• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Сладки закачки
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5080
  • 14 коментара
  • Печат

Инвертиран сироп или как сами да си направим заместител на глюкозата

 

b2ap3_thumbnail_inverted_sugar_syrup_1.jpg

 


Много често читателите ми питат защо има глюкоза в рецептата, не може ли да се замени с нещо друго, откъде да се набави и т.н. Да, глюкозата не се продава във всеки магазин, въпреки, че лесно ще я откриете в по-големите супермаркети. В сладкарството истинската глюкоза може да се замести с царевичен сироп, сироп от захарно цвекло, меласа или инвертиран захарен сироп. Този продукт е много важен при някои рецепти! Специално в кремове и глазури, в захарно и шоколадово тесто за декорация и някои бисквити, глюкозата или някои от заместителите и́ са доказателство за високо качество като краен резултат. Глюкозата се използва с цел да се повиши трайността на продукта, за по-добър златист оттенък  при печивата, за избягване опасност от захаросване при кремове и сладка и за чудесна гладкост и еластичност.

Бих искала да споделя с вас една лесна рецепта за домашно приготвен заместител на глюкозата. Това е инвертиран захарен сироп, за който най-често се споменава в пчеларството. Инвертираният сироп се получава при нагряване на захар, вода и киселина. При този процес протича реакция, разделяща захарозата на фруктоза и глюкоза. Сиропът се приготвя действително много лесно и е с голяма трайност. Съхранява се в буркан, просто прибран в кухненския шкаф. Чудесно е да имате под ръка такъв сироп, когато ви протрябва за някоя рецепта, нали?

Ето какво ви е нужно за около 400 г готов инвертиран сироп:

350 г кристална захар
155 мл вода
2 г лимонтузу
1,5 г сода за хляб

Как да го приготвите:

* В тенджера (добре е да бъде с дебело дъно) смесете захарта, водата и лимонтузуто. На среден огън кипнете сироп. Затворете тенджерата с капак и намалете силата на огъня до минимум. Сиропът трябва съвсем леко да къкри, без бурно кипене. Варете до достигане на температура 110*С. Ако нямате термометър варете сиропа 30 минути и проверете гъстотата и цвета. Трябва да е леко карамелен и с консистенция на палачинково тесто.  По време на варенето не отваряйте капака!

* След 45 мин. или достигане до 110*С махнете тенджерата от котлона и я отворете, като внимавате в сиропа да не попада от водата, която се е кондензирала на вътрешната страна на капака. Прибавете содата. Ще се образува плътна пяна, която постепенно ще се уталожи и напълно ще изчезне за около десетина минути. Докато това стане разбърквайте периодично сиропа.

* Това е всичко. Сиропът е течен докато е топъл, но след като изстине става с консистенцията на мед. Налейте го в сух буркан , затворете с капачка и съхранявайте на стайна температура. Приятни занимания!

 

b2ap3_thumbnail_inverted_sugar_syrup_2.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: глазура глюкоза меласа

Коментари

  • Гост
    Plamen Неделя, 09 Декември 2018

    какво ще стане, ако съм сложил содата отначало

  • Yoli
    Yoli Неделя, 09 Декември 2018

    Нищо няма да се получи, Пламене. Сместа ще започне да се пени и кипи още от начало. Процесът на инвертиране на захарта е около 30 мин. и е нужен да е чист за да може захарозата да се разпадне на лесно усвоими захари-глюкоза и фруктоза. Сода се слага след като е завършил целия процес. Тя е нужна само като се приготвя инвертен сироп за готварски цели. Например, за хранене на пчели не се слага.

  • Гост
    Пламен Неделя, 09 Декември 2018

    Благодаря! Хвърлих го, почнах отначало, но успях още на 25-30-тата минута да го карамелизирам :))) Содата направи карамелена пяна :) ще направя коледното тесто с мед

  • Гост
    Деси Петък, 14 Декември 2018

    Можели сок от лимон, вместо лимонтузу?
    Благодаря Ви!

  • Yoli
    Yoli Събота, 15 Декември 2018

    Деси, тук ти трябва отговор от химик. За съжаление не съм компетентна и не искам да те заблуждавам. Само знам, че това са две напълно различни киселини. Ако искаш опитай, не е кой знае какво, дори и да не стане.

  • Гост
    Деси Събота, 15 Декември 2018

    Мерси, аз си купих лимонтузу, обаче сместа след 45 мин ми стана на карамел, не ми се получи:(

  • Yoli
    Yoli Събота, 15 Декември 2018

    Да ти кажа, и на мен последния път ми стана като карамел. Гъсто и тъмно. Но си го използвах за бисквитите с глюкоза, още по-хубави станаха. Да не го хвърлиш? Нищо му няма, давай смело с карамела. То си е пак глюкоза, но по-гъста. Явно трябва да следя температурата, а ми се беше развалил термометъра и докато си купя нов, карах по нюх. Благодаря, че опита, Деси!

  • Гост
    Деси Събота, 15 Декември 2018

    Благодаря ти!!! Всички рецепти които съм пробвала от твоят сайт, винаги са се получавали вкусни!!! И обясненията, които правиш са номер 1, ясни и точни!!!Благодаря, че те има!!!

  • Yoli
    Yoli Събота, 15 Декември 2018

    Не, мила Деси. Аз благодаря, че има хора като теб. За кой иначе да ги пиша тези рецепти? Благодаря за подкрепата и доверието ви! Само това осмисля труда ми. А а теб желая светли и благословени празници!

  • Гост
    Нилолай Сряда, 27 Февруари 2019

    Когато се нагрява над 90 градуса не е ли високо ХМФ ,тоест стават вредни вещества.

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 28 Февруари 2019

    Ники, нямам никаква представа. Не съм запозната, не съм химик. Може би трябва да потърсиш другаде информация. Само знам, че така се приготвя инвертиран сироп, който е заместител на глюкозата. С него хранят пчелите, например. Не ми се вярва да ги тровят, ако беше нещо вредно. Досега световната здравна общественост щеше да е надала вой, знаеш колко е голям проблема с тези вълшебни създания. Но пак казвам, не съм запозната. Инвертиран сироп се употребява доста рядко в домакинството. Надали ще е по-вреден от пакет чипс или някоя вафла.

  • Гост
    Galina Понеделник, 11 Март 2019

    Искам да направя огледална глазура. Дали този сироп ще пасне вместо глюкоза, някой пробвал ли е ?

  • Yoli
    Yoli Вторник, 12 Март 2019

    Да, Гале, аз. Винаги правя огледалната глазура само с този сироп. Може да ти се вижда странно, но в Германия не го намирам в обикновените супери. Поне аз където живея го няма никъде. Затова си приготвям глюкозата сама и всичко правя с нея. Спокойно можеш да я използваш. Благодаря ти.

  • Гост
    Galina Вторник, 12 Март 2019

    Благодаря за отговора, Йоли. Ще действам смело. ❤

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 23 Март 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus