• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 9305
  • 28 коментара
  • Печат

Класическа орехова торта

 

b2ap3_thumbnail_walnut_cake_3.jpg

 

Продукти за блата

6 яйца
200 г захар
1 ч.ч. смлени орехи
75 г галета
1/2 ч.л. бакпулвер
ванилия

За сиропиране

50 мл бренди, коняк или уиски, смесено със 100 мл студена вода

Продукти за крема

140 г смлени орехи
100 мл прясно мляко
200 г меко масло
170 г пудра захар
ванилия

Продукти за глазурата
 
150 г бял шоколад
40 мл течна неподсладена сметана
20 г масло

 

b2ap3_thumbnail_walnut_cake.jpg

 

Приготвяне

* За да направите блата първо разбийте много добре жълтците с 2/3 от захарта. Отделно разбийте белтъците на сняг, като в края прибавите останалата захар и доразбиете докато получите твърди връхчета. В купа смесете орехите, галетата, бакпулвера и ванилията. Към разбитите жълтъци сипете белтъците и сухата смес като ги редувате. Бъркайте внимателно с лопатка или бъркалка, а не с миксер. Сипете тестото в тортена форма 26 или 28 см, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна за около 25 - 30 минути. Проверявайте готовността му с клечка за зъби.

* За крема сварете за няколко минути на умерен огън орехите и прясното мляко. Ще получите много гъста смес. Оставете ги да се охладят добре. Разбийте маслото заедно с пудрата захар и ванилията на пухкав крем. Прибавете орехите и  разбийте отново.

* Разрежете блата в средата. Поставете едната половина в тортена чиния и напръскайте с половината от алкохола. Ако не обичате вкус на алкохол в сладкиши го пропуснете и сиропирайте с прясно мляко. Върху блата нанесете крема, покрийте с втория блат и отново сиропирайте.

* За глазурата смесете всички продукти и ги загрейте или на котлон, или в  MW фурна. Разбъркайте до гладкост и докато глазурата е още леко топла я излейте върху тортата. Гарнирайте с цели орехови ядки. Да ви е сладко!

Рецептата е от стара готварска книжка от 1937 година.

 

b2ap3_thumbnail_walnut_cake_4.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: торти

Коментари

  • Гост
    Petya Вторник, 24 Февруари 2015

    Здравей, Йоли!
    Тази торта много ни хареса, правих я миналата година.
    Моля, предложи някакъв друг подходящ крем, с който да пробвам.
    Поздрави!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 24 Февруари 2015

    Здрасти Петенце. Веднага ти казвам. Този блат чудесно ще се съчетае с кремовете от Династия. Погледни рецептата, ако искаш. Горещо ти препоръчвам и белия крем, и черния. Благодаря ти за доверието, мила.

  • Станислава
    Станислава Събота, 18 Април 2015

    Здравей, Йоли! Правих тази торта за рождения ден на майка ми, която много обича торти с орехи. Обичам тази торта, обичам тази торта, обичам тази торта! Виждам, че добре са си живели госпожите през 1937 г. :D
    Безкрайно ти благодаря за рецептата! Включвам я в списъка "Отново ще направя". Единствената разлика е, че я направих с кафяв ганаш и малко се забавих с изливането му, но... другия път няма да се бавя така :) Това е тортичката ми https://www.facebook.com/photo.php?fbid=418103135037813&set=a.147533088761487.1073741826.100005143900323&type=1&theater
    Хубав ден и слънчево настроение ти пожелавам :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 19 Април 2015

    Прекрасна торта! И може би с тъмна глазура дори е по-добре! Браво, майсторке! Толкова много ме зарадва! Благодаря ти!

    Отговор Отказ
  • branka
    branka Петък, 15 Май 2015

    Здравей, Йоли! От доста време се наслаждавам на кулинарното ти творчество! Имаш много фин, много елегантен почерк в кухнята (не те четкам, наистина го мисля). Може би затова досега не се наемах да повторя нещо по твоя рецепта. Но ... тази торта ме изкуши. Вчера я направих, страхотна е! Получи се много добре! Единственото, което промених е шоколада за глазурата - използвах тъмен, тъй като моят съпруг не е голям фен на белия шоколад. Много я харесахме, благодаря за рецептата! Със сигурност ще пробвам и други твои рецепти и ще споделя резултатите ;) Усмихнат ден!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 15 Май 2015

    Eх, че ме зарадва, Брани! Благодаря ти от сърце! Изключително съм щастлива да чуя, че тортата е станала добре и се е харесала. Да ви е сладко на всички! Урааа !!!

    Отговор Отказ
  • Гост
    нели Неделя, 13 Септември 2015

    Здравей, Йоли!
    В момента правя тази торта и бих искала да те попитам за сиропирането на блатовете трябва блатовете да са студени, а сиропа ( уиски) трябва да го загрея нали?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 13 Септември 2015

    Не, Нели. Нищо не се загрява. Студени блатове и студен сироп. Винаги! Запомни си го като правило. Това не е баклава да я заливаш с горещ сироп. Но сигурно късно ти отговарям и вече си направила тортата. Извини ме, но не винаги имам нет, не съм в България. Благодаря ти за доверието, надявам се да ви хареса тортата.

  • Reni Voycheva
    Reni Voycheva Сряда, 14 Октомври 2015

    Прекрасна Йоли здравей отново! След магнетични и фантастични опити, възходи и особено падения е ред на тази класика! Този път въпросите преди да съм до глезените в сметана и масло:-) Та маслото за крема в какво състояние ще го разбивам? Защо не може да има клипчета към твоите разкошотии за неграмотни в кухнята като мен:-( Хубав и усмихнат ден от мен!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 15 Октомври 2015

    Здравей Ренка. Много се радвам, че ще опиташ тази торта, а още повече, ако ти хареса. Благодаря ти, че ми обърна внимание. Пропуснала съм да напиша в продуктите за крема, че маслото трябва да е меко. Поправих го вече. Благодаря ти и за доверието и успех с тората. Ще чакам отзиви после.

  • Гост
    Таня Събота, 07 Ноември 2015

    Здравей, Йоли! Влюбих се в тази торта! За пореден път я приготвяме с моята дъщеричка! В момента чакаме крема да се охлади и да започнем да я слепваме!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 07 Ноември 2015

    Ех, че ме зарадва, Танче! Много съм щастлива, че ви харесва тортата. Да ви е сладка и хубав уикенд!

  • Гост
    Пламена Сряда, 27 Януари 2016

    Привет, Йоли! Утре ще правя тортата за втори път. Първият път явно не съм изпекла добре блата и не можах да го разделя на две, така че стана невероятна торта, но с един блат. Исках да те попитам, ако реша да сиропирам с мляко, трябва ли да го смесвам с вода или не? Съответно, какво е количеството? Освен това се чудя дали няма да се получи добре блата на фалшивия гараш с два крема: този на ореховата торта и този на гараша?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 28 Януари 2016

    О, да, Плами! Чудесна комбинация ще направиш. Много ти е добра идеята, давай! А за сиропирането, не, не разреждай млякото. Благодаря ти за доверието, мила. Дано не ти отговарям късно.

  • iwwelina
    iwwelina Неделя, 22 Май 2016

    13282235_1142172049185956_884068263_n

  • Yoli
    Yoli Неделя, 22 Май 2016

    Иве, предполагам, че това е снимка, но не мога да я отворя.

  • Гост
    Меги Вторник, 07 Март 2017

    Здравей Йоли! На 10 март имам рожден ден и за пореден път се допитах до твоите рецепти за да зарадвам семейството си. От както намерих блога репутацията ми на майстор сладкар расте! ;):D:D Имам обаче въпрос относно блата, понеже не забелязах никаква мазнина предполагам, че такава е рецептата? Обичам твоите рецепти и по друга причина, че много добре е обяснено всичко. Благодаря сърдечно, че те има!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 08 Март 2017

    Благодаря ти, Меги! Много си мила! Радвам се, че харесваш рецептите ми.

    Да, точно така, в блата няма никаква мазнина. Представи си го като една голяма ореховка, но по-мекичка. Така че, давай смело! Весел празник ти желая! Здрава ми бъди!

  • Гост
    Диана Блажева Петък, 14 Юли 2017

    Диана Блажева

    Ето я и ореховата.
    https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/1235085_3447466563474_12733712_n.jpg?oh=12ca7a5149d8995ac25f13de75d9a0aa&oe=59CA6487

  • Yoli
    Yoli Вторник, 18 Юли 2017

    RE:Диана Блажева

    Страхотна е! Диди, имаше ли проблем с глазурата? Доста хора ми пишат, че им става много рядка.

  • Гост
    Диана Блажева Сряда, 19 Юли 2017

    RE:RE:Диана Блажева

    Да, белия шоколад не прави това, което си представям. То и хубав бял шоколад по-трудно се намира. Виж, че ми е доста рехава глазурата. Слагам вече съвсем мааааааааалко сметана колкото да мога да разлея глазурата.

  • Yoli
    Yoli Неделя, 23 Юли 2017

    RE:RE:RE:Диана Блажева

    Все се чудя дали да не увелича количеството на белия шоколад в рецептата. Май пак трябва да я направя за да претегля точно. Благодаря, Диди!

  • Гост
    Роси Цанова Вторник, 02 Януари 2018

    Здравей, Йоли! Честита Нова 2018 Година с пожелания за здраве, щастие и успехи! Благодаря ти за идеите и красотата.
    Проучих внимателно рецептата, прочетох коментарите, направих тортата и искам да споделя с теб следните изводи, до които стигнах:
    1. За това количество орехов блат, диаметърът на тавичката трябва да е не повече от 24-25 см и да се изпече на 2 пъти (аз пекох на веднъж и от рязането ми се получи рошава и малко разпадаща се торта по краищата).
    2. Количеството на глазурата с бял шоколад трябва да е 2 пъти по-голямо, пак за диаметър 24-25 см.
    3. Количеството на течността за сиропиране изобщо не е в повече, но следващия път бих увеличила дела на алкохола, вероятно 70:100.
    4. Масленият крем е тежък.

    Та, направих тортата за Нова година със следните промени: крема приготвих, като го смесих с охладен обикновен крем нишесте ванилия (60 гр. нишесте, 100 мл вода, 600 мл прясно мляко и 8 с.л. захар) и за тортата използвах половината от общата смес; долния блат сиропирах и намазах с мармалад от сливи, после нанесох крема; полях с двойна доза глазура, която пак беше малко (за диаметър 27 см).
    Резултатът - получи се уникално вкусна торта.

    Още веднъж - благодаря ти за вдъхновението, което ни носиш!

  • Yoli
    Yoli Сряда, 03 Януари 2018

    За много години, Роси и благодаря за доверието и коментара. Много се радвам, че опита тортата, въпреки измененията. Това, което си написала ще е много полезно за читателите, така че, отсега ти благодаря и от тяхно име!

  • Гост
    Bistra Четвъртък, 28 Март 2019

    Бабa ми беше голяма кулинарка и правеше много неща: торти, сладкиши, сладки. Правеше една много хубава торта Кармен и кремът беше същия- орехи, масло и мляко. Традиционната украса беше настърган тъмен шоколад. Блатовете не бяха орехови обаче. За съжаление нямам рецептата. Баба ми си беше пригодила едан по-традиционна рецепта към нейните вкусове и виждания. Толка за лиричното ми отклонение. Искам да се посъветвам , ако направя тази торта в правоъгълна форма с размер 32 на 22 см една доза ли да ползвам или една и половина? Също , мислех си ако вместо масло ( или вместо половината масло) се сложи маскарпоне в крема, дали ще стане по- лека? И дали маскарпонето има повече влага от маслото ? Благодаря отново

  • Yoli
    Yoli Петък, 29 Март 2019

    Биси, изобщо не се учудвам, че бабината торта, която помниш е била със същия крем. И тази рецепта е стара, изрових я в една книжка, също от баба ми. Велики са тези неща, толкова ги обичам! Носят ти усещане на безвремие, великолепни вкусови спомени и уют.
    Със сигуност трябва да увеличиш продуктите поне с половина. Иначе тортата ще ти стане прекалено ниска. А за маскарпонето не те съветвам. Притесненията ти са основателни. И аз подозирам, че ще отпусне много влага при смесването с ореховата паста и кремът ще се пресече. Ако искаш да го олекотиш, направи малко нормален млечен крем с жълтъци и ванилия. След като изстине го смеси с много добре разбито на крем масло, а след това всичко с орехите. Ще стане супер вкусно.
    Много ще се радвам, ако опиташ тортата. Благодаря ти.

  • Гост
    Bistra Вторник, 16 Април 2019

    Йоли, направих тази торта за второто празнуване на рождения ден на дъщеря ми, ние тук празнуваме с дни :). Както предложи ти олекотих крема като смесих мисля половин доза от масления крем и половин доза от основния крем от Пролетната торта. Стана толкова нежен и лек крем, като мус. Превъзходен. Следващият път може да добавя малко желатин , въпреки че ако тортата е в хладилник до поднасянето предполагам няма нужда. Блатът ми не стана прекрасен като твоя , макар че не бешe лош. Проблемът беше в разбиването на белтъците. Белтъците ми никога не се разбиват добре. На дъното винаги оства малко течност. Разбивам с миксер и сигурно в това е проблема, но на ръка не мога. Майка ми разбиваше с тел обикновено, но и с миксер и винаги и ставаха превъзходни... Каква е тайната на добре рабитите белтъци? Благодаря за прекрасните рецепти,решила съм за всяко по-значимо семейно събиране да правя една от твоите торти. Пък дано се науча :).
    https://scontent-ort2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/56367266_10157173636543126_1439407316582531072_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_ht=scontent-ort2-1.xx&oh=a239d48f20945f0050ded28db359cf51&oe=5D474356

  • Yoli
    Yoli Вторник, 16 Април 2019

    Аз и тук да кажа, дъщеря ти има прекрасни очи! Да е жива и здрава и да расте много безгрижна и усмихната!
    Благодаря ти отново, Биси! Верен фен си ми ти! Много се радвам, че пробваш рецептите ми.
    Белтъците си ги разбивам на сняг и после добавям постепенно захарта. И разбивам, докато се стопи напълно. Но за блатовете не е нужно да са разбити като за целувки, не се притеснявай. Важно е прибавянето им. Знаеш, да се размесва внимателно и леко за да не избяга въздуха в тестото.
    Много ме зарадва, да знаеш!

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 23 Април 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus