Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2023
  • Печат

Кокосова торта с нектарини

 

b2ap3_thumbnail_coconut_-cake-087-yy.jpg

Продукти

Блат

220 г чаени ванилови бисквити
100 г стопено масло
50 г кокосови стърготини

Крем

200 г натурално крем сирене
400 г студен кокосов крем - ( кокосова сметана )
настъргана кора от 1/2 лимон
2 с.л. лимонов сок
ванилия
80 г захар
10 г желатин
200 мл сметана за разбиване

Плодова заливка

7 - 8 нектарини
5  с.л. захар
настъргана кора от 1/2 лимон
ванилия
1 с.л. натурално нишесте
1/2 ч.ч. вода

 

b2ap3_thumbnail_coconut_-cake-175-yyd.png

Приготвяне

 * За блата смелете фино в блендер бисквитите и добре ги размесете с маслото и кокоса. Постелете дъното на тортена форма 26 см с хартия за печене. Поставете ринга. Сипете бисквитените трохи и плътно ги притиснете за да оформите стегната основа.

 * За крема разбийте крем сиренето и добавете кокосовия крем. Отново разбийте за няколко минути докато крема стане плътен. Подправете с ванилия, лимонов сок и лимонова кора.

 * Залейте желатина с няколко лъжици вода и го оставете да набъбне. Стопете го на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Сипете го на тънка струйка в крема, като отново разбиете добре. 

 * В отделен съд разбийте на сняг сметаната заедно със захарта. С внимателно бъркане я добавете към кокосовия крем. Оставете го в хладилника докато приготвите нектарините.

 * За плодовата заливка нарежете нектарините на парченца. Кипнете ги заедно със захарта, лимоновата кора и ванилията за 1 - 2 минути, колкото да се стопи захарта. Разтворете нишестето във водата и го налейте при плодовете. Гответе 1 - 2 минути докато се сгъсти соса. Охладете добре.

 * Върху бисквитения блат сипете пласт крем, поръсете с част от плодовете и отново сложете малко крем, като сипвате неравно с лъжица. Приберете в хладилника за 30 минути.

 * Извадете тортената форма от хладилника и разсипете останалия крем и нектарини отново неравно, като ги сипвате тук-там на купчинки. Отново приберете в хладилник за няколко часа или докато тортата се стегне добре.

 * Преди да я поднесете, освободете от ринга и поръсете с кокос и свежа мента. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_coconut_-cake-144-yy.jpg

 

* Тортата е изключително лека и вкусна. Кокосовият аромат би подхождал с праскови, ягоди или малини. Количеството желатин съвсем умишлено не е много. Целта ми беше кремът да е стегнат, но не и като желе. Така консистенцията му остава много по-нежна. Кокосовата сметана трябва да е добре охладена. Не очаквайте, че заедно със сиренето ще се разбие на гъст крем. По-скоро е като кексово тасто, но не и като сняг. В плодовете също умишлено не сложих желатин. Исках да ги оставя полусурови, но с приятното усещане за мекота, а не на желе. Нишестето може да е пшеничено или царевично. Не слагайте в тортата целия сос от плодовете за да не се разводни. Отделете го и допълнително я полейте при сервиране. Още веднъж, да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_coconut_-cake-002-yy.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    надя Четвъртък, 26 Февруари 2015

    Много вкусно изглежда, предполагам че е лека, свежа и приятна лятна торта.
    Благодаря да идеята и рецептатa.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 26 Февруари 2015

    Абсолютно си права, Наде. Много е вкусна, лека и свежа. Може да се направи с всякакви плодове. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти!

  • Гост
    Марияна Ралева Петък, 12 Февруари 2016

    Вместо крема сирене дали ще може да се сложи извара?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 12 Февруари 2016

    Здравей Мариянка. Какво да ти кажа ... ами истината ще ти кажа. Аз изобщо не съм привържаник на нашата извара. За мен това е лош продукт с ниско качество. Напоследък започна да се намира и по-фина извара. Купувала съм на Добрев тип "Рикота". Но и тя не ми е достатъчно фина за сладкиш. Като фина извара признавам само рикота и немския кварк. Но, всичко е въпрос на вкус. Ако обичаш извара, разбира се, смени сиренето с нея. Ще стане, разбира се. Вкусът няма да е съвсем същия, но пак ще е добре. Като консистенция няма да имаш притеснения, тъй като в крема има желатин. Единственото, което бих те посъветвала, ако решиш да ползваш извара, е да я пасираш до гладкост с пасатор или да я претриеш през цедка. Трябва да е максимално гладка и кремава за да се получи добре. Опитай и кажи после как е. Благодаря ти за доверието.

Коментирайте

Гост
Гост Понеделник, 20 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus