Публикувано от в в Безмесни ястия
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5338
  • Печат

Картофена тарта

 

 



Продукти

6 - 8 големи картофа
300 г спанак
1 глава лук
3 скилидки чесън
50 г масло
розмарин
салвия
сол
2 яйца
100 мл сметана - заквасена или течна готварска

100 г кашкавал
100 г синьо сирене
100 г пушено сирене

масло за намазване
галета от пресен хляб за поръсване
2 с.л. зехтин
1 ч.л. накълцан микс от розмарин и салвия




Приготвяне

* Обелете 3-4 картофа, нарежете ги и ги сварете. Докато са горещи ги намачкайте на едро така, че да останат и цели парченца. Сложете в картофите половината масло, подправете по ваш вкус със сол, розмарин и салвия, и разбъркайте.

* В останалото масло задушете ситно нарязаният лук. Добавете го към картофите. След като изстинат сложете яйцата и сметаната и разбъркайте.

* Почистете спанака и без да го режете го задушете да омекне без вода или на пара.

 * Намажете навсякъде с масло тортена форма и я поръсете с галета. Останалите картофи нарежете на тънки кръгчета като за чипс. Покрийте с тях дъното и стените на формата.




* Изсипете половината от картофената смес. Сложете отгоре спанака и го поръсете с чесъна, нарязан на тънки филийки. Нарежете видовете сирене на едри кубчета и ги наредете върху спанака.




* Отгоре покрийте с останалата картофена смес и загладете.

* Стрийте хляба на трохи и ги смесете с накълцаните билки. Омаслете трохите със зехтина и ги разпределете върху тартата. Изпечете в загрята на 180* фурна за около половин час. 

Сервирайте тартата топла (не гореща) със зелена салата или млечен сос. Да ви е сдладко!

 

 

 

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Мирена Петък, 28 Ноември 2014

    Чудесна е,Йоли!Толкова добре е направена

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 28 Ноември 2014

    Благодаря ти Мирена. Радвам се, че ти хареса тартата. Не е лоша наистина, вкусна е. Ще се радвам да я опиташ.

  • Ралица
    Ралица Вторник, 27 Януари 2015

    Здравей, Йоли! Тартата е прекрасна, но има един голям проблем - мисля, че трябва да се прави в огромна тава иначе рискът, който я опита първи, да я изяде цялата, е доста голям. Това бях аз преди малко. Сериозно се уплаших, че ще трябва да мисля друга вечеря за семейството, ако не проява благоразумие и се спра. Страничните ми картофки не се изпекоха съвсем, но това е защото ми е трудно да ги режа на тънко. По принцип обичам картофи и сирена, но никога нямаше да се сетя да ги наглася така. Малко се позатрудних с галетата. Правилно ли разбирам, че сами стриваме хляб и го правим на малки трохички? На мен ми е трудно да ги правя малки. Не че нещо особено се променя, но се чудих дали има някакъв трик? Благодаря отново :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 28 Януари 2015

    Рали, Рали! Какво момиче си ми ти! Благодаря ти за огромното доверие, което имаш в рецептите ми. Много се радвам, че ти харесват и че ги опитваш.

    Картофите обикновено ги режа на едно ренде, което прави чипс. Наистина са много тънички. Ама да ти кажа, и от самите картофи си зависи. Има такива, които не се зачервяват, сваряват се направо и се разпадат. Никак не са хубави. За галетата - аз слагам хляба в блендер и така правя трохите, просто ги смилам. Пресният хляб никога не може да стане фин като сухата галета и в блендера си остава на чудни малки трохи. Права си, с ръце е голяма омала да се правят тези трохички. Ако имаш блендер или кухненски робот, който кълца, прави си ги там. Стават за секунди.

    Благодаря ти отново, мила и да ви е сладко на всички у дома!

  • Ралица
    Ралица Четвъртък, 29 Януари 2015

    Това е положението, Йоли :). Намерих те и ще ме виждаш често :). Вчера си купих книгата ти Вкусно с Йоли. Това е първата готварска книга, която си купувам. Реших, че да се пуля в айпада за рецептите ти не ми е толкова приятно колкото да докосвам хубавата хартия, която сякаш ухае на вкусно.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 31 Януари 2015

    Ех, Рали! Ето ти моята съботна усмивка! Благодаря ти мила, много се радвам, че имаш книгата. Искрено се надявам да ти е полезна. Повечето от рецептите ги име и тук, но и аз като теб смятам, че усещането да държиш книга в ръце е много по-приятно, отколкото да се ровиш из нета. Книгата е жива. Благодаря ти отново мила.

  • Гост
    Веселина Неделя, 24 Април 2016

    Картофи

    Ще се получи ли ако и картофите на кръгчета за облицовка на тавата също са сварени?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 24 Април 2016

    RE:Картофи

    Веси, няма да стане добре. Ще ти се начупят още при рязането. Нама как сварен картоф да нарежеш толкова тъничко и да не се счупи. Освен това няма да хванат такъв хубав загар. Ако решиш да опиташ рецептата я направи със сурови картофи. Благодаря ти.

  • Гост
    Милена Неделя, 03 Декември 2017

    Здравей, Йоли! Трудно ми е, да изразя чувствата си и възхищението, към това,което твориш!От много време следя рецептите,голяма част съм ги правила и резултатите са прекрасни!Готвя освен за моето семействон и за едни приятели.Не обичам рутината и затова редовно си търся вдъхновение от твоя блог.Днес се чудих,какво предястие да направя за Никулден - вкъщи и синът ми и мъжът ми, носят това име!Избрах тази рецепта,но имам няколко въпроса.Колко голяма е формата, колко порции се получават? Може ли, да сваря и намачкам картофите от предния ден за да си помогна? А една супена лъжица галета не ли малко за основата и за отгоре? Прекрасни и светли празници ти пожелавам от сърце!

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 04 Декември 2017

    Благодаря ти от сърце за топлите думи, Милена! Много се радвам, че надникваш тук.

    Картофената тарта е чудесна, добър избор! Наистина я препоръчвам. Знаеш, че по вкус може да замениш всички подправки, нали? А щом е за Никулден спокойно може да замениш синьото сирене с топло-пушена пъстърва или скумрия.

    Формата си е най-нормална стандартна за торта. 24 или 26 см. Направо в нея си я направи. 1с.л. галета по принцип си е достатъчна за поръсване на дъното, но си права. На някой може и малко повече да отиде. Махнах тази супена лъжица като мярка от рецептата и просто написаг "галета". А за отгоре галета няма. Поръската се прави от пресни трохи. С галета няма да е никак хубаво и хрупкаво. И да, спокойно може да си подготвиш картофите от предния ден. Няма никакъв проблем.

    Весел празник на всички и да са ти честити момчетата!

  • Гост
    Милена Понеделник, 04 Декември 2017

    Прекрасна си Йоли! Чудесна идея е пушената риба! Благодаря!

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 22 Февруари 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus