Публикувано от в в Безмесни ястия
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4053
  • Печат

Фрико ( Frico )

 

b2ap3_thumbnail_frico_1.jpg

 

  Представям ви една рецепта от италианския север. Типична е за планинските им райони, там, където скотовъдството и производството на сирене са били основен поминък. Първите източници за Фрико са още от 15 век. Името на ястието се свързва със свети Ермакора, който днес  е патрон на Удине. Историята говори, че свети Ермакора бил нагостен от местен овчар с парче полента и купичка цвик. Били бедни и гладни години.  Той и домакинът му сложили цвика на огъня да го сгреят. Нямало какво да сложат в него освен изсушени корички от сирене. Те започнали да се топят и може би така възниква и първоизточника на днешната вкусна рецепта. Сега всеки има свой вариант за Фрико, но най-популярния е с картофи и сирене. Именно нея ще ви представя днес. Надявам се да ви хареса, опитайте.

 

b2ap3_thumbnail_frico.jpg

 

Продукти за 4 порции

4 средни на големина картофа
1/2 глава ситно нарязан стар лук
1 с.л. зехтин
400 г сирене тип кашкавал, ементал, гауда, грюер и други подходящи видове за разтапяне
50 г настърган пармезан
черен пипер

 

b2ap3_thumbnail_frico_2.jpg

 

Приготвяне

* Задължително ползвайте тиган с незалепващо покритие.

* Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Задушете ги в тиган до омекване заедно с лука и зехтина като периодичко разбърквате. След като добре омекнат ги намачкайте с вилица докато станат на малки бучици.

* Настържете сиренето на едро ренде. Добавете го към картофите и бъркайте докато се стопи и смеси с тях. Подправете с пармезан  и черен пипер и оставете за 1 - 2 минути да се запече. Обърнете ястието и от другата страна като си помогнете с голяма чиния. Ако при готвенето се отделя много мазнина от сиренето може да я отстраните. След като обърнете фрикото да се запече и от другата страна го извадете в плоска чиния. Докато е още топло разрежете на четири парчета и сервирайте.

 

b2ap3_thumbnail_frico_3.jpg

 

* Колкото по-ароматни сирена ползвате, толкова по-вкусно ще стане фрикото. Традиционно се сервира с полента вместо хляб, но със салата е много свежо. Получава се вкусно ароматно ястие, което неустоимо се разтегля на конци когато е топло. Дано се хареса и на вас. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_frico_4.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: безмесни ястия

Йоланта Делибозова

  • Ралица
    Ралица Четвъртък, 18 Юни 2015

    Точно се чудех как не съм видяла това фрико по-рано след като обожавам картофи и сирене, но ето постнала днес. В този дъждовен ден готвя от сутринта, а тази гозба ще е прекрасен млечно- въглехидратен завършек...:D

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 18 Юни 2015

    Май е добра идея в този дъждовен ден да се сготви нещо. Не задруго, а за да замирише на уют в къщи. Благодаря ти Рали. Както винаги, от сърце ме радваш! Надявам се да ти хареса това фрико.

Коментирайте

Гост
Гост Сряда, 26 Юли 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus