• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Предястия и аламинути
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5060
  • 4 коментара
  • Печат

Хашимаки (Hashimaki)

 

b2ap3_thumbnail_Hashimaki_3.jpg



Hashimaki е ястие, което може да се опита на всяко улично парти в Япония. Името произлиза от използваните пръчици (хаши) и подготовката "maki" (ролки). Тази вкусна бърза храна е вариант на Okonomiyaki - любима на всички японска палачинка (или пица, както понякога я наричат), с разнообразен богат пълнеж. Ястието е популярно в цяла Япония, но най-често се свързва с регионите Канзай и Хирошима. Приготвя се наистина бързо и в много  японски ресторанти това се прави пред очите на клиента.

Въпреки, че тестото на Хашимаки е същото като на Окономиаки, ястието е различно като вид и вкус. При Хашимаки то трябва да се изпържи тънко за да може лесно да се увие около пръчиците. А те помагат да се консумира лесно, което го прави идеална улична храна. Обикновено се сервира с малко майонеза и задължително със сос Окономиаки (може да го намерите в магазините на щандовете с източна храна).

Опитах се и аз да направя тези чудесни палачинки на клечка. У дома имаха бурен успех и реших да споделя малкия си опит с вас. Разбира се, в Интернет може да намерите безброй варианти, както и клипчета, които нагледно ще ви покажат как се приготвя Хашимаки стъпка по стъпка. Опитайте, няма да съжалявате.

Продукти за пълнежа:

500 г бяло пилешко месо
4 с.л. барбекю-сос
2 скилидки счукан чесън
1/4 ч.ч. зеле на ситно
1/4 ч.ч. моркови на ситно
1/4 ч.ч. зелен лук на ситно
сол и черен пипер на вкус
олио за намазване на тигана

Продукти за тестото:

2 яйца
2 ч.л. сух пилешки бульон
250 г брашно
400 мл хладка вода

Приготвяне:

* Първо пригответе пълнежа. Нарежете пилешкото на ивици и го мариновайте за 1-2 часа в барбекю-соса и едната скилидка чесън. Намажете тиган с малко олио и изпържете месото до зачервяване. Нарежете го на ситни кубчета и го смесете с останалите продукти за пълнежа.

 

b2ap3_thumbnail_Hashimaki_1.jpg



* В купа сложете заедно всички продукти за тестото и разбъркайте до гладкост с бъркалка. Оставете сместа да отлежи 30 мин.

* Загрейте тиган с незалепващо покритие на средна температура. Намажете го с олио и с лъжица сипете малко от сместа. Разнесете я на тънък слой с опакото на лъжицата. Може да оформите кръг или елипса.

* Веднага поръсете с 1-2 с.л. от пълнежа и леко притиснете с лъжицата за да залепнат парченцата (работете бързо преди палачинката да се е втвърдила напълно). Ако желаете може да покапете върху тях малко от сместа за да се запечатат. Повдигнете палачинката с лопатка и с четка намажете с малко олио. Мазнината е важна, тъй като придава чудесен загар, сочност и вкус на месото. Обърнете палачинката и запечете до зачервяване.

 

b2ap3_thumbnail_Hashimaki_2.jpg



* В единия край сложете две дървени шишчета или японски клечки. Увийте палачинката около тях и пренесете в чиния. По желание напръскайте с малко майонеза и сос Окономиаки. Поднесете веднага. Да ви е сладко!

*** Предлагам ви и домашен вариант на соса, ако не намерите в магазина. Разбъркайте 3 с.л. кетчуп с 3 с.л. сос Уорчестър, 1 с.л. мед и 1 с.л. соев сос.

Това е всичко. Надявам се да опитате този японски експеримент и да споделите мнението си.

b2ap3_thumbnail_Hashimaki_4.jpg

последно модифициран в

Коментари

  • Светулка
    Светулка Четвъртък, 02 Август 2018

    Йолинка, благодаря за чудесната рецепта! Направих хашимакитата с пилешко за "домочадието" и едно за мен с гъби вместо месо. Много ни харесаха! Само с навиването на пръчките не ми се получи много добре и сместа ми не залепна хубаво, та ги навих със сместа навътре. Като изключим това, всичко останало се получи добре и ги ометохме. Трябва да опитам да ги направя със сьомга за мен, защото месо не ям от години, освен риба и скариди. С гъбки си станаха чудесно обаче, а мъжете ядоха с пиле. Прегръдки!

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 02 Август 2018

    Еха, мислех, че никой няма да обърне внимание на тази рецепта. И на нас ни харесаха, Светле. По-различна кухня, но си заслужава да се опита. Благодаря ти, мила!

  • Светулка
    Светулка Четвъртък, 30 Август 2018

    Йоли, пак ги направих тези хашимаки, защото синът ми е "луд" по всичко японско и съпругът ми също харесва японската кухня. Номерът с шишчетата пак не стана, по-скоро приличаха на омлет, но се ометоха от мъжете! Явно ги правя по-дебелички или по-големи, а и не съм сръчна като теб. Но нямаше оплаквания в къщи и ще ни влязат в менюто.

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 30 Август 2018

    Добре, че си ми ти да ги правиш тези палачинки. Вече се опасявах, че никой няма да ги опита. Благодаря ти, Светле! Много се радвам, че ви харесаха!

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 11 Декември 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus