Публикувано от в в Тестени
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2298
  • Печат

Фокача с маринован лук

 

b2ap3_thumbnail_Focaccia_-with_-onion_4.jpg

 

 Искам  да ви предложа една фокача с лук, която е повече от  лесна. Не иска месене, а само разбъркване. Не подценявайте маста в  рецептата, тъй като тя е най-важният  герой. Не я заменяйте с друга мазнина, поне аз  не го препоръчвам. Тестото става много въздушно, леко, крехко и ароматно. За гарниране съм  избрала само лук, но вие може да сложите всичко, което обичате да хапвате. Убедете се сами колко е вкусно и лесно всичко.  Знаете, че италианците си знаят  работата. Да ви е сладко! 

 
 
 Продукти за тестото

400 г брашно
350 мл хладка вода
1 ч.л. суха мая
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
80 г мека мас

Продукти за гарниране

3 - 4 големи глави стар  лук
сол и черен  пипер  на вкус
5 - 6 с.л. зехтин
пресни подправки по избор - мащерка, розмарин, салвия, босилек, риган  и др.

 

b2ap3_thumbnail_Focaccia_-with_-onion_6.jpg

 

Приготвяне

* Обелете лука и го нарежете на полумесеци. Сложете го в  голяма купа и овкусете със сол  и черен  пипер. Мариновайте го със зехтина, сложете пресните подправки едро накъсани и го оставете да се овкуси за 2 - 3 часа. Ако не ви се чака толкова време може да ползвате лука веднага, но когато престои в зехтина, солта и подправките той губи острия си вкус и става мек и сладък.

 

b2ap3_thumbnail_Focaccia_-with_-onion.jpg

 


* В купа смесете пресятото брашно с маята, солта и захарта. Разбъркайте, налейте водата наведнъж и хубаво объркайте всичко до гладка гъста лепкава смес.

* Прибавете меката мас и отново разбъркайте добре. Аз правя това с ръка, защото ми е най-лесно и така усещам  по-добре самото тесто. Но ако не искате да се цапате направете това с голяма лъжица или в  кухненски робот.

 

 

b2ap3_thumbnail_Focaccia_-with_-onion_1.jpg

 

 * Трябва да получите лепкаво гъсто тесто. Не добавяйте повече брашно. Оставете го в купата да втаса. За по-бързо загрейте леко фурната и я изключете. Сложете купата вътре и оставете тестото да бухне и удвои обема си.

 

b2ap3_thumbnail_Focaccia_-with_-onion_2.jpg

 

 * Може да използвате тестото наведнъж като ползвате голяма тава за печене или да го разделите на три части, както направих аз.  Ако предпочетете да го разделите ще получите три фокачи с големина приблизително 25 - 30 см.

* Покрийте дъното на тавата с хартия за печене  и обилно поръсете с брашно. Сипете част от тестото, обърнете го веднъж вбрашното и го разстелете с пръсти като оформите тънка питка. Отгоре наредете от  маринования лук.

 

b2ap3_thumbnail_Focaccia_-with_-onion_3.jpg

 

 * Загрейте фурната на 200* и изпечете фокачите за около 20 - 25 минути. Сервирайте топли. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_Focaccia_-with_-onion_5.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Ranka Miteva Сряда, 08 Февруари 2017

    Preubavo Joli mnogu sakam ovakvi raboti so testo. Bravo, zlatni race imas.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 08 Февруари 2017

    Благодаря ти, Ранка. Много се радвам, че харесваш тази фокача. Наистина е много хубава.

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 27 Юли 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus