Публикувано от в в Великден
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 6148
  • Печат

Козунак

 

b2ap3_thumbnail_kozunak_5.jpg

 

 Продукти

7 яйца
400 г захар
300 мл хладко прясно мляко
60 г прясна мая
сок и настъргана кора от  1 лимон
2 ванилии
1/4 ч.л. сол
около 1.2 кг - 1.4 кг брашно
120 г течна мас
230 г течно масло
 
 

b2ap3_thumbnail_kozunak_2.jpg

 

Пълнеж

 локум, захаросани портокалови кори, сладко от  зелени смокини, стафиди, орехи.

 

b2ap3_thumbnail_kozunak_1.jpg

b2ap3_thumbnail_kozunak.jpg

b2ap3_thumbnail_kozunak_6.jpg

b2ap3_thumbnail_kozunak_3.jpg

 

Приготвяне

* Разтворете маята в около 100 мл прясно мляко, подхранете я с  1 ч.л. захар и добавете малко брашно. Разбъркайте на гладка каша с гъстотата на плътно палачинково тесто. Покрийте кваса с кърпа и го оставете на топло да втаса. 
 
* Разбийте добре яйцата със захарта и към тях добавете останалото мляко, сока и кората на лимона, ванилията и солта. Сипете шупналия квас  и разбъркайте добре. 
 
* В голяма тава или на работния плот сипете 1 кг брашно. Оформете кладенче и сипете яйчната смес вътре. Започнете да месите тестото като постепенно си прибавяте по малко от  останалото брашно. Трябва да получите меко тесто, което да не лепне по ръцете ви.
 
* Смесете двата вида стопена мазнина и с непрекъснато примесване започнете да я прибавяте към  тестото докато се поеме цялата. Месете дотогава, докато усетите как тестото става жилаво и  започват  да се получават въздушни мехури. Ако имате машина за хляб може да направите целия процес в нея като след  основното омесване наливате на малки части мазнината. От  това количество тесто обикновено стават  от 4 до 6 козунака, но това зависи от  големината им. Аз  обикновено правя половината доза за да ми е по-леко на ръцете докато меся, тъй като нямам кухненски робот или машина за хляб.
 
* Сложете омесеното тесто в  достатъчно голям  съд, покрийте го с кърпа и го оставете на топло да втаса. Обикновено това отнема 2-3 часа. 
 
* След  като тестото втаса може да направите от  него козунаци с най-различни форми. Както големи, така и малки. За класически плетен козунак  с плънка откъснете три еднакви топки тесто и ги разточете върху намазан с масло плот  на дълги правоъгълни парчета. Поръсете ги с плънката. Разбира се, може да сложите и друг  пълнеж какъвто обичате най-много.

 

b2ap3_thumbnail_kozunak-.jpg

 

 * Завийте лентите на рула и ги усучете.

 

b2ap3_thumbnail_kozunak_11.jpg

 

 * Сплетете ги на плитка и поставете козунака в  намазана с масло подходящя правоъгълна форма с  високи стени. Аз  ползвам  формичка за кекс. Покрийте козунака с  кърпа и го оставете на топло да втаса отново за около 1 -1,5 часа. 

 
* Намажете козунака с разбито яйце. Класическата украса е да го гарнирате с цели белени бадеми и да го поръсите с  кристална захар, но може да ползвате и друг вид цветна захар.
 
* Загрейте фурната на 150* и първоначално печете козунака на тази температура около 40 мин. Покрийте го с фолио за да не прегаря повече отгоре и го доизпечете за още около 20-30 мин. Напомням, че времето за печене зависи от  големината на козунака. Може да направите козунак с форма на цвете. Завивате тестото на кифли, които подреждате в кръг. Този козунак  става по-нисък и малък  и иска по-малко време за печене.

 

b2ap3_thumbnail_kozunak12.jpg

b2ap3_thumbnail_kozunak_22.jpg

 

  * А ето и едно усмихнато локумче. Да ви е сладко и светъл Великден!

 

b2ap3_thumbnail_kozunak_41.jpg

b2ap3_thumbnail_kozunak_23.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: Великден тестени

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Мария Сряда, 13 Април 2016

    Въпрос

    Скъпа Йоли,

    Искам много да направя козунак за Великден, но не живея в България и няма как да намеря мас. Мога ли да я заместя с нещо?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 13 Април 2016

    RE:Въпрос

    Разбира се, Мария. Нямаш никакъв проблем! Замести маста с олио и го смеси с маслото. Но сложи по-малко олио, намали количеството. Сложи 80 мл. Ще се получи чудесен козунак. Ще се радвам, ако ти хареса. Благодаря ти.

  • Гост
    Мария Събота, 07 Май 2016

    невероятен!!!

    Здравйте Йоли,
    От години меся и пека козунаци, но никога не се получават на конци. Виждат се някакви вълки тук-там, но не и на конци. Какви ли не рецепти съм пробвала и все не става. Ползвах рецепти за бриош, в които се ползва само масло - става, ама получения хляб е суховат. Току що пробвах вашата рецепта и не мога да повярвам на очите си! Направих 1/3 от дозата с 2 яйца и суха мая (живея в чужбина и прясна мая трудно се намира) и се получи един разкош - пухкав, на конци, с влажна консистенция, н в същото време без да залепва за ножа. Благодаря ви за чудесната рецепта!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 08 Май 2016

    RE:невероятен!!!

    А аз не мога да се нарадвам на коментара ти, Мария! Благодаря ти от сърце за доверието и вилите думи. Радвам се, че се е получил хубав козунак. Да ви е сладко на всички!

  • Гост
    Мария Неделя, 08 Май 2016

    RE:RE:невероятен!!!

    Здарвейте Йоли,

    Не само страхотен на вид, но и на вкус!
    Искам дапопитам - ако искам да го направя с шоколад, какво ще е по-добре да ползвам: нутела или коверюр?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 09 Май 2016

    RE:RE:RE:невероятен!!!

    Благодаря ти Мария. Много си мила. Ако питаш мен, с нутела го направи. Така ще е по-сочен. И с кумертюр става, но той е по-добре да ти е начупен на малки парченца и като нарежеш козунака да се виждат тук-там. Но и с двете е много вкусно, в крайна сметка, каквото и да избереш няма да сгрешиш.

  • Гост
    Милена Петък, 14 Април 2017

    Здравей Йоли,
    от четири години правя само твоя козунак! Втората година попитах дъщеря си какъв козунак иска да направя и тя веднага отговори- като миналата година. И оттогава вече не правя друг. Единствения проблем, който не мога да отстраня е, че тестото ми е много лепкаво, до края и не мога да разбера къде греша. Козунаците стават невероятни наистина, всяка година, но бих се радвала, ако ми да дадеш някаква насока. Благодаря ти за невероятните рецепти! Милена

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 16 Април 2017

    Здравей Миленче. Много, много се радвам, че ви харесва моят козунак. Така е, тестото е лепкаво, тъй като е с повече захар от обикновено. Може винаги да сложиш още малко брашно, но става по-твърд и сух. За да не лепне чак толкова може да го месиш и оформяш накрая върху намазан с масло плот. Но пак казвим, винаги може да добавиш още малко брашно, няма проблем. Светли празници ви желая!

  • Гост
    Милена Иванова Неделя, 16 Април 2017

    Благодаря

    Рецептата е невероятна и козунаците станаха превъзходни !!!!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 16 Април 2017

    RE:Благодаря

    Благодаря от сърце, Миленка! Много се радвам, че ти харесва тази рецепта за козунак. Светъл Великден на всички ви у дома!

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 23 Април 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus