Публикувано от в в Великден
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 6398
  • Печат

Hamantash ( Аманташ )

 

b2ap3_thumbnail_Hamantash_1.jpg

 

   Аманташ са вкусни сладки, които трациционно се поднасят от евреите на празника Пурим. Казват, че името им означава "Ушите на Аман" ( в някои източници може да го срещнете и като Хаман ). Една от легендите е, че злият Аман  е изгубил ушите си при екзекуция. Друго предположение е, че сладките напомнят за шапката му. Той е бил високопставен служител в еврейския двор, който е разпоредил, че на 13 адар ( адар отговаря на месеците февруари и март) всеки може да убие или ограби евреин. Пурим е празник в юдаизма, на който евреите празнуват неуспеха на заговора на злия Аман, целящ тяхното избиване в халдейски Вавилон, както твърди книгата на Естир. Празникът е свързван с веселие и радост. Традиционно на този ден евреите се маскират, организират празненства и карнавали, пият вино и вдигат шум най-често с кречетала.

   Други източници твърдят, че най-вероятно името идва от изопачена дума на Идиш означаваща джобчета пълни с маково семе. Лично за себе си приемам тази версия.  Но няма никакво значение кое е вярно. Важното е, че сладките са много вкусни и си заслужава да се опитат. Не знам колко е вярна информацията, която намерих в интернет. Тъй като не познавам еврейската култура, моля за извинение ако има неточности. Ако някой може да предложи по-различна и интересна информация, с радост ще я добавя към написаното. Харесах сладките и реших, че заради маковата плънка са много подходящи за Великден, независимо, че не е Пурим. Ще се радвам да ги опитате.

 

b2ap3_thumbnail_Hamantash_2.jpg

 

Продукти за около 30 сладки

125 г меко масло
60 г пудра захар
3 жълтъка
40 г течна сметана
1/4 ч.л. сол
ванилия
350 г брашно
1 с.л. прясно мляко

Пълнеж

100 г маково семе
100 г течна сметана
50 г мед
настъргана кора от 1 лимон
настъргана кора от 1/2 портокал

Приготвяне

* За тестото разбъркайте на крем маслото и пудрата захар. Добавете жълтъците като отделите малко от единия в отделна купичка. Тази част ще използвате за намазване на сладките като прибавите 1 с.л. прясно мляко.

* Към маслената смес налейте сметаната и подправете с ванилия. Разбъркайте и с брашното омесете меко тесто. Сложете го в найлонов плик  и го оставете в хладилника за половин час.

* За пълнежа кипнете на слаб огън мака, сметаната и меда. Прибавете цитрусовите кори и сгъстете сместа за 5 -10 минути като разбърквате. Оставете пълнежа да се охлади добре.

* Разточете тестото на кора с дебелина около 3 мм и изрежете кръгове. От пълнежа направете малки топчета със същия брой колкото са тестените кръгове. Сложете по едно топче в средата на всеки. Намажете краищата с жълтъка, разбъркан с прясното мляко. Прищипете краищата на тестото така, че да оформите триъгълник.

* Загрейте фурната на 170* и изпечете сладките до порозовяване за около 15 - 20 минути. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_Hamantash_4.jpg

 

b2ap3_thumbnail_Hamantash6.jpg

 

* Масленото тесто може да подправите с канела, лимонова кора или кардамон. Ако искате пълнежа да е по-фин, първо залейте мака с вряла вода и го оставете за 1 час. Смелете го с машинка за подправки или в кафемелачка. След това го сгъстете както е описано в рецептата. Може да обогатите пълнежа с ядки и стафиди.
  

b2ap3_thumbnail_Hamantash_5.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: Великден мак сладки

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Dani Сряда, 08 Април 2015

    Неуморима си!
    Веднага си слагам една шапка :p
    Прегръдки!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 08 Април 2015

    Е как! Нали ги знаеш лудите, че нямат умора? По-добре лапни една шапка, Дани. Вкусни са. И аз те прегръщам мила!

  • Гост
    Таня Донева Неделя, 12 Април 2015

    И аз съм на мнение, че хубавите неща имат място винаги на трапезата. А любопитството да опитаме някоя рецепта с продукти за които сме сигурни, че харесваме още повече повишава интереса (моя със сигурност :).
    Йоли, аз тази година за първи път направих руло с плънка от маково семе с много маслено тесто тип козуначено, много ми хареса, но само на мен и на сина ми, другите които го опитаха не одобриха маковата плънка. Въпрос на вкус!
    Честит Празник! Желая здраве и късмет на теб и семейството ти!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 13 Април 2015

    Светъл Великден, мила Танче. Радвам се, че ти харесаха сладките. Права си, маковата плънка не е типичен български вкус и не на всеки се харесва. Но който обича ще одобри и тези сладки. Много са хубави. Благодаря ти!

  • Гост
    Eva Toneva Понеделник, 13 Април 2015

    Вълшебница си ми ти, ама от най-милите, красиви и сръчни! Сладките са самото съвършенство, грабвам една и те прегръщам!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 13 Април 2015

    Кой ми го казва! Жената пред която се прекланям. Ха сега де?! Благодаря Еви!

  • Гергана Лазарова
    Гергана Лазарова Вторник, 14 Април 2015

    Йолинка, нещо не беше много обнадеждаваща първата ми среща с много маков сладкиш, та съм предубедена... Ама какви са слънчеви твоите сладки, бих опитала отново! :)
    Прегръдки!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 14 Април 2015

    Гери, една от традиционните плънки е и сини сливи. може с тях да опиташ щом не обичаш мак. Ще се радвам мила. Благодаря ти!

  • Гост
    Детелина Четвъртък, 16 Април 2015

    Тези уши и ругалатите са ми любимите еврейски сладки, през ден през два си купувам от пекарната наблизо, най - обичам с пълнеж от сини сливи, но твоите така ми грабнаха очите, че от утре минавам на макови :) даже ще ги приготвя сама :) Голям провокатор си ей!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 17 Април 2015

    Дети, и аз ги харесах. Не ги бях опитвала досега, даже не знаех, че има такива. Това, което прочетох за тях е, че традиционните пълнежи са от мак или сини сливи. Лично на мен сливите ще ми допаднат повече, но мака ми се видя много подходящ за Великден и затова се спрях на него. Благодаря ти! Ще се радвам да ги опиташ.

  • Гост
    gerii Неделя, 03 Май 2015

    Geri

    топчетата не стават защо, при мен са много ронливи

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 03 Май 2015

    RE:Geri

    Много съжалявам да го чуя, Гери. Тестото ти се е объркало нещо. Трябва да е еластично, а не трошливо. Ако не си ги направила всички, сложи го в хладилника за през нощта. Утре го извади и го остави да се отпусне. Намачкай го пак с ръце и дано се оправи. Според мен при замесването му се е отделила водата от маслото. Тогава се пресича, става сухо и на трохи. Трудно може да се оправи. понякога това се получава при прекомерно месене. Масленото тесто не търпи дълга обработка. Благодаря ти, че опита, въпреки неволите.

  • Гост
    , Неделя, 03 Май 2015

    geri

    плънката стана ронлива, не мога да ги напрана на топчета

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 03 Май 2015

    RE:geri

    Гери, много лесно можеш да я проправиш плънката. Просто я сваряваш още малко или добавяш мак. Ще си я нагодиш като консистенция, сигурна съм.

  • Гост
    geri Неделя, 03 Май 2015

    geri

    плънката ми не може да стане на топчета много се рони и

  • Майоци
    Майоци Сряда, 17 Юни 2015

    Ще ги направя на една приятелка,която обожава мак.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 18 Юни 2015

    Ще се радвам Майче. Тези, които обичат мак много ще ги харесат. Благодаря ти.

  • Гост
    Маргарита Събота, 26 Септември 2015

    въпрс

    Нямам течна сметана , Мога ли да го заменя с нещо друго

  • Yoli
    Yoli Събота, 26 Септември 2015

    RE:въпрс

    Здравей Марги. Бих те посъветвала да си купиш първо сметана и после да направиш сладките. По принцип сметаната е продукт, който не може да се замени с нищо. Прясното мляко не я замества.

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 23 Април 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus