Публикувано от в в Сладкиши
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3096
  • Печат

Карамелизиран ябълков сладкиш


Продукти

1 ч.ч. захар за карамела
75 г масло за карамела
5-6 зелени ябълки
2 яйца
125 г много меко масло
4 с.л.захар с връх
1 ч.ч.брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
1 ванилия
400 г пълномаслено кисело мляко
200 г заквасена сметана
80 г пудра захар
1 ванилия
1 ч.ч.кокосови стърготини

Приготвяне

* Сипете киселите млека в тензух и ги оставете в хладилника да се изцедят добре. Смесете гъстото мляко със сметаната и ванилията и разбийте с миксер на гладък крем. Подсладете на вкус с пудра захар. Оставете крема в хладилника докато приготвите сладкиша.

* Карамелизирайте захарта и я изсипете в кръгла тавичка с диаметър около 24-26 см. Наклонете тавата на всички страни за да може карамела да полепне равномерно навсякъде. Сложете върху него маслото. От топлия карамел то само ще се стопи.



* Почистете ябълките,обелете ги и ги нарежете на резенчета. Подредете ги върху карамела като розетка. Аз обичам сладкиша с повече ябълки и затова резенчетата са ми по-дебели.

 



* Разбийте с миксер маслото и захарта на пухкав крем и добавете едно по едно яйцата. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията и ги сипете в крема. Разбъркайте. Нанесете внимателно тестото на малки части върху ябълките. Ако го изсипене цялото в средата като започнете да го разпределяте по ябълките ще ги разместите. Тестото е доса гъсто, затова аз го сипвам на малки части навсякъде с лъжичка, а после го разпределям с двата показалеца на ръцете си. Така няма опасност да се разместят ябълките.

 

 


* Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна. След като се охлади почти напълно го обърнете върху равна кръгла чиния. Помогнете си с ножче и минете с него по края на тавата за да отделите краищата. Така ще го обърнете по-лесно.




* Накрая намажете сладкиша с крема и посипете с кокос. Аз го запичам предварително леко във фурната колкото да порозовее. Така става по-ароматен. Да ви е сладко!

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Десислава Иванова Четвъртък, 17 Март 2016

    Здравей Йоли! Това е един от любимите ми сладкиши, които правя в къщи. При мен обаче обръщането става много трудно, дори някой път половината остава в тавата. Според теб каква може да е причината за това?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 17 Март 2016

    И аз много го обичам, Деси. Наистина е много вкусен. Ами какво да ти кажа, напълно си права. И на мен понякога ми залепва за тавата. Дори и да е тефлонова, пак залепва. Зависи от самите ябълки, колко са водни и от печенето. Ако са по-водни, карамелът се разтапя равномерно и се превръща в гъст сос. А понякога остава сух и неразтворен, полепва по дъното и после човек трябва да го стърже от тавата. И друго, не оставяй сладкиша напълно да се охлади. Още докато е леко топъл го обърни. Това е . Ама изобщо не се тревожи, на всички се случва, не само на теб.

  • Гост
    Веси Събота, 14 Януари 2017

    Здр.Йоли ,какъв е размера на тавичката ?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 15 Януари 2017

    Здрасти Веси. Ха сега де, хич пък незнам. В стандартната тава, в която обикновено правя баница съм го пекла. За съжаление не мога да я премеря, тъй като тавата е в София, а аз съм в Германия в момента. Може би е около 28 - 30 см диаметър. Виж, никак не е важно това. Ако ти е по-голяма тавата сладкишът ще стане по-тънък. Ако е по-малка ще се получи по-висок. Всъщност, както ти хареса, така направи. Извини ме за неудобството, надявам се да няма проблем заради този мой пропуск. Ще се радвам, ако опиташ сладкиша. Много е хубав! Благодаря ти!

  • Гост
    Нели Неделя, 04 Юни 2017

    Много съм разочарована от таза рецепта. Карамела в момента в който го махнах от котлона стана твърд и едвам отделих две плочки, които сложих на дъното на тавичката ми, сложих и масло. То няма как да се разтопи от твърд карамел, но вече бях нагласила продуктите. Поне може да обясните как сте добили този течен карамел, вода ли има и жълт при това. При мен при постоянно бъркане на слаб котлон стана тъмен и твърд.

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 05 Юни 2017

    Здравей Нели. Съжалявам за разочарованието ти. Какво да ти кажа, карамел като карамел. Няма нищо специално и особено. Всеки карамелизира захар, прави крокант и т.н. Просто слагаш захар на умерен огън и като се превърте в светъл карамел я махаш. Котлона не трябва да е силен за да не прегори бързо захарта и дапочне да пуши. Добре е да се карамелизира в тефлонов съд. Така нищо не залепва по него и лесно се излива. Карамелът не трябва да се бърка докато се нагрява, защото може наново да кристализира. Лично аз вода не слагам, но много хора го правят. Това е лично решение. Много съжалявам наистина, но няма какви обяснения да дам. Това си е най-обикновено карамелизиране на захар. Рецептата не е виновна, Нели. Гарантирам 100%, че този сладкиш е повече от великолепен. Много е стара и изпитана тази рецепта. Може да погледнеш в интернет и да видиш, че хиляди хора правят такъв карамелен обърнат сладкиш. Благодаря ти, че опита, въпреки несполуката.

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 28 Юли 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus