Публикувано от в в Гости
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3472
  • Печат

Гостува ми Ники Груев

Гостува ми Ники Груев

 

b2ap3_thumbnail_11079596_810703385651447_4254764515406135227_n.jpg


     Имам огромното удоволствие да ви представя един страхотен млад човек. Казва се Ники и още е ученик.  Да, наистина, съвсем млад е, а вече е невероятен кулинар. Запознах се с него миналата година. Получих много мила покана от Ники да гостувам на кулинарния им клуб в Първа английска гимназия - София. Беше изключително приятно да съм сред млади хора, пълни с идеи, желание и вдъхновение. Ники е създател на кулинарния клуб "Fresh Food Happy People", както и на групата  им във Фейсбук, която носи същото име. Съвсем скоро ще бъде готова и кулинарната му страница. Казах, че е млад човек, може би все още дете, тъй като е едва 10-и клас. Страхотно, нали? Страхотно е, защото вече е амбициран  и мотивиран. Това, върху което работи в момента е малка книжка с негови рецепти. Мечтата му е да се занимава с кулинария и аз от сърце му пожелавам да я сбъдне. Всъщност, изобщо не се съмнявам в това. Ники е доказателството, че са нужни само любов, вдъхновение и труд за да направиш една мечта реалност. Скоро всички ще знаят кой е и аз наистина имам огромната чест да му дам един първоначален старт. Искам да му задам няколко въпроса, на които той сам да отговори. Нека се опитам да се направя на журналист.

 

Представям ви Ники Груев

 

 Ники, благодаря ти, че удостояваш мен  и читателите на сайта с гостуването си. Ти знаеш колко ти се радвам и подкрепям от душа. Кажи ни откъде е тази любов към кулинарията.

И аз като теб,  Йоли като малък се навъртах край баба ми дикато готвеше. Първият ми досег с готварството беше може би на шест или седем години когато разглеждах едни стари книги с рецепти, и като всяко дете обичах сладкото.  Реших да си направя кейк.  С помощта на моята баба той стана доста сполучлив. От тогава  започнах все повече и повече да се интересувам от храната и самото и приготвяне, защото тя е неизменна част от няшия живот и именно тя ни дава възможност да радваме близките си. Самото вълнение когато импровизираш и изразяваш себе си чрез това, което приготвяш е невероятно. Смятам, че готвенето е всичко друго, но не и досадно задължение и всичко, което е нужно е да проявим малко желание и творчество.

Искаш да се занимаваш професионално с кулинария. Знам, че имаш още две години до края на гимназията, но предполагам, че вече се замисляш къде би искал да учиш.

Да, наистина имам огромното желание да се занимавам с това и да се потопя в света на кулинарията колкото се може по-дълбоко. От доста време търся информация за кулинарни университети, където да продължа своето образование.

Коя част от готварството най-много те привлича и защо?

Може би съм най-привлечен от сладкарството. Там човек има най-много възможности да изрази своята идентичност. Начина, по който аранжираш един сладкиш, по който го приготвяш и сглобяваш всички съставки е завладяващ. А и да си кажем откровено, всички обичат сладкото.

Имаш ли си любим готвач? Някой, който наистина те вдъхновява? И откъде изобщо черпиш идеи?

Нямам точно определен любимец, но се възхищавам на тяхното отношение към храната. Всеки един от тях ме вдъхновява да продължа да проявявам творчество. Идеите ми хрумват внезапно. От съставка, която съм видял и решил да съчетая с нещо необичайно, до някой предмет или форма.

Експериментираш ли докато готвиш? И какво за теб е храната?

Да, експериментирам постоянно. Аз лично не обичам да следвам рецепти и смятам, че всеки е свободен да прояви творчество. В това е и магията.

Как реши да създадеш кулинарен клуб в училище? Имаш ли съмишленици сред съучениците си? И какво е мнението ти за младия човек в днешно време?

Идеята дойде от интереса ми към готварството. Реших, че и моите връстници трябва да се интересуват от това с какво се хранят и от къде и как се приготвя храната. Няма нужда всеки да е шеф готвач, но все пак е хубаво човек да има основни кулинарни познания за продуктите и храната. Моите съученици ме подкрепят в това начинание и проявяват голям интерес  като виждат, че нещата не са толкова трудни, колкото изглеждат. Ето една снимка от благотворителния коледен базар 2014 г в училище.

 

b2ap3_thumbnail_11001041_792275404160912_1018793998_o.jpg


Работиш по издаването на първата си готварска книга. Разкажи ни малко повече за това.

Така е. Книгата е почти гототова. Тя е кратка, като включва рецепти само на десерти. Започнах Книгата с помощта на една програма, която предоставя възможност на учениците от 10-и и 11-и клас да решат какво искат да правят в бъдеще и им помага да реализират идеите си. Благодарение  на помощта на моя ментор от тази програма и твоите съвети, помощ и съдействие, за които съм много благодарен, мисля, че се получава една хубава книжка, която ще се хареса  на хората с лесните си рецепти и достъпни продукти. Ето една примерна страница как мисля да изглежда книгата.

 

b2ap3_thumbnail_11004088_793037307418055_1643840124_n1.jpg

 
Убедена съм, че родителите ти са имали други планове за теб. Подкрепят ли те в начинанието да станеш професионален кулинар?

Родителите ми наистина имаха други планове за мен. Майка ми държи да стана лекар, докато баща ми иска да съм инжинер или архитект. Те казват, че готвенето трябва да ми е хоби, но все пак ме оставят да се вихря в кухнята.

Споменах, че имаш още две години докато завършиш училище. Мислиш ли, че има вероятност да промениш посоката? Да си избереш друга професия?

Има време докато завърша, но щом интересът ми досега само нараства, не мисля, че ще има промяна. Разбира се съм си мислил и за други неща, с които да се занимавам, но това ми е на сърце.

И последно, каква ще е следващата ти стъпка след книгата? Коя е следващата цел, която си си поставил през следващите две години?

След книгата се надявам да продължа в тази насока. Ако тя се хареса, разбира се бих се радвал да издам следваща. Този път може би със солени ястия. През останалите ми години в училище се надявам да продължа с развитието на кулинарния клуб в училище. Жалко е, че няма повече места, където децата да научат нещо ново и интересно за храната, защото това определя и тяхното здраве.

 
Е, скъпи приятели, след като прочетохте думите на Ники сами се убедихте в неговата интелигентност и сърцатост .  Толкова се радвам, че има такива страхотни млади хора! Да му пожелаем всички много успехи и сбъднати мечти!

Време е да ви представя една вкусна и семпла рецепта на Ники. Тя ще е част от готварската му книга. Лично аз с удоволствие ще приготвя тези бонбони.  Опитайте ги и вие и да ви е сладко!


Шоколадови бонбони


b2ap3_thumbnail_Niki.jpg

 

 Необходими продукти:

100 г захар
150 г обикновени бисквити
50 г масло
50 г шоколад
100 г ядки по избор
150 г размекнато масло
300 г шоколад за заливане

 Начин на приготвяне:

В тенджерка карамелизираме захарта, след което добавяме  маслото и шоколада. Оставяме карамела да се разтопи. Натрошаваме на ситно бисквитите заедно с ядките. Прибавяме ги в тенджерката и разбъркваме добре. Сместа се изсипва в застлана с хартия за печене или намаслена тава. Разстила се и като се притиска добре и се оставя да се охлади. В купа разбиваме маслото на пухкав крем. Охладената смес се натрошава  или смила и се добавя към маслото. Оставя се в хладилник за около 10-15 минути. От нея се оформят малки топчета, които се нареждат върху хартия за печене и се прибират в хладилника за около час или във фризера за 30 минути. Разтопяваме 2/3 от шоколада на водна баня. Махаме от котлона и добавяме останолото. Охладените вече бонбони потапяме в шоколада с помощта на вилица или клечка. По желание поръсете с ядки или не заливайте с шоколад, а оваляйте в какао или натрошени ядки.

 

 

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Eva Toneva Петък, 20 Февруари 2015

    От сърце пожелавам успехи на Ники в необятния свят на кулинарията! Любов, много работа и знания са напълно достатъчни за да направят една мечта реалност. :)

  • Тики
    Тики Петък, 20 Февруари 2015

    Страхотно хлапе, устремено, талантливо, вдъхновено! Да знае, че като си издаде книжката, ще я сдобия веднагически! Пък ти може да ми издействаш автограф :) Много успехи му желая!

  • Гост
    Христина Колева Събота, 21 Февруари 2015

    Много се радвам на млади хора, които знаят какво искат от живота и следват желанията си. Много успехи и късмет на Ники!

  • Светулка
    Светулка Неделя, 22 Февруари 2015

    Пожелавам от сърце успех на този страхотен млад човек! Нека следва сърцето си и да помни, че : "Никога не те спохожда желание, без да те споходи и силата, с която да го осъществиш." (Ричард Бах)
    Йоли, чудесно е, че подкрепяш такива млади хора!

  • Yoli
    Yoli Неделя, 22 Февруари 2015

    Благодаря на всички. Благодаря и от името на Ники. Сигурна съм, че много ще се зарадва на думите и подкрепата ви.

  • Гергана Лазарова
    Гергана Лазарова Неделя, 22 Февруари 2015

    Аз защо въобще не съм видяла този младеж... Много се радвам за него - защото следва себе си! Искрено му желая успех и попътен вятър. ;) И нека животът му е сладък като вкусотиите, които се вихрят във фантазията му! Всичко добро желая на Ники и на теб, Йолинка. :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 08 Март 2015

    Благодаря, Гери. Ники е специално дете. Желая му най-прекрасни радости в живота!

  • Гост
    Грациела Петък, 06 Март 2015

    Ники е страхотен!

    Познавам това дете от първи клас.Той е нестандартен и изключителен във всичкоа.Извън кулинарията е и страхатен ученшк,образован и чудесно възпитан.За последния рожден ден на дъщеря ми и направи фатастичен сладкиш.Обичам това дете :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 08 Март 2015

    RE:Ники е страхотен!

    Така е, Грациела. Ники е специално момче. Искрено се надявам да съм му от помощ. Благодаря ти.

Коментирайте

Гост
Гост Сряда, 18 Октомври 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus