Публикувано от в в Кремове Сладоледи
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 11286
  • Печат

Лимонов маслен крем

 

b2ap3_thumbnail_lemon_curd_2.jpg

 

   Този крем е популярен навсякъде по света под името Fruit curd. Най-подходящите плодове за него са цитрусите, както и ягоди и малини. Ще намерите различни рецепти и различни начини на приготвяне. Най-често ще прочетете, че се приготвя на водна баня и маслото се прибавя на малки бучки в края на варенето. Аз го направих по различен начин, но продуктите с малки изменения си остават същите: лимонов сок и кора, захар, масло и яйца. Различни са само пропорциите помежду им. Като краен резултат получих един фантастичен крем, който съхранявам в буркан в хладилника вече две седмици. Ползвам го за различни пълнежи, глазури или просто намазан върху кроасан. Кремът е много свеж и с наситен лимонов вкус и аромат. Яйцата и маслото му придават плътност и невероятно нежна кадифена структура. Ще се радвам да го опитате и вие.

Продукти

100 мл изцеден лимонов сок
фино настъргана кора от 1 голям лимон
150 г пудра захар
ванилия
125 г масло
3 цели яйца
3 жълтъка

 

b2ap3_thumbnail_lemon_curd_1.jpg



Приготвяне

* В тенджера или тиган с незалепващо покритие сложете заедно лимоновия сок и кора, захарта, ванилията и маслото. Загрейте всичко на котлона докато захарта и маслото се стопят.

* В купа разбийте добре яйцата и жълтъците. Трябва да получите кремообразна консистенция с гъстотата на палачинково тесто.

* Към яйчената смес налейте на части горещия маслен сос, като продължавата да разбивате. След като яйцата са вече добре темперирани върнете цялата смес в тенджерата.

* Гответе крема за около 10 - 15 минути на слаб огън. Кремът в никакъв случай не трябва да завира, защото ще се пресече и ще получите бъркани яйца. Бъдете търпеливи, след това ще се убедите, че удоволствието от вкуса на крема си е заслужавало търпението ви. Като пример мога да кажа, че моят котлон е с 9 степени. Аз варя този крем на трета или максимум четвърта степен. Докато кремът се вари бъркайте непрекъснато. След като сместа започне да се сгъстява пяната ще изчезне и всичко ще стане с хубав жълт цвят. Разбира се, наситеността на цвета зависи само от жълтъците. Колкото са по-оранжеви, толкова по-активен ще бъде жълтия цвят. Кремът е готов когато прокарате по него лъжица и остане ясна следа, която бавно се събира. Охладете крема и го сипете в буркан. Ползвайте го за различни пълнежи, гарнирайте торти, сладки или сладкиши или просто си го намажете на сутришната закуска върху кифлички или филийки. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_lemon_curd_3.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Десислава Атанасова Неделя, 08 Май 2016

    Невероятна си!

    Йоли, твоите рецепти са вълшебни. Каквото и да приготвям в кухнята се допитвам до теб и повярвай ми, всичко става винаги невероятно вкусно, пръстите си да оближеш. Доставям толкова много истинска радост на моето семейство благодарение на теб.

    Хубаво е, че те има! Бъди здрава и успешна, мила Йоли!

    Десислава

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 09 Май 2016

    RE:Невероятна си!

    Такава си ми сладурка ти, Деси! Винаги ме усмихваш! Благодаря ти за доверието и добрината, мила!

  • Гост
    Заклет фен на Йоли. :D Неделя, 08 Май 2016

    Обожавам всички сладкиши с лимон. Благодаря за прекрасната рецепта. :D

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 09 Май 2016

    Еха! Много готино това: Заклет фен! Благодаря, благодаря, благодаря! А щом обичаш сладкиши с лимон, след ден-два ще ти предложа рецепта с този крем, но ... страхотна! Лимонов лава кейк!

  • Гост
    Мира Неделя, 08 Май 2016

    Супер

    Този крем си го носех досега от Англия. Там е много популярен. Сега ще си го направя и тук! Благодаря, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 09 Май 2016

    RE:Супер

    Абсолютно си права, Мира. Не само, че е популярен, те са го измислили. На много места ще го срещнеш като "Английски лимонов крем". Много ще се радвам, ако го опиташ и ти хареса. Благодаря ти.

  • Гост
    Bety Неделя, 08 Май 2016

    Лимоновият крем ми е сред фаворитите. Много, много свеж, и както си казала с прекрасна кадифена текстура. Обожавам го! Прекрасни снимки, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 09 Май 2016

    Аз за първи път го правя, Бети. Много е хубав, права си. Приятелката ми миналата година прави с ягоди, а Дани от "Музика за свободното време" направи с дюли. Много интересно, супер. И аз ще опитам на есен. Ето, ако искаш да погледнеш:

    http://beautiful-danito.blogspot.de/2011/12/quince-curd-filling.html

  • Гост
    Мария Неделя, 08 Май 2016

    Христос Воскресе, мила Йоли!
    Обичам кремове със силен аромат и вкус на лимон. Прекрасно предложение! Задължително ще го пробвам.
    Благодаря за споделеното!
    Мария

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 09 Май 2016

    Воистину Воскресе, мила Мария! Благодаря ти, радвам се, че ти допадна крема. Наистина е много фин и свеж, горещо препоръчвам. Ще се радвам да го опиташ и ти.

  • Гост
    Диана Петракиева Понеделник, 09 Май 2016

    Здравей невероятна Йоли! Отново впечатляваща идея! Тъй като сега е сезонът на ягодите, чудя се какъв би бил вариантът с ягоди - пасирани вероятно, дали би се получил същият ефект? Поздрави, Диана!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 09 Май 2016

    Благодаря ти Диди. Радвам се, че ти хареса крема. Много, много хубаво става с ягоди. Приятелката ми миналата година беше правила, супер беше! Има рецепти в нета, може да погледнеш. Различни са, както писах в публикацията, но все пак всички са с едни и същи продукти. Ще се радвам да опиташ, балгодаря ти.

  • Гост
    Елена Понеделник, 09 Май 2016

    Йоли,
    прекрасен е крема.Правила съм подобен за торти, трябва наистина на слаб огън да се приготвя и бърка непрекъснато.Иначе ще се пресече.Чудесен е .
    Поздрави !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 09 Май 2016

    Права си Ели. Даже повечето хора не искат да рискуват и го правят на водна баня. Но мен ме мързи, честно да си кажа да вися толкова време на котлона. Просто внимавам и всичко е ок. Благодаря ти, радвам се, че ти хареса и моят вариант.

  • Гост
    Кари Цветкова Понеделник, 09 Май 2016

    Йоли отново перфектна рецепта, а доста апетитна! Идеално допълнение към пресни кроасани за една вълшебна закуска!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 09 Май 2016

    Ах, Кари, ако знаеш как обичам кроасани!!! Ужас, не мога да се спра. Благодаря ти мила. Много се радвам, че ти хареса крема.

  • Светулка
    Светулка Неделя, 15 Май 2016

    Мммм... Лимонов крем! Обичам всичко с лимонов вкус и няма начин да не го опитам, Йоли. Изглежда страхотно и ми замириса на лимон само като гледам прекрасните снимки. Ще се прави скоро този крем:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 16 Май 2016

    Много е хубав Светле. Още имам от него в едно бурканче. Поне от 3 седмици е в хладилника, много е траен и наистина е подходящ за различни сладкиши. Ще се радвам, ако ти хареса. Благодаря ти.

  • Гост
    Валентина Вторник, 24 Май 2016

    Направих току-що крема. Уникален е! Огромни благодарности за рецептата. Ще напълня кошнички с него за бала на сина ми вдругиден. Благодаря, Йоли, че правиш делниците и празниците ни невероятни!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 26 Май 2016

    Еха! Вале, благодаря ти от сърце! И още повече ме зарадва като каза, че ще ги направиш за бала на най-любимото си същество! Дъ ти е жив и здрав зрелостника, да му е светъл пътя и с лекота да постига всичко, което му е на сърце! Весел празник на всички ви. Поздрави го от мен!

  • Гост
    Цветето Вторник, 31 Януари 2017

    Прекрасно изпълнение!

    Отново и отново намирам чудесни рецепти при теб, миличка Йоли! Нека тази петльова година бъде здрава и с късмет за теб и семейството ти! Съвършено е изпълнението ти и на тази рецепта, а за снимките - просто нямам думи. Имам един такъв въпрос, миличка. Пробвала ли си вариант на този крем като сложиш яйцата още в началото, а не да ги прибавяш по-късно с темпериране на сместа? Правя аналогия с варианта на сладкарския варен крем, когато някои кулинари слагат яйцата с млякото заедно още в началото. Като се разрових по нета видях, че и една чуждоземска кулинарка използва такъв вариант: http://www.rachelkhoo.com/recipe/recipe-lemon-curd-plus-video . Просто искам да чуя твоето компетентно мнение, а твоите съвети винаги много високо ценя (винаги чета и разясненията по рецептите, които даваш като отговор на коментариите). Бъди здрава и усмихната! Браво, Йоли !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 01 Февруари 2017

    RE:Прекрасно изпълнение!

    Ех, че си ми мила, Цвети! Благодаря ти от сърце. Винаги знаеш как да ме усмихнеш!

    Напълно правилно предполагаш! Този лимонов крем се прави и в двата варианта. Никакъв проблем не е, просто пи този вид кремове трябва да се внимава само в едно - да не стане на бъркани яйца. Наистина е много вкусен, горещо го препоръчвам.

    Благодаря ти още веднъж, Цветенце!

  • Гост
    ele_bar Понеделник, 06 Февруари 2017

    Здравей Йоли! Направих крема и стана прекрасен. Благодаря ти, мила Йоли, за рецептите ( винаги много точни и добре обяснени), за вдъхновението. Ти си ВДЪХНОВЕНИЕ за мен,много, много се радвам, че открих блога ти. Бъди здрава и успехи във всяко начинание! Йоли, моля те, дай ми идея какво да направя с крема- направих кроасани, станаха много вкусни. Дано не те затруднявам и досаждам (неудобно ми е,но не се сещам). Благодаря ти!

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 06 Февруари 2017

    Толкова си мила, Ели! Благодаря ти от сърце! Много се радвам, че ти е харесал крема!

    Първо да ти припомня, че трайността на този крем е много голяма. Не е нужно да го използваш веднага и наведнъж. И тъй като е с много силен вкус може да се използва и като добавка към други кремове, като подправка. Можеш да напълниш с него малки тарталетки, стават прекрасни. Имам една рецепта май за такива. можеш и цяла тарта да направиш, отгоре целувчен крем - леко запечен под грила или с горелка. За тортите знаеш, за всякакви торти става. Ако разбиеш малко сметана и я смесиш с часто от този крем се получава нещо супер вкусно! А ако го замразиш става като сладолед.

    Благодаря ти още веднъж за доверието, мила Ели!

  • Гост
    ele_bar Петък, 03 Март 2017

    ВДЪХНОВЕНИЕ МОЕ, писах ти, че направих крема и стана чудесен - част от него е във фризера и вече е сладолед, не се съмнявам, че също ще е вкусен-щом е по твоя рецепта.
    Йоли, отдавна съм дала обещание пред себе си да ти напиша кои от твоите рецепти съм правила. Е, сега реших да изпълня обещанието си, затова започвам - Рибена салата торта, Чушки бюрек, Сос скордаля, Чеснов дип, Пиле кордон бльо с бешамел, Шоколадови бисквити с ядки, Бразилски кафен сладкиш, Бисквити сълзица, Локумено руло, Торта Фантазия, Новогодишна маслена погача, Ябълкови бухти, Кекс с локум, Ябълков коблер, Кхачапури с микс от сирена, Златен кекс, Бисквитени топчета с кокос и ананас, Соленките на Тияна, Ябълкова торта с карамелен ганаш, Коледен щолен, Бисквити кривото райе, Портокалов купол, Хлебчета с масло и кашкавал, Лимонов маслен крем, Ягодова торта с лимонов крем, Гризини със сирене и маслини. Това са всички твои рецепти, които съм правила ( някои по няколко пъти ) и всички са ставали перфектни. Единствено миналата година не се справих с козунаците - нищо не се получи, но здраве да е, не успях да направя добре тестото.
    Мила Йоли, изпълних обещанието си. Сърдечно ти благодаря за вдъхновението, за това че те има. Прегръщам те! Имам още мноооооого рецепти да правя. Благодаря ти, мила! Пак ще ти пиша и питам за съвет.:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 04 Март 2017

    Божичкоооо, ... ами сега? Направо не знам какво да кажа! Ей, сладур, та ти си сготвила целия ми свят! Благодаря ти, мила моя! Идея нямаш как широко съм се захилила сега. Две добри думи и му светва пред очите на човек. Благодаря, благодаря, благодаря! И аз те прегръщам!

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 27 Юли 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus