Публикувано от в в Коледа
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 11476
  • Печат

Коледни меденки

 

Продукти

250 г течен мед
130 г кафява захар
1 яйце
2 с.л. ром
100 г меко масло
250 г бяло брашно
250 г ръжено брашно
щипка сол
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. микс подправки за меденки (индийско орехче, джинджифил на прах, кардамон, канела , карамфил. )
брашно за доизмесване и разточване

 

 
 
Приготвяне

* В тенджерка или в микровълнова фурна загрейте меда и захарта.  Добавете яйцето, рома и маслото. Разбийте всичко на пяна с домакинска бъркалка, колкото да получите хомогенна смес.  Смесете двата вида брашно с бакпулвера, содата и подправките.  Добавете брашното към медената смес и разбъркайте на тесто. Ще получите лепкаво тесто. Приберете го за няколко часа в хладилника за да се стегне.  Не слагайте повече брашно, независимо, че тестото лепне. Просто си намаслете ръцете с малко мазнина и го съберете на топка. Задължително го оставете в хладилника поне за 2 часа.

* Разточете тестото на тънка кора върху добре набрашнена повърхност. Разточвайте на малки части за да ви е по-лесно и да предотвратите залепване на плота. С формички за сладки изрежете бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и изпечете меденките за около 8 - 10 минути. След като изстинат ги сложете в кутия.

* Направете от меденото тесто различни фигурки, венчета или къщички. Забавлявайте се, импровизирайте ... Да ви е сладко!

 

 

 * Меденките могат да се направят и изцяло с бяло брашно и го препоръчвам. Аз не ползвам ръжено, но просто ви представих рецептата в оригиналния и вид както я знам. Оставям избора на вас. С ръжено брашно стават по-твърди, но пък много хора харесват вкуса му.

 

 

 

* Винаги разточвам меденото тесто върху хартия. Използвам брашно само за поръсване, колкото тестото да може да се разточи.Така меденките не поемат допълнително много  брашно и остават меки. Разбира се, колкото по-дълго престоят, толкова по-вкусни стават.

 

 

последно модифициран в
Отбелязана с: Йоли коледа мед меденки

Йоланта Делибозова

  • violina
    violina Сряда, 10 Декември 2014

    Много са вкусни! Тази година ги правя за втори път :) вече са изпечени и престояват в кутия, само очакват украсяването , а като отворя капака такъв аромат се носи...прекрасни са! Поздрави и весели празници :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 10 Декември 2014

    Благодаря ти, Виолина. Аз още не съм ги започнала, а трябва. Наистина е добре да поотлежат. Много ти благодаря за доверието. Да са ви сладки много весели коледните дни!

  • Reni
    Reni Вторник, 16 Декември 2014

    Здравейте, първо искам да изкажа своето възхищение към вашия стил и вкус дори и към най-малките детайли. Харесвам ви много:D. Тази година реших да направя вашите меденки и имам едно въпросче, което надявам се няма да прозвучи глупаво. Искам съвет относно това , кога да се декорират меденките, след като се изпечат или преди да бъдат поднесени на Коледа.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 16 Декември 2014

    Здравей Рени. Много ти благодаря за милите думи. Страшно се радвам, че опитваш рецептите ми.

    Меденките спокойно можеш да си ги украсиш още сега. Аз моите отдавна съм ги изрисувала. Нищо и няма на глазурата, давай смело. Разбира се, можеш и в последвия момент да ги украсиш, но надали ще ти е до това. Обикновено се събира доста работа по празниците.

    Благодаря ти отново и весела Коледа!

    Отговор Отказ
  • Reni
    Reni Сряда, 17 Декември 2014

    Благодаря!

    Благодаря много за бързият отговор!!! Това, че обръщаш (минавам на ти ) внимание на всеки по отделно ни прави толкова специални :D и щастливи!!! Весела Коледа и ти желая огромни успехи през новата година!!!!

  • Гост
    Ангела Вторник, 16 Декември 2014

    Здравей, Йоли! Писах и в другия сайт, но нещо не мога да си изпратя съобщението.
    Искам да направя меденките, но имам един проблем, който не съм много сигурна как да разреша - нямам миксер! Има ли някаква друга алтернатива за разбъркване, освен ръчно?
    Благодаря предварително!
    Весели празници!

    Ангела

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 16 Декември 2014

    Здравей Ангела. Изобщо нямаш нужда от миксер. Ама никаква. И даже ей сега и аз ще променя това в рецептата. Стара е, преди много години съм я писала и не помня изобщо от какъв зор съм го сложила този миксер. Достатъчно е да разбиеш всичко с домакинска телена бъркалка или дървена лъжица. Просто трябва да се смесят добре продуктите в еднородна маса. След това продължаваш нататък и омесваш тесто. Много ще се радвам да ги опиташ. Благодаря ти за доверието.

    Отговор Отказ
  • Гост
    Ангела Вторник, 16 Декември 2014

    Аууу, страхотно! Още утре ги почвам и ще споделя след това как съм ги докарала! И аз благодаря за бързия отговор и всичките ти вълшебни вкусотийки!
    Ангела

  • Гост
    Нина Сряда, 17 Декември 2014

    Здравей, Йоли! :)Много благодаря за прекрасните рецепти, които споделяш и така добре обясняваш!Пробвала съм няколко твои рецепти, много се харесаха от семейството, и затова реших да опитам и тази, на така актуалните в момента меденки :)Имам обаче няколко въпроса.Знам, че е доста относително, но дозата достатъчна ли е за 40-50 бройки?И още нещичко относно рома-има ли значение дали е светъл или тъмен, и може ли да се замени с еценция ром?

  • Yoli
    Yoli Сряда, 17 Декември 2014

    Благодаря ти за доверието, Нина. Много се радвам, че си решила да опиташ меденките. Веднага ти отговорям на въпросите. Да, със сигурност ще ти излязат 40-50 броя. И да, разбира се, че можеш да замениш рома с есенция. И аз така правя. Бял, тъмен ... май е по-добре тъмен ром. Именно той е ароматен. Но с есенция е чудно. А ако не обичате този вкус изобщо я пропусни. Благодаря ти отново и весели празници.

  • Гост
    Нина Сряда, 17 Декември 2014

    Много благодаря за бързия отговор! :)Щом може с есенция, така ще ги направя, че имам само светъл ром.
    Весела Коледа и продължавай да ни радваш с идеи, вкусотийки и красиви снимки! :)

  • Гост
    Лили Понеделник, 07 Декември 2015

    Здравей Йоли. Аз също съм твоя голяма почитателка и няма твоя рецепта, която да не ми се е получила. Имам въпрос относно меденките, които възнамерявам тази година да изпробвам. Използвам само натурален пчелен мед, който е твърд и захаросан. Удачно ли е да го включа в рецептата?
    Между другото поздравления за прекрасното ти гостуване в Икеа. Макар и онлайн, усетих магията на твоето кулинарно творчество.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 09 Декември 2015

    Благодаря ти от сърце, Лили! Много си мила. Ще се радвам да опиташ меденките. Чудесно е, че имаш такъв мед. Само леко го затопли за да се отпусне. не задруго, а за да можеш да го разбъркаш. Това е всичко. Благодаря ти отново.

  • Гост
    Ивета Неделя, 20 Декември 2015

    Здравей, Йоли!
    Днес направих сладките - трябва да кажа, че по-вкусни не съм пробвала - много благодаря за невероятната рецепта :)!! Аз, тъй като нямах ром, сложих Бейлис с вкус на бисквити - станаха още по-ароматни.
    Голямо вдъхновение си за мен и с удоволствие следя новите ти рецепти.
    Поздравления за добрия вкуса и естетиката, с която се отнацяш към храната !

    Весели празници на теб и семейството ти

    Поздрави,
    Ивета

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 21 Декември 2015

    Ехаа! Благодаря ти за високата оценка, Иве! Много, мчого се радвам, че ти харесаха. Весели и светли празници ти пожелавам!

  • Гост
    Стела Раданова Понеделник, 05 Декември 2016

    Здравей Йоли! Много харесвам и рецептите и презентацията и снимките! Страхотна си! Сигурна съм и в тази рецепта и смятам да я направя, интересува ме как правиш глазурата? С какво рисуваш меденките?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 06 Декември 2016

    Здравей Стела. Благодаря ти за милите думи. Меденките ги рисувам винаги с белтък, разбит със захар. като за целувчен крем. Или си го правя домашен или си купувам айсинг, което е белтък на прах с пудра захар. Айсингът е по-удачен, тъй като се приготвя много лесно - разбива се на крем само с малко вода и съхне много бързо. Ще се радвам, ако рецептата ти хареса. Благодаря ти.

  • Гост
    Колева Неделя, 11 Декември 2016

    Здравейте! От къде мога да си купя "айсинг"? Непременно ще опитам да направя тези чудни меденки. Благодаря!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 12 Декември 2016

    Здравей и от мен. Много ще се радвам, ако опиташ тези меденки. Айсинг много лесно може да си поръчаш от интернет. Иначе знам само един магазин в София. Намира се на ул. Кадемлия 6 в кв. Редута. Това е фирма "Змееборец". Ще я намериш и нея в нета. Мисля, че доставят и по домовете различни поръчки с наложен платеж. Весели празници!

  • Гост
    Веси Неделя, 11 Декември 2016

    Днес ги направих, станаха много вкусни. Бих искала да попитам дали ще омекнат малко до Коледа. Сега са като бисквитки.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 12 Декември 2016

    Радвам се, че ти харесаха на вкус, Веси. Разбира се, това е рецепта с много мед, който прави бисквитите твърди. Сложи ги в кутия с няколко резена ябълка и ще омекнат. Колкото повече стоят, толкова по-вкусни стават. Благодаря ти и весели празници.

  • Гост
    Катя Четвъртък, 15 Декември 2016

    Фигурки

    Здравейте, с какво слепвате елементите на къщичката, с глазурата от белтък ли?
    Благодаря!

  • Yoli
    Yoli Петък, 16 Декември 2016

    RE:Фигурки

    Точно така, Кате. Винаги с белтък. Той си остава най-доброто и ефикасно лепило в кулинарията. Весели празници!

  • Гост
    Виола Понеделник, 19 Декември 2016

    Подправки

    Здравейте! Утре ще приготвя от вашит сладки..надявам се да ми се получат☺️ Въпросът ми е свързан с подправките. Купих от всичко по едно пакетче. По колко грама да сложа,за да получа една 1.ч.л ? Благодаря и весели празници!☺️

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 21 Декември 2016

    RE:Подправки

    Ах, че хубаво музикално име имаш! Здравей, Виола!

    Подправките са винаги въпрос на личен избор и вкус. Ако обичаш по-ароматни бисквити може да сложиш и 2 ч.л. Аз ти предлагам за смесиш по 1/4 ч.л. от всички. Ще стане чудесно! Но например, ако обичаш повече аромата на канелата, сложи повече от нея и по-малко от другите. Наистина си ги съчетай на вкус.

    Благодаря ти за доверието и весели празници!

  • Гост
    Виола Сряда, 21 Декември 2016

    Есенция ром

    Благодаря за отговора и хубавите думи

  • Гост
    Недка Събота, 24 Декември 2016

    Уникално вкусни и ароматни станаха! И честно казано не вярвам да успея да ги украся. Още топли ги нападнаха вкъщи

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 25 Декември 2016

    Благодаря ти за доверието и хубавите думи, Неди! Много се радвам, че ви харесаха! Щастлива Коледа!

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 22 Октомври 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus