Публикувано от в в Коледа
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 15677
  • Печат

Канелена торта

  

Честит рожден ден, мила мамо! Обичам те!

 

b2ap3_thumbnail_canela_cake_3.jpg

 

Продукти за форма 24 см

Блат

100 г меко масло
50 г пудра захар
2 ч.л. канела
ванилия
3 яйца
100 г брашно

Крем

200 г млечен шоколад
1- 2 ч.л. канела
2 жълтъка
10 г желатин
300 мл течна сметана за разбиване

 

b2ap3_thumbnail_canela_cake_6.jpg

 

 Приготвяне

* За блата разбийте маслото със захарта. Добавете канелата, ванилията и жълтъците.

* Разбийте белтъците на сняг. Прибавете ги към маслената смес, като ги редувате с брашното. Бъркайте с шпатула, а не с миксер.

* Сипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 180* и изпечете блата за около 30 - 35 минути. Блатът става сух и леко твърд. Ако желаете, може леко да го сиропирате преди да сложите крема. Предлагам ви комбинация за сиропиране  от прясно мляко, малко кафе и канела.

* За крема стопете шоколада на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Залейте желатина с малко вода за да набъбне и също го стопете на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Прибавете го към шоколада, сипете канелата и добре разбъркайте.

* С миксер разбийте жълтъците на водна баня докато побелеят и заприличат на майонеза. Ако не ви притеснява консумацията на сурови яйца може да пропуснете водната баня. Сипете ги в шоколада и разбъркайте. Охладете сместа. Ако при смесването на шоколада, желатина и жълтъците крема стане жилав и на конци, загрейте го леко на водна баня или в слаба микровълнова фурна да се оптусне леко, и продължете нататък.

* Разбийте сметаната на сняг и я прибавете към канеления шоколад.

* Сложете блата в равна тортена чиния и го пристегнете с ринг. От вътрешната страна на ринга сложете две ленти ацетатна хартия. Сипете крема, загладете и оставете тортата да се стегне в хладилника за няколко часа.

* Отстранете ринга, махнете ацетатните ленти, гарнирайте тортата по ваш вкус и поднесете. Тортата е най-вкусна, ако я извадите от хладилника поне 2 часа преди да я сервирате. Така масленият блат се оптуска и става крехък  и нежен, а крема лек и мек. За да получите перфектни отрязани парчета загрейте остър нож под горещата вода от чешмата и го подсушете с кърпа. При всеки нов разрез затопляйте ножа и го подсушавайте. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_canela_cake_7.jpg

 

 

* Избрах семпла украса от канелени целувки. Рецептата може да видите тук.

 

b2ap3_thumbnail_canela_cake_4.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Красимира Господинова
    Красимира Господинова Петък, 12 Декември 2014

    Йоли, благодаря ти! Тъкмо се ровех за нова рецепта, която да ползвам за Коледа! Тази ще е !!!!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 12 Декември 2014

    Ах, каква си ми бързачка, Краси! Първа си ми, току що публикувах рецептата. Много ще се радвам, ако решиш да я опиташ. Много е фина и лека. Благодаря ти и весели празници!

  • Красимира Господинова
    Красимира Господинова Понеделник, 15 Декември 2014

    Йоли , направих репетиция за тортата - за рождения ден на приятелката на сина ни. От мен добавих захаросани портокалови корички в шоколадово-сметановата смес. Вкусът е фантастичен - шоколад,канела и портокал. За Коледа отново ще я направя. Благодаря ти за хубавата рецепта. Весели празници и от мен !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 15 Декември 2014

    Страхотна си ми ти! Много се радвам, че направи тортата, Краси. А още повече, че се е харесала. Много, много ти благодаря. Да е сладка на всички и весели празници!

  • Гост
    Ивана Кръстева Петък, 12 Декември 2014

    Да ти е живо и здраво майчето, Йоли! Тортата е прекрасна!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 12 Декември 2014

    Благодаря ти, Иве. Много си мила! Радвам се, че ти хареса тортата.

  • Гост
    Милена Поптолева Петък, 12 Декември 2014

    Прекрасен коледен десерт......Поздрави,Йоли:)!Здрави,усмихнати и щастливи празници:)!

  • Гост
    Любка Йорданова Петък, 12 Декември 2014

    Йоли, отново страхотно предложение :) Възхищавам се на таланта ти и всичко, което съм правила по твои рецепти е ставало превъзходно и предпочитано от семейството ми :).... Честит Рожден Ден на твоята майка и да е много здрава и да се радва на правнуци :)

  • Гост
    Ани Петък, 12 Декември 2014

    Ани

    Сладурано, да ти е живо и здраво майчето. Винаги да сте така близки и да се подкрепяте. Разкошна торта си й направила, семпла и нежна. Поздравления за новото ти местенце. Свежо, светло, вкусно и сладко като теб :) Желая му много успехи!

  • Гост
    Елена Петък, 12 Декември 2014

    Йоли,
    чудесни торти сътворяваш.Като се вгледа човек в рецептите, които ни представяш има чувството ,че са приготвени от професионалист.Украсата, снимките, представянето на рецептата - всичко е чудесно.Поздрави майка си от мен, да ти е жива и здрава дълги години./ И все такива прекрасни торти да и правиш ./
    Поздрави !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 12 Декември 2014

    Благодаря ти за поздравите, Ели. Да ми е жива и здрава! Благодаря ти и за хубавите думи. Много се радвам, че ти хареса тортата.

  • elidrag22
    elidrag22 Петък, 12 Декември 2014

    Жива и здрава да е майка ти.
    Да я поздравиш от мен. Много се радвам, че и тя е от клуба на Стрелците.
    Тортата е чудесна.
    И ха да видим кой е скръндза на яйца. 3 яйца + 2 жълтъка?! Нещо да кажеш? ;)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 12 Декември 2014

    Е не всеки може като теб, Ели. По 14 яйца в торта. Ти така му отпусна края, че ... Радвам се, че имам принос за това. Ха ха! Благодаря ти за пожеланията, мила ми приятелко!

  • elidrag22
    elidrag22 Петък, 12 Декември 2014

    Забравих. Ще взема да събера броя на всичките яйца от втората ти книга. Че да видим какво ще се получи.
    Количеството на маслото не коментирам. То се слага и никой не гледа количеството му. :)

  • Роси- Кулинарен Еликсир
    Роси- Кулинарен Еликсир Петък, 12 Декември 2014

    Честит рожден ден на мама,Йоли!
    Тортата е невероятно ефирна и с любим мой аромат,много ми допада!
    Да ви е сладко и весел празник!

  • Гост
    Таня Донева Петък, 12 Декември 2014

    Да е здрава и много да се слушате с майчето, Йоли и още много рождени дни и пожелавам!
    Тортичката..., представям си крема как се топи в устата и си мисля, какъв ли опияняващ вкус и аромат ще пропусна, ако не си намеря повод да я приготвя тази семпла и толкова стилна тортичка!
    Поздрави и да ви е сладко!

  • Гост
    Мариана Петък, 12 Декември 2014

    РД

    Честита да е мама! А тортата е твърде съблазнителна!

  • Гост
    Светулка Петък, 12 Декември 2014

    Йоли, да е жива и здрава майчето ти! Прекрасна торта! Нямам търпение да я направя и да я опитаме. Прегръдки, миличка!

  • Гост
    vania Петък, 12 Декември 2014

    МАЙКА – ПЕНЧО Р. СЛАВЕЙКОВ

    Мале, мила майчице,
    златна моя сенчице,
    господ, мамо, да ти дава
    да ми бъдеш жива, здрава!
    Да ти е жива и здрава, още дълги години , твоята златна сенчица , скъпа Йоли !

  • Гост
    полина панайотова Петък, 12 Декември 2014

    Йоли, и аз се присъединявам към тези които ще я направят! Но т.к. откриха на баща ми диабет се чудя с какво да заменя захарта....а канелата си е тъкмо на място!

  • Гост
    Гергана Лазарова Петък, 12 Декември 2014

    Йолинка, да ти е здрава майчицата, да бъде винаги усмихната ти закрила и да споделяте заедно още безброй щастливи моменти. :) А тортата е толкова фина и елегантна, страшно ми харесва!
    Дай сега и една канелена прегръдка, не може само целувки. :)

    П.П. Поздравите ти са предадени. ;)

  • Гост
    Надя Палаузова Петък, 12 Декември 2014

    Да Ви е жива издрава,мама

  • Гост
    Tiki Петък, 12 Декември 2014

    Отбих се :)

    Честит Рожден Ден на мамчето ти, Йоли :) Много здрава да ти е най-вече. Прелестна торта, просто прелестна! Пак ми останаха очите... :) Семпло, стилно, с любим аромат. че и носи коледно настроение!
    Усмивка от мен :)

  • dalia
    dalia Събота, 13 Декември 2014

    Да ти е жива и здрава майчето, Йоли.
    Отново прекрасна празнична рецепта. Май отпадна въпроса какъв ще е сладкиша у дома за Коледа:)

  • Гост
    Павлина Петкова Събота, 13 Декември 2014

    Страхотна торта, усещам и аромата от тук! Да е много здрава рожденничката и усмихната! поздрави от мен!

  • Yoli
    Yoli Неделя, 14 Декември 2014

    Много, много ви благодаря! Толкова сте мили! Да ми е здрава и щастлива мама, знам, че пожеланията ви ще я застигнат!

    Радвам се, че харесахте тортата. А още повече ще се радвам, ако я опитате. Благодаря ви отново!

    Отговор Отказ
  • Гост
    Петя Милева Неделя, 21 Декември 2014

    Здравей, Йоли. Моля те да напишеш каква течна сметана точно използваш, какъв е процента на масленост и дали е растителна или животинска. Благодаря предварително и весели Коледни празници.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 21 Декември 2014

    Здравей Петя. Ползвам млечна сметана, 30% масленост, 200 г опаковка в червена картонена кутия на Пилос. Купувам я от Лидл. Всъщност щом се казва сметата би трябвало да означава само едно нещо. Тоест да е от мляко. Тези растителни боклуци от палмово масло и маргарин нямат право да се наричат с името сметана. Ама иди, че им обяснявай на тези, които ги правят. Весели празници и на теб, мила.

    Отговор Отказ
  • Гост
    Събина Вторник, 23 Декември 2014

    Здравей Йоли в момента правя тази торта,но да те питам сместа с шоколада и желатина стана много странна на конци и много гъста,така ли трябва да се получи?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 27 Декември 2014

    Събче, извиниме, че ти отговарям толкова късно, но не бях в София няколко дена. Вече си направила тората, надявам се да е станала хубава и да ви е харесала. За да стане сместа на конци се е получил топлинен шок. С други думи в съприкосновение със студен крем желатина веднага се сгъстява. Това се оправя при съвсем леко затопляне, просто да се отпусне крема. Изобщо не е страшно, да го знаеш за друг път, ако пак се случи. Вече наистина е късно, само се надявам да ви е харесала тортата. Благодаря ти за доверието и весели празниц

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 18 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus