Публикувано от в в Ястия с месо
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5469
  • Печат

Каслер с кисело зеле

 

b2ap3_thumbnail_kassler_1-d.jpg

 

   Свинско с кисело зеле. Любима българска класика! Така се случи, че тази зима съм лишена от тази вкусна гозба. В Германия няма хубаво българско кисело зеле, а това, което може да се купи от турските магазини не е по моя вкус. Въпреки това, в Германия има най-различни ястия с кисело зеле. Киселото зеле тук се продава фино нарязано, направо на конци. Германците го готвят обикновено с малко захар, вино и ароматни подправки. Към него винаги има някакво месо или вурст. Днес искам да ви предложа една типична немска гозба, която е разпространена из цяла Германия. Каслер се нарича голям къс свинско месо, което се държи  3-4 дена в 20% солен разтвор и след това минава през студено опушване. Една от теориите е, че първи прави Каслер един месар в Берлин. Други източници посочват, че името произлиза от града Касел. Няма категорични сведения за произхода на каслера, но това не е и нужно. Важното е, че Каслер е едно обичано от всички германци месо, което най-често се приготвя с кисело зеле и се сервира с картофено пюре. Ще се радвам, ако ви допадне рецептата и я опитате. А вие хапнете заради мен едно хубаво българско свинско с кисело зеле!

Продукти за 4 порции

5 пушени вратни пържоли, гърди или котлети
2-3 с.л. свинска мас
1 малка глава лук, нарязана на ситно
1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 2-3 зърна хвойна, 2 гвоздейчета карамфил, 1/2 ч.л. едро смлян черен пипер
500 г фино нарязано кисело зеле
2-3 с.л. кубчета ананас от консерва или ябълка
1 ч.ч. бяло вино

Приготвяне

* Нарежете на кубчета едната пушена пържола. Заедно с лука и подправките я запържете в маста. Добавете зелето и залейте с виното. Задушете за около 20 минути.

* Към зелето добавете ананаса. Опитайте на вкус, и ако е нужно добавете сол, вино или зелева чорба. Вкусът трябва да е приятно кисел и солен с леко загатнат сладък привкус от ананаса. Балансирайте според собствените си предпочитания.

* Към добре овкусеното зеле прибавете месото. Задушете ястието на бавен огън за 45 минути или докато зелето напълно омекне. Сервирайте ястието горещо с гарнитура от картофено пюре. Да ви е сладко!


 b2ap3_thumbnail_kassler_2-d.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: ананас кисело зеле сарми

Йоланта Делибозова

  • Ирма Атанасова
    Ирма Атанасова Събота, 16 Януари 2016

    Мм, разкош! Сочно, ароматно и гарантирано вкусно ястие!
    С удоволствие бих заменила традиционното свинско с кисело зеле с твоя Каслер, Йоли. :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 17 Януари 2016

    Стиснахме си ръцете! Аз душа и сърце давам за нашенско свинско със зеле. Благодаря ти Ирме.

  • Гост
    Dani Събота, 16 Януари 2016

    Обичам пушено месо и скоро се сетихме за пушеното пиле,
    с което едно време правехме хубави салати.
    Не знам къде ще намеря пържолки, но ми харесва много рецептата!
    Прегръдка, Муцунке!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 17 Януари 2016

    Дани, давай с пушени ребра. За мен даже са по-хубави от Каслер. Благодаря ти, радвам се, че ти допадна рецептата.

  • Гост
    Петя Аргирова Събота, 16 Януари 2016

    Вкусно

    Привет, Йоли! От много години съм ти фен, а това е едно от многото ми любими ястия от немската кухня! Много е вкусно! Браво!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 17 Януари 2016

    RE:Вкусно

    Благодаря ти Петя. Много се радвам, че ти хареса и моят вариант с Каслер. Ще опитам и други ястия от немската кухня и ще ги споделя, ако успея да ги приготвя сполучливо.

  • Гост
    Таня Донева Неделя, 17 Януари 2016

    Точно и е времето на една такава порция, така ще ми стопли душичката тая мръвка в това мразовито време :)
    Със сигурност е страшна вкусотия, чак при мен миреше на пушено и свежо от киселото зеленце..., размечтах се
    Благодаря, че сподели тази немска вкусотия с нас, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 18 Януари 2016

    Вкусно е Танче, не мога да отрека. Но сърце ми плаче за едно препеченко наше кисело зеле с мазничка свинска мръвка отгоре. И аз се размечтах ... Благодаря ти мила.

  • Роси- Кулинарен Еликсир
    Роси- Кулинарен Еликсир Неделя, 17 Януари 2016

    Като каза германците го готвят с малко захар и си спомням в какъв потрес ме хвърляше салатата им от краставици и захар....но пък имат толкова други вкусни неща....разкошни пържолки,Йоли,толкова сочни изглеждат!Сърдечен поздрав!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 18 Януари 2016

    Роси, те биха сготвили каслера със захар или мед. Аз не можах да се преборя със себе си и не сложих. Само от ананаса има достатъчно сладост, и през ум не може да ми мине да сложа още сладко. Но, това е. Различна кухня, различни вкусове и подукти. Това му е хубавото на готвенето, може да се опита всичко и ако ти хареса, повтаряш. Ако не, изтриваш рецептата от тефтера или основно я преработваш. Благодаря ти мила.

  • Gogolina
    Gogolina Понеделник, 18 Януари 2016

    Хапнахме, хапнахме Йоли :D Месото беше от испанско прасе, а зелето българско, ама какво да се прави ... съдба ;) А ти пробвай там немската кухня и споделяй с нас какво ядат по тези земи хората :)
    Ама много апетитно изглежда поднесенето :p
    Поздрави Слънчице!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 18 Януари 2016

    Айййй ... испанско прасе! Дани, аз пък веднага за хамон се сетих. Признавам, че го обичам далеч повече от италианското прошуто и френския жамбон. Фантастично месо е! Благодаря ти мила. Целувки на сладкия малък мъж!

  • Гост
    Елена Понеделник, 18 Януари 2016

    Йоли,
    навремето, още преди около 30 години приятел на чичо ми , който живее в гр. Есен си беше извоювал прякор " киселото зеле " - приготвяше и продаваше кисело зеле в Германия.Но там кисело зеле каквото е нашенското не може да се получи - не се получава същата ферментация, оттам и различен вкус.Но този човек си беше изработил някакъв свой метод и беше вече прочут с този прякор.
    Прекрасно е ястието, малко по - различно от нашенското.Поздрави !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 18 Януари 2016

    Права си, Ели. Всичко е много различно, но именно това е хубавата страна на кулинарията - да опитваш традиционните гозби в различни държави. И дума не може да става за зеле, което би наподобило нашето. Самите сортове са различни. Сбити, твърди зелки, с които можеш да утрепеш някого. Нашето крехко рехаво бяло зеле тук го няма. Но, както споменах, хубаво е да се опита нещо различно. Благодаря ти!

  • Marta
    Marta Петък, 22 Януари 2016

    :)

    Йолинка, за много години!!!
    На теб, на цялото ти семейство и на всички твои почитатели пожелавам много здраве и прекрасна 2016-та, пълна с радост и сбъднати мечти!
    Изчезнах за дълго, имам втора дъщеричка на 7 месеца, живея в Бурса,Турция от няколко месеца, защото съпругът ми работи там..., изобщо въртележка.., но да сме здрави...
    С това очарователно "прасешко" :) ми докосна сърчицето, мила! Ако знаеш колко точех зъбки на крехко свинско със зеленце в Турция...душата ми плачеше...И аз имах подобен проблем с киселото зеле, само че беше по-зле - аз изобщо не можах да открия кисело зеле там...Много ми беше криво по празниците...За сарми и свинско със зеле изгорях там. Сега съм в София и не мога да се наситя на прекрасното кисело зеле на мама :). И с мръвка го украсяваме, нямай съмнение :). Много хубава рецепта, ще се пробва! Много целувки и прегръдки, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 24 Януари 2016

    RE::)

    Ах, че хубава новина! Така се радвам! Няма нищо по-прекрасно от това, да чуеш, че на света е е появило ново малко същество. Да ти е жива и здрава малката кукла! Много,много се радвам!

    За свинското ми е ясна картинката в Турция. Мъжът ми преди години беше диригент на Измирска опера. Казваше, че има свинско в някои магазини, но е ужасно скъпо. Спукваше се да носи замразени кебапчета на приятелите си там, голям майтап беше. За зелето направо съм учудена. В цяла Западна Европа има турски магазини и навсякъде продават вакумирано кисело зеле. Никак не е хубаво, ама като няма друго... Странно, че изнасят, а в Турция няма. Както и да е. Бъди ми здрава, наслаждавай се сега на маминото вкусно зеле и ти пожелавам да имаш възможност да си идваш по-често. Прекрасна 2016 и на вас, мила!

    Отговор Отказ
  • Marta
    Marta Петък, 22 Януари 2016

    :)

    ...Да добавя, че не само липсата на кисело зеле, но и липсата на свинско там много ми се отрази на душевния мир...;)Ама няма как...Сега, докато съм тук, ще наваксам и с двете:). Още веднъж поздравления за апетитното предложение!

  • Marta
    Marta Неделя, 24 Януари 2016

    :)

    Благодаря ти от сърце,Йоли! Наистина дечицата осмислят абсолютно всичко и заради тях всичко си струва..., дори и да си далеч от всичко познато и любимо..А просто може би нямах късмет да открия зелето, където потърсих,иначе и на мен не ми се вярва хич да няма. Консервирани лозови листа за сарми имаше бол...Сега наистина хапвам изобилно от маминото зеле и се наслаждавам на студеното,но иначе прекрасно време у дома:) И ти бъди здрава, вс е така ни стопляй душите и ни радвай очите,мила Йоли!

    Отговор Отказ

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 21 Февруари 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus