Публикувано от в в Кремове Сладоледи
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 9741
  • Печат

Лимонов маслен крем

 

b2ap3_thumbnail_lemon_curd_2.jpg

 

   Този крем е популярен навсякъде по света под името Fruit curd. Най-подходящите плодове за него са цитрусите, както и ягоди и малини. Ще намерите различни рецепти и различни начини на приготвяне. Най-често ще прочетете, че се приготвя на водна баня и маслото се прибавя на малки бучки в края на варенето. Аз го направих по различен начин, но продуктите с малки изменения си остават същите: лимонов сок и кора, захар, масло и яйца. Различни са само пропорциите помежду им. Като краен резултат получих един фантастичен крем, който съхранявам в буркан в хладилника вече две седмици. Ползвам го за различни пълнежи, глазури или просто намазан върху кроасан. Кремът е много свеж и с наситен лимонов вкус и аромат. Яйцата и маслото му придават плътност и невероятно нежна кадифена структура. Ще се радвам да го опитате и вие.

Продукти

100 мл изцеден лимонов сок
фино настъргана кора от 1 голям лимон
150 г пудра захар
ванилия
125 г масло
3 цели яйца
3 жълтъка

 

b2ap3_thumbnail_lemon_curd_1.jpg



Приготвяне

* В тенджера или тиган с незалепващо покритие сложете заедно лимоновия сок и кора, захарта, ванилията и маслото. Загрейте всичко на котлона докато захарта и маслото се стопят.

* В купа разбийте добре яйцата и жълтъците. Трябва да получите кремообразна консистенция с гъстотата на палачинково тесто.

* Към яйчената смес налейте на части горещия маслен сос, като продължавата да разбивате. След като яйцата са вече добре темперирани върнете цялата смес в тенджерата.

* Гответе крема за около 10 - 15 минути на слаб огън. Кремът в никакъв случай не трябва да завира, защото ще се пресече и ще получите бъркани яйца. Бъдете търпеливи, след това ще се убедите, че удоволствието от вкуса на крема си е заслужавало търпението ви. Като пример мога да кажа, че моят котлон е с 9 степени. Аз варя този крем на трета или максимум четвърта степен. Докато кремът се вари бъркайте непрекъснато. След като сместа започне да се сгъстява пяната ще изчезне и всичко ще стане с хубав жълт цвят. Разбира се, наситеността на цвета зависи само от жълтъците. Колкото са по-оранжеви, толкова по-активен ще бъде жълтия цвят. Кремът е готов когато прокарате по него лъжица и остане ясна следа, която бавно се събира. Охладете крема и го сипете в буркан. Ползвайте го за различни пълнежи, гарнирайте торти, сладки или сладкиши или просто си го намажете на сутришната закуска върху кифлички или филийки. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_lemon_curd_3.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Десислава Атанасова Неделя, 08 Май 2016

    Невероятна си!

    Йоли, твоите рецепти са вълшебни. Каквото и да приготвям в кухнята се допитвам до теб и повярвай ми, всичко става винаги невероятно вкусно, пръстите си да оближеш. Доставям толкова много истинска радост на моето семейство благодарение на теб.

    Хубаво е, че те има! Бъди здрава и успешна, мила Йоли!

    Десислава

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 09 Май 2016

    RE:Невероятна си!

    Такава си ми сладурка ти, Деси! Винаги ме усмихваш! Благодаря ти за доверието и добрината, мила!

  • Гост
    Заклет фен на Йоли. :D Неделя, 08 Май 2016

    Обожавам всички сладкиши с лимон. Благодаря за прекрасната рецепта. :D

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 09 Май 2016

    Еха! Много готино това: Заклет фен! Благодаря, благодаря, благодаря! А щом обичаш сладкиши с лимон, след ден-два ще ти предложа рецепта с този крем, но ... страхотна! Лимонов лава кейк!

  • Гост
    Мира Неделя, 08 Май 2016

    Супер

    Този крем си го носех досега от Англия. Там е много популярен. Сега ще си го направя и тук! Благодаря, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 09 Май 2016

    RE:Супер

    Абсолютно си права, Мира. Не само, че е популярен, те са го измислили. На много места ще го срещнеш като "Английски лимонов крем". Много ще се радвам, ако го опиташ и ти хареса. Благодаря ти.

  • Гост
    Bety Неделя, 08 Май 2016

    Лимоновият крем ми е сред фаворитите. Много, много свеж, и както си казала с прекрасна кадифена текстура. Обожавам го! Прекрасни снимки, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 09 Май 2016

    Аз за първи път го правя, Бети. Много е хубав, права си. Приятелката ми миналата година прави с ягоди, а Дани от "Музика за свободното време" направи с дюли. Много интересно, супер. И аз ще опитам на есен. Ето, ако искаш да погледнеш:

    http://beautiful-danito.blogspot.de/2011/12/quince-curd-filling.html

  • Гост
    Мария Неделя, 08 Май 2016

    Христос Воскресе, мила Йоли!
    Обичам кремове със силен аромат и вкус на лимон. Прекрасно предложение! Задължително ще го пробвам.
    Благодаря за споделеното!
    Мария

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 09 Май 2016

    Воистину Воскресе, мила Мария! Благодаря ти, радвам се, че ти допадна крема. Наистина е много фин и свеж, горещо препоръчвам. Ще се радвам да го опиташ и ти.

  • Гост
    Диана Петракиева Понеделник, 09 Май 2016

    Здравей невероятна Йоли! Отново впечатляваща идея! Тъй като сега е сезонът на ягодите, чудя се какъв би бил вариантът с ягоди - пасирани вероятно, дали би се получил същият ефект? Поздрави, Диана!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 09 Май 2016

    Благодаря ти Диди. Радвам се, че ти хареса крема. Много, много хубаво става с ягоди. Приятелката ми миналата година беше правила, супер беше! Има рецепти в нета, може да погледнеш. Различни са, както писах в публикацията, но все пак всички са с едни и същи продукти. Ще се радвам да опиташ, балгодаря ти.

  • Гост
    Елена Понеделник, 09 Май 2016

    Йоли,
    прекрасен е крема.Правила съм подобен за торти, трябва наистина на слаб огън да се приготвя и бърка непрекъснато.Иначе ще се пресече.Чудесен е .
    Поздрави !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 09 Май 2016

    Права си Ели. Даже повечето хора не искат да рискуват и го правят на водна баня. Но мен ме мързи, честно да си кажа да вися толкова време на котлона. Просто внимавам и всичко е ок. Благодаря ти, радвам се, че ти хареса и моят вариант.

  • Гост
    Кари Цветкова Понеделник, 09 Май 2016

    Йоли отново перфектна рецепта, а доста апетитна! Идеално допълнение към пресни кроасани за една вълшебна закуска!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 09 Май 2016

    Ах, Кари, ако знаеш как обичам кроасани!!! Ужас, не мога да се спра. Благодаря ти мила. Много се радвам, че ти хареса крема.

  • Светулка
    Светулка Неделя, 15 Май 2016

    Мммм... Лимонов крем! Обичам всичко с лимонов вкус и няма начин да не го опитам, Йоли. Изглежда страхотно и ми замириса на лимон само като гледам прекрасните снимки. Ще се прави скоро този крем:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 16 Май 2016

    Много е хубав Светле. Още имам от него в едно бурканче. Поне от 3 седмици е в хладилника, много е траен и наистина е подходящ за различни сладкиши. Ще се радвам, ако ти хареса. Благодаря ти.

  • Гост
    Валентина Вторник, 24 Май 2016

    Направих току-що крема. Уникален е! Огромни благодарности за рецептата. Ще напълня кошнички с него за бала на сина ми вдругиден. Благодаря, Йоли, че правиш делниците и празниците ни невероятни!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 26 Май 2016

    Еха! Вале, благодаря ти от сърце! И още повече ме зарадва като каза, че ще ги направиш за бала на най-любимото си същество! Дъ ти е жив и здрав зрелостника, да му е светъл пътя и с лекота да постига всичко, което му е на сърце! Весел празник на всички ви. Поздрави го от мен!

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 20 Януари 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus