Публикувано от в в Сладкиши
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 6573
  • Печат

Медено парфе

 

b2ap3_thumbnail_honey_parfait_2.jpg

 

Продукти за блата

1 яйце
50 г захар
30 г мед
20 г олио
100 кисело мляко
4 с.л. счукани орехи
ванилия
100 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
150 мл студено прясно мляко, подсладено с мед

Продукти за крема

1 яйце
2 жълтъка
2 с.л. захар
2 с.л. мед
200 мл разбита на сняг сметана
1 пакетче желатин

Глазура

500 г сини сливи
200 мл сок от сливи
1-2 ч.л. нишесте или 1 пакетче желатин

 

b2ap3_thumbnail_honey_parfait_3.jpg



Приготвяне

* За блата разбъркайте яйцето заедно със захарта и меда. Миксер не е необходим. Прибавете олиото и киселото мляко. Отделно смесете брашното, орехите, ванилията и бакпулвера. Прибавете ги към течната смес и разбъркайте. Покрийте кръгла форма с фартия за печене. Изсипете вътре тестото, захладете го и изпечете за около 20 минути във фурна, загрята на 170*. Охладете блата. ( Сладкишът, който виждате на снимката е 20 см като диаметър. За да не става толкова дебел блата препоръчвам да се изпече в по-голяма форма, но най-добре преценете сами как на вас ще ви хареса. Същото важи и за крема. Ако харесвате по-ниски сладкиши ползвайте форма 24 см.)

* За крема разбийте с миксер на водна баня яйцето, жълтъците, захарта и меда. Сместа трябва да утрои обема си и да получите пухкав гъст крем като за пандишпанено тесто. Охладете добре. Залейте желатина с малко студена вода за да набъбне. Стопете го на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Налейте го при яйчената смес и разбъркайте. Смесете крема с разбитата сметана.

* Поставете блата в равна кръгла чиния и го стегнете с ринг за торта. Сиропирайте с прясното мляко. Ако харесвате по-сухи сладкиши пропуснете сиропирането. Върху блата излейте крема. Приберете в хладилника за 3-4 часа докато парфето се стегне.

* Глазурата може да направите по два начина:

1 Кипнете сока от сливи и добавете нишестето, размито в малко студена вода. Варете 1-2 минути докато сосът се сгъсти. Охладете. ( Може да ползвате сок от компот и от други плодове, ако нямате сливов сок )

2 Залейте желатина с няколко лъжици от сока и го оставете да набъбне. Загрейте останалият сок до кипване. Махнете от котлона и добавете набъбналия желатин. Разбъркайте докато се стопи напълно. Охладете добре до степен на леко желиране.

3 И един трети вариант от мен. Просто нарежете пресните сливи върху желираното парфе и ги намажете с малко сладко от ягоди, малини, сливи или друго подходящо. Така е най-лесно и не по-малко вкусно.

* Все пак да довършим сладкиша: извадете го от хладилника и отгоре подредете сливите, нарязани на резенчета. Залейте с глазурата, която предпочитате и отново приберете в хладилника за 2-3 часа. Преди сервирате отстранете ринга. Нарежете парфето с горещ подсушен нож и поднесете. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_honey_parfait_1.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: мед парфе сливи сметана

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Bety Четвъртък, 13 Октомври 2016

    Прекрасно, есенно изкушние!

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 17 Октомври 2016

    Благодаря Бети. Бях го замислила само като крем, а то стана цял сладкиш накрая. Радвам се, че ти хареса.

  • Гост
    Иван Неделя, 16 Октомври 2016

    Те това е за мен! Мед, орехи и плодове! Поздрави Йоли!

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 17 Октомври 2016

    Благодаря ти, Ванка. Много се радвам, че ти хареса.

  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Вторник, 18 Октомври 2016

    Йоли, как обичам всички видове парфета, ако знаеш! А пък ей такова със сливи, не съм яла и това трябва да се поправи! Поздрави от все сърце, мила!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 19 Октомври 2016

    Благодаря Слънчо. Ще се радвам, ако ти хареса. Но тук сливите не са изобщо най-интересното. Използвах ги, щатото имах само такива плодове под ръка. С всичко би се получило добре. Бих казала, че кремът е онова, което си заслужава в случая.

  • zozolinka
    zozolinka Четвъртък, 20 Октомври 2016

    Голяма красота е това парфе, Йоли! Едно такова като теб :p

  • Гост
    Galina Петък, 21 Октомври 2016

    Zdravei Yoli,

    Strashno haresvam receptite ti. Mojesh li da kajesh Kak razbivash yiaceto na vodna banya?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 24 Октомври 2016

    Много си мила, Гале, благодаря ти! Радвам се, че ти харесват рецептите ми.

    Разбира се, веднага ще ти кажа. Това се прави само с една цел - да не са сурови яйцата. Много хора не се притесняват от консумацията на сурови яйца, но също толкова много се притесняват. В която и рецепта да прочетеш това, принципът е винаги един и същ, няма втори начин на стопяване или готвене на водна баня. Така че, сега като ти кажа ще го знаеш това за всяка друта рецепта, която изисква водна баня.

    Слагаш на котлона една тенджера с вода, която почти трябва да заври. Но почти, не трябва да кипи. В тенджерата слагаш друг съд, аз обикновено ползвам стъклена супа. В нея слагаш жълтъците, или яйцата, ако са цели. Захар и с миксера започваш да разбиваш докато получиш пухкав побелял крем, който дори утроява обема си. Този крем трябва да е топъл като го пипнеш, но не и горещ. При яйцата е важна само температурата да не е много висока, че иначе се получават бъркани яйца. Затова ти казвам да не завира водата. И това е всичко. После махаш купата от водата и още малко разбиваш докато сместа се поохлади. Оттам нататък караш стъпка по стъпка по рецептата. Никак не е трудно, опитай.

Коментирайте

Гост
Гост Сряда, 22 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus