Публикувано от в в Гости
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5536
  • Печат

Гостува ми Ваня Щерева

Гостува ми Ваня Щерева

 

b2ap3_thumbnail_10689911_1502850449971286_3103734341484922279_n.jpg

 

Скъпи читатели, имам честта и огромното удоволствие да ви представя Ваня Щерева. Това е първият ми гост и поканих именно Ваня да пререже лентата, образно казано. Защо нея? Защото лично аз все се питам "коя е тя"? Толкова ми е интересна, толкова дълбоко и се възхищавам, че ми се ще да открадна поне нещо мъничко от хилядите и таланти. Ваня е много специален човек и такива като нея не се раждат напразно. Има много какво да видим и научим от нея, а тя има какво да ни даде.

Коя е Ваня Щерева? Не мога да си отговоря. Завършва спортно училище, става актриса, пише сама песни, пише текстовете им, пее, краси корицата на "Playboy", пише сценарии на филми, пише книги, има татуировки, майка, режисьор, кукли, ангели и какви ли не красиви неща излизат изпод пръстите и, кулинар. Е, дали да обобщя всичко с клишето "човек на изкуството"? Не, няма да го направя. Сами преценете кой от всичките и таланти ви допада най-много. Аз не мога да избера. Нашето "Портокалово момиче" е като вселена. Дива, красива, интересна и пълна с изненади.

Петото издание на дебютния и роман „Образцов  дом“вече е факт. Ваня дописва няколко глави, разказващи какво се случва с героините 10 години по-късно. Дори направи късометражен филм, който лично мен много ме впечатли. Ето, погледнете го и вие. Нямам никакво съмнение какъв ще бъде успехът на пълнометражния филм малко по-късно. Пожелавам и от сърце това да се случи възможно най-скоро. Самият роман "Образцов дом" се издава вече за трети път. Всички, които са го чели казват "Все едно за мен е писан". Да, наистина всеки се открива там. Мисля, че това е най-ценната награда за един автор. Книга, пълна с много интуиция, смешки, самоирония и разплакващи моменти.

Първия й роман през 2005 г. е „Образцов дом“. Автор в още „30 неизвинени“, „Фасове“, „Татко, аз и ангелът“, а наскоро издаде последната си книга „Стъклен дом“. Последният й роман е „Мила Мерилин”, който пише заедно с Людмила Сланева.

Ваня прави кукли, бижута и декорации за дома. Изключително красиви, изящни и нежни. Имам един бял хартиен ангел у дома, може би един от първите, които е направила. Стар е, дори вече леко пожълтял, но с времето става все по-красив и специален. Страшно ми харесват куклите с ангелски крила, пременени в дрехи от ноти. Или пък тези със сините коси. Всяка кукла си има име, собствена история и зодия. Прекрасни са за подарък, а лично за мен са и с висока колекционерска стойност. Може да разгледате част от това великолепие в страницата и "My Green Things".

 

b2ap3_thumbnail_30AC5395537A7BF3FA33D5BD55C8B26B26A63409590051555Cpimgpsh_fullsize_distr.jpg

b2ap3_thumbnail_AE3CF3522DADE77C710334EFBFA065E4DF57FF4184988D32DApimgpsh_fullsize_distr.jpg

 

Предполагам, че мнозина от вас са гледали Ваня в "Черешката на тортата". Страхотно готви това момиче! Тя е доказателството на това, което непрекъснато повтарям. Че не е нужно да си майстор сладкар или професионален готвач за да готвиш вкусно. Трябва ти само сърце. Желание, вдъхновение, въображение и увереност. И тъй като моят сайт е кулинарен, представям ви Ваня с черпак в ръка.

Ех, тази Ваня. Като във всичко останало, и в готвенето творчеството я преследва. Няма точни рецепти, мерки, продутки. Всичко е импровизация. Както и хрумне в момента, така прави. В зависимост от настроението и, мислите, които са я завладели, идеите, които напират на пълчища да излязат от главата и, такива са и тортите и. Винаги различни. Малки, големи, плодови, сметанови. Понякога с домашен крем, понякога с купешки. Понякога с бишкоти, друг път с блат. Точно това ми харесва най-много в нея. Вечен импулс, различно биещо сърце и много, много емоция.Няма едно и също при нея. Както куклите и са различни, така е и в готвенето. Как да напиша сега рецепта? Все пак ще опитам да ви представя тортата на Ваня Щерева, а вие направете като нея. Експериментирайте, променяйте и бъдете себе си докато готвите. Не робувайте на точни рецепти и мерки. Кой казва, че така трябвало? Нищо подобно! Откривайте вашите хоризонти според собствения си вкус. Точно като Ваня.

 

b2ap3_thumbnail_10904887_10204638326812864_74864986_n.jpg

 

Ще си позволя да я цитирам на моменти

Продукти

бишкоти

сок от компот от кайсии

млечен ванилов крем - домашен или готов ( и няма лошо кремът да е от тия готовите, дето на котлона в млякото...на нишестена основа. )

пресни или изцедени кайсии от компот (това става с всякакви плодове )

маскарпоне

пудра захар на вкус

ванилия

филирани бадеми

карамел ( нали, на котлона захарта дето се топи )

Приготвяне

* В подходящ съд наредете пласт бишкоти. Сиропирайте ги със сока от компота. Върху тях сипете млечния крем, в който сте сложили нарязани кайсии. Или пък не, сложете кайсиите върху бишкотите и после ги залейте с крема. Ако са от компот ще пуснат достатъчно сок и няма да ви се наложи да сиропирате. Всъщност, направете както ви е кеф!

* Върху крема отново сложете пласт бишкоти и леко ги навлажнете със сока. Не много, че да не стане попара.

* След това в купа разбъркайте малко маскарпоне с пудра захар и ванилия. Ще е вкусно, ако добавите лимонова кора, но може и без нея. Сипете крема върху бишкотите и загладете. После кайсии, филирани бадеми и за разкош на тънка струйка малко карамел .... от оня, дето се топи на котлона.

* Туй то, както му се вика. В хладилника, да престои няколко часа и после сервираме! ( удобното в тази торта е, че може да не се прави нацяло, а на отделни порции )

 

 b2ap3_thumbnail_10933266_10204638327492881_1520564719_n.jpg

 

Е, това е тортата на Ваня. Винаги различна, винаги вкусна! Ще се радвам да я опитате и вие! Да ви е сладко!

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Таня Донева Понеделник, 19 Януари 2015

    Толкова ми беше интересно, че се възхитих и на теб, и на начина, по който си ни представила Ваня, и на Ваня с нейните разнородни таланти, и на прелестните и кукли, и освен че в книгата и намерих себе си (както всеки друг) и в нея припознах себе си, особено в частта с готвенето..., никога не знам какъв ще бъде крайния резултат и никога нямам концепция, всичко се ражда на момента :)
    Много я харесвам твоята гостенка и дано да ти е на късмет, като първа такава! Дано всеки следващ гостенин да ти носи нови и вълнуващи емоции и да изпълваш страниците си с позитивни и интересни редове :) Успех, мила Йоли!

  • Гост
    Dani Понеделник, 19 Януари 2015

    Прекрасна е!
    Благодаря ти за представянето, Йоли!
    А рецептата, особено в скобите, е толкова сладурска :)
    Прегръдка, мила!

  • Гост
    Тики Понеделник, 19 Януари 2015

    Уникална е, наистина! Адски ми допадна и начинът, по който я нарисува пред нас! Човек на изкуството е отвсякъде! Като знам и ти каква си невероятна, с такова излъчване и присъствие, на едно кафе с вас двете, няма да ми се иска да ви прекъсвам, а само ще ви слушам и поглъщам с очи! И после с дни ще присветквам впечатлена :)
    Чудесна нова рубрика, Йоли! Ще съм най-редовен четец :) Даже ще си лъсна екрана на компютъра!
    Прегръдка!

  • Гост
    Eva Toneva Понеделник, 19 Януари 2015

    Поздравления за теб и гостенката ти, Йоли! И новата ти рубрика е чудесна, ще следя с интерес. Голяма прегръдка! :)

  • Роси- Кулинарен Еликсир
    Роси- Кулинарен Еликсир Понеделник, 19 Януари 2015

    Честит първи гост в новото местенце,Йоли!
    Знаех,че Ваня е разнородна като занимания и интереси,но не предполагах колко много.
    А десертът е точно по мой вкус-небрежен,предполагащ изпровизации и със сигурност много сочен!
    Хубава година и за двете ви!

  • Гост
    Ивана Понеделник, 19 Януари 2015

    На един дъх изчетох всичко и се радвам, че има такива страхотни млади и талантливи момичета като вас Ваня, Йоли!
    Бъдете здрави и много щастливи!

  • Гост
    Мъх Понеделник, 19 Януари 2015

    Е, много я харесвам. тя наистина е всичко.

  • Yoli
    Yoli Вторник, 20 Януари 2015

    Да, момичета. Усетили сте я веднага тази лудетина Ваня. Тя наистина е специална. Много и се радвам и възхищавам. Щастлива съм, че гостуването и допадна и на вас. Благодаря ви.

  • DaniB
    DaniB Вторник, 20 Януари 2015

    Адмирации и за двете ви! Прекрасни сте!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 20 Януари 2015

    Благодаря Дани. Радвам се, че хареса гостенката ми. Всъщност, тя гостува на всички нас.

  • Гост
    Asia (Aspazia) Вторник, 20 Януари 2015

    Asia (Aspazia)

    Поздравления за новата рубрика. Слага се начало на развитие на сайта в нови разнообразни направления. Много интересен избор на първа специална кулинарна гостенка, толкова спонтанно харесвана от всички, както и самата Вие, скъпа Йоли. Браво! В очакване на следващия гост. :-)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 20 Януари 2015

    RE:Asia (Aspazia)

    Благодаря ти Асе. Радвам се, че ти хареса рубриката и първият гост. Но Ваня е наистина нещо специално, няма съмнение в това. Надявам се и занапред да ти допадат гостуващите.

  • dalia
    dalia Четвъртък, 22 Януари 2015

    Йоли, идеята ти за новата рубрика е супер! С удоволствие изчетох представянето на Ваня, на един дъх. Ще очакваме с нетърпение и следващи попадения :) А що се отнся до Ваня, нея съм я чела и много я харесвам -пожелвам си да ни заобикалят повече такива като нея - талантливи, вдъхновяващи и усмихнати хора :)
    Аз така и така съм се разписала, та да те попитам нямаш ли идея пак да възобновиш срещите в Студио 5 или поне някоя подобна инициятива?
    Прегръщам те!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 23 Януари 2015

    Благодаря ти, Ани. Радвам се, че ти допада рубриката. Ваня е фурия, страхотна е! За Студио 5 нямам намерение в момента да възстановявам шоуто. Нямам време мила, просто не смогвам с всичко. Разбира се, ще пиша, ако има такъв момент. Благодаря ти.

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 19 Август 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus