Публикувано от в в Коледа
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3981
  • Печат

Коледно Капрезе

 

b2ap3_thumbnail_caprese_1.jpg

 

 Продукти за 4 порции

250 г моцарела
1 голям домат
600 г чери домати
2 с.л. захтин
1 клонче пресен розмарин
2 с.л. балсамов оцет
2 скилидки чесън
1 ч. л. захар
сол и чрен пипер на вкус

Песто 
 
1 връзка пресен босилек
1 скилидка чесън
2 с.л. настърган пармезан
2 с.л. кедрови ядки
5-6 с.л. зехтин, сол на вкус
 
 

b2ap3_thumbnail_caprese_2.jpg

 

 Приготвяне

* Първо пригответе сиренето. За да го направите на малки парченца, които да имитират снежни торчици е най-добре да го затоплите леко в микровълнова фурна. 10-15 секунди са напълно достатъчни. Тъй като сиренето бързо се втвърдява, бих ви посъветвала да срежете първо всяка топка моцарела на четири части и след това да загреете всяка четвъртинка по отделно. Накъсайте сиренето на малки парченца и с пръсти оформете топчици докато е още топло. Не се притеснявайте, сиренето не е горещо, а само топло, няма да се изгорите. След като направите цялото сирене на топчици го оставете в чиния за да се стегне отново.
 
* За да подготвите чери доматите, първо загрейте 2 с.л. зехтин. Добавете доматчетата като по-големите разполовите на две. Поръсете ги със захарта, налейте оцета и разбъркайте. Нарежете чесъна на тънки филийки, а розмарина нарежете на ситно. Прибавете ги към доматите и овкусете със сол и пипер. Гответе 3-4 минути и оставете доматчетата добре да се охладят.
 
* За пестото сложете в блендер 2/3 от  листата босилек  заедно с чесъна, пармезана и кедровите ядки. Налейте зехтина и овкусете със сол. Пасирайте на крем. Ако нямате блендер направете това в хаванче.
 
* За да форомите слатата първо подредете големия домат, нарязан на филийки в подходяща чиния така, че да оформи венец. Върху него на няколко части сложете чери доматите, топчиците моцарела, а с пестото имитирайте зелени ленти. Направете празника си по-красив  и уютен. А и много по-вкусен! Добър апетит!
 
 

b2ap3_thumbnail_caprese_3.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Maria Vladova
    Maria Vladova Понеделник, 22 Декември 2014

    Чудесна идея

    Йоли, благодаря за оригоналната идея. Съвсем малка корекция, ако позволиш! В рецептата има споменат стрик пресен розмарин, а подозирам, че си имала предвид босилек.
    Поздрави и весели празници!!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 22 Декември 2014

    RE:Чудесна идея

    Много се радвам, че ти хареса, Мария. Рецептата е доста стара, по некачествената снимка си личи. Но пък е хубава. Ще се радвам да я опиташ. Точно розмарин имам предвид. Босилекът е само в пестото, а розмарин ползвам при запържването на доматите. Много им върви, повярвай. Благодаря ти много и весели, престасни празници ти пожелавам!

  • Гост
    Катя Петък, 18 Декември 2015

    Изпробвах. Получава се красиво, но не е вкусно.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 18 Декември 2015

    Е, Кате, въпрос на вкус. Домати, моцарела и босилек, няма друго интересно в рецептата. Радвам се, че опита, благодаря .

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 27 Юни 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus