpg

 

Продукти

Основа

2 белтъка
100 г захар
1 с.л. брашно
1 ванилия
50 г едро натрошени или цели лешници

Блат за странично обличане

2 яйца
60 г захар
40 г брашно
20 г какао
ванилия

За декоративните бели ивици

10 г меко масло
10 г захар
10 г белтък
10 г брашно

Първи пласт - шоколадов ганаш

100 г течна сметана
200 г натурален шоколад 70%
50 г фино смлени печени орехи

Втори пласт - портокалов крем

3 яйца
1 жълтък
1/2 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. пресен портокалов сок
125 г масло
настъргана кора от 1 портокал
ванилия

Трети пласт - крем кафе

2 жълтъка
100 мл течна сметана
150 г прясно мляко
100 мл силно сварено кафе еспресо
3 с.л. брашно
ванилия
7 с.л. захар
1 1/2 пакетче желатин др. Йоткер (15 г)

Четвърти пласт - крем Рикота с ванилия 

200 г Рикота
100г заквасена сметана
150г захар
2 белтъка
ванилия
11/2 пакетче желатин др. Йоткер (15 г)

Глазура

100 г млечен шоколад
150 мл прясно мляко
20 г масло
1 пакетче желатин др. Йоткер (10 г)

 

b2ap3_thumbnail_krem_torta5.jpg

 

Приготвяне

* За основата разбийте на твърд сняг белтъците. Постепенно добавете захарта и ванилията и продължете разбиването до получаване на твърди връхчета. Внимателно прибавете брашното като бъркате с лопатка. Накрая сипете лешниците. Очертайте кръг върху хартия за печене с диаметър 22 - 24 см или колкото е диаметъра на тортената ви форма. Сипете белтъчната смес, леко загладете, оформете на кръг и изпечете в предварително загрята слаба фурна на 140*. Сами преценете колко дебела да е основата. Ако искате можете да направите два кръга вместо един. Приберете втория и го ползвайте по-късно за кремове, торти и сладкиши. Може да съхранявате много дълго време целувченият блат, завит в хартия. Печете според вашият вкус - по-препечено или по-малко.

 

b2ap3_thumbnail_krem_torta6.jpg

 

 * За да направите блата за обличане страниците на тортата първо подгответе лист хартия за печене, начертан с молив в каквито искате форми. Аз избрах да са ромбоидни. Разбъркайте до хомогенна смес нужните съставки за декорацията и ги сипете в пош с тънък накрайник. Шприцовайте по начертаното от вас като не забравяте да обърнете хартията от другата страна. Линиите прозират достатъчно добре. Поставете листа върху табла или дъска и го замразете във фризера за 20 минути.

 

b2ap3_thumbnail_krem_torta7.jpg

 

 * За блата разбийте добре яйцата със захарта и ванилията до получаване на гъст крем. Пресейте какаото заедно с брашното и го добавете към яйчната смес. Извадете декорираният лист от фризера и с шпакла размажете върху него шоколадовото тесто. Изпечете подложката в предварително загрята на 170* фурна за 10 мин. Внимавайте да не прегори. В противен случай белите шарки ще станат кафяви и няма да се виждат добре. След като блатът  изстине отстранете хартията и го нарежете на две или три ленти по дължина. Изчислете сами каква дължина от лентите ще ви е нужна за да обгърне тортата и чак тогава го нарежете. Диаметърът трябва да бъде същия като белтъчната основа.

* За ганаша затоплете сметаната до кипване, прибавете щоколада и орехите и бъркайте докато получите гладък крем. Може да приготвите ганаша няколко дена предварително. За да го сипете в тортата просто малко го загрейте за да омекне.

* За портокаловият крем сложете в малка тенджерка яйцата, жълтъка и захарта. Разбийте за кратко с бъркалка. Прибавете портокаловите сок и кора, както и маслото, нарязано на парченца. Сварете крема на водна баня докато се сгъсти. Нужни са около 15 мин. Не е нужно  непрекъснато да го бъркате.След като кремът се сгъсти го претрийте през цедка за да стане съвършено гладък. Оставете да се охлади. Може да приготвите този крем 2 или 3 дена предварително и да го съхранявате в хладилника.

*  За кремът с кафе разбъркайте захарта с брашното и ванилията. Сложете жълтъците и налейте малко мляко. Разбъркайте до получаване на гладка каша. След това сипете останалото мляко, кафето и сметаната. Сварете крема до сгъстяване на водна баня или в съд с не залепващо дъно. Отнемете от огъня и сипете желатина в горещия крем. Бъркайте докато се разтвори напълно. Разбира се, ако желаете може да го стопите първо него на водна баня с малко вода и чак след това да го сипете в крема. Оставете крема да се охлади.

* За кремът с рикота първо разбийте белтъците на сняг. Прибавете им половината захар и продължете да разбивате още малко. Ако искате сиренето да стане по-фино първо го претрийте през цедка. Ако това не ви притеснява го разбийте с останалата захар и ванилията на гладък крем. Стопете желатина на водна баня и го сипете към него. Разбъркайте добре. На края прибавете и разбитите белтъци. Ако се притеснявате да ползвате сурови белтъци може да ги замените с 400 г квасена сметана. 

* Сглобяване - поставете основата в тортена форма и я пристегнете с ринг. Върху нея, по стените на ринга сложете лентите от блата.

 

b2ap3_thumbnail_krem_torta8.jpg

 

 * Ако ганашът е много студен и твърд го затоплете леко и го сипете върху основата. Като малко се стегне нанесете върху него портокаловия крем. След това излейте кремът с кафе и оставете тортата за 2 часа в хладилника да се стегне. Кремът с кафе трябва да е полугъст като го сипвате. Ако много се е желирал също ще трябва лекичко да го затоплите. След като се е стегнал сипете върху него последния крем с рикота. Загладете добре и оставете тортата добре да се стегне преди да нанесете глазурата.

* За глазурата просто направете едно мляко с какао за пиене. Сложете му маслото за лъскавина и докато е горещо сипете и желатина. Разбъркайте добре. Ако има бучици неразтопен желатин просто го прецедете. Оставете да изстине и да се сгъсти леко.

* Освободете тортата от ринга. Залейте я с полутечната глазура и я оставете небрежно да се разтече отстрани. Може да оставите тортата с тази глазура - става лъскава и млечно кафява. Аз реших да я напудря с какао. Украсих семпло с няколко захаросани лешника и това е. Може да видите как съм ги направила ето тук. Вие украсете по ваше желание. Надявам се, че ви хареса тази торта. Просто такова ми беше вдъхновението в дена, в който я правих и се получи лека торта с много богати вкусове. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_krem_torta9.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Ани Канева Петък, 23 Януари 2015

    Йоли, ще те помоля да постнеш рецептата за една торта, която гледах вчера в предаването, но не запомних името. Беше подобна на тази или поне със същата украса. Направи я с пандишпанов блат, слой карамелени ядки и пласт шоколадов мус. Много ми хареса, а не я намирам нито тук, нито в блога ти, нито в рецептите на предаването! Извинявай за тормоза! :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 26 Януари 2015

    Аничка, извини ме за забавянето. Права си за тортата, досега рових из сайта на предаването, но не са я качили. Изобщо не се сещам какво съм правила, то бяха такива моментни импровизации, че няма как да помня точно. Погледни Тофифи тортата. Там карамеленият пласт е същия, просто си сложи ядки, каквито ти искаш. А за муса отгоре бих ти препоръчала този от Мус торта с поширани круши. Много е добър. Съчетай си я сама, ще стане чудна. Съжалявам, че не мога да ти дам нещо по-точно, но наистина няма как. Благодаря ти за разбирането.

  • Станислава
    Станислава Неделя, 01 Февруари 2015

    Здравей, Йоли! Не зная дали е в помощ, но мисля, че Ани Канева говори за тази твоя тортичка http://www.24kitchen.bg/recipe/karamelena-mus-torta. Надявам се да съм била полезна.
    Колкото до тази Крем торта - страшно я харесвам, но се страхувам да работя с желатин и събирам смелост да рискувам да я направя. Зная, че ще я събера :) Пожелавам ти прекрасен ден!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 01 Февруари 2015

    Еййййййййй, Стаси! Просто не можеш да си представиш колко помогна! Благодаря ти наистина много, мила! Честна дума, не можех да се сетя какво точно съм правила. Не можах да намеря и рецептата в сайта им. Наистина тортата е съчетание от няколко други мои торти, публикувани тук. Толкова много променях нещата в движение, че няма как да кажа кога и какво точно съм правила. По време на снимките имаше куп обстоятелства, които налагаха тези промени в рецептите. Благодаря ти наистина много. Надявам се и Ани да е доволна. А за желатина не сетревожи. Насреща съм и ще ти обясня всичко много подробно, ако се решиш да пробваш. Никак не е трудно, искам ти да си повярваш. Друга тайна няма.

    Отговор Отказ
  • Гост
    Павлина Панева Петък, 04 Септември 2015

    Йоли,страхотно изглежда. Започнах с подготовката. Първият слой е готов и е в хладилника. Този с портокалите също,обаче си мисля,че няма да се стегне достатъчно. Бърках на водна баня,не постоянно,около -15-20 Мин. И стана по-скоро като карамел,но ми се струва доста течен. Дали ще стегне достатъчно,за да издържи и другите кремове и да не се разтече? Ами ако сложа желатин за по-сигурно......и как се добавя желатина в охладен крем?

    Отговор Отказ
  • Павлина Панева
    Павлина Панева Петък, 04 Септември 2015

    Йоли,според ТеБ защо не ми стяга портокаловия крем? Направих го предварително точно според указанията. Самата торта ще я правя утре. От сутринта стои в хладилника и е по скоро като карамел. Така ли трябва да е? Мисля да сложа желатин за по сигурно,ама как се слага желатин в студен крем? Много искам да ми се получи,че е за рождения ден на съпруга ми.
    А и също не мога да намеря шприц никъде. Мога ли да ползвам някаква друга хитринка за страничния блат?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 04 Септември 2015

    Миличка, сигурно късно ти отговарям. Извини ме, но не съм в Бг и невинаги имам нет. Би трябвало да се стегне, все пак е на маслена основа. Но винаги можеш да сложиш малко желатин за са ди спокойна, че няма да се разтече. Като нямаш шприц вземи едно найлоново пликче и отрежи в единия ъгъл малка дупчица. Ще стане чуден шприц. Надявам се да стане хубава торта. Благодаря ти за доверието. Стискам палци и ви желая прекрасен празник!

  • Ани Канева
    Ани Канева Събота, 02 Януари 2016

    Много благодаря на Станислава, макар и след близо година. Днес й дойде ред на карамелената мус-торта, та се върнах към блога на Йоли. Получи се чудесна благодарение на вас. Целувки!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 03 Януари 2016

    Благодаря ти от сърце, мила Ани! Малко хора се захващат с тази торта и затова много се радвам, че я опита и се е получила добре. Жеая ти една прекрасна 2016 година. На теб и семейството ти. Бъдете ми здрави!

    Отговор Отказ
  • Гост
    Silver Сряда, 10 Февруари 2016

    Йоли, имам няколко въпроса за портокаловия крем. Хареса ми, че не е само с жълтъци както повечето рецепти за curd-ове :) Надявам се да стане вкусен! Интересно ми е дали може да се направи крема без маслото, а след това да се добави към разбитото с миксер масло, за да се получи пухкав крем? Понеже избягвам по възможност да използвам желатин в рецептите (разваля вкуса) . Имам и още един въпрос, дали даденото в рецептата количество ще ми стигне за торта на 4 блата с диам. 20 см, като намажа 2 от блатовете с портокаловия крем? Благодаря предварително за отговора! :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 11 Февруари 2016

    Здравей и от мен. Хубава и сложна торта си избрала. Малко хора се впускат да се заиграват с нея, но си заслужава труда. Надявам се да ти хареса. Мисля, че може и така да направиш. Да си свариш крема, да го охладиш добре и след това да го прибавиш към добре разбито масло. Само си разбий маслото наистина добре и то с малко пудра захар, задължително. Така и така в този крем желатин няма. Количеството ... ами какво да ти кажа, може би ще стигне, тъй като смяташ тортата да е с малък диаметър. Ще стане около 1 пръст дебел на две места. При мен тортата беше стандартна, около 26 см и крема тъй като го гледам на снимката е пак 1 пръст. Ако искаш повече крем, увеличи продуктите с 1/3. Ще се радвам, ако ти хареса тортата. Благодаря ти.

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 18 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus