Публикувано от в в Ястия с месо
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3107
  • Печат

С - 4

 

b2ap3_thumbnail_foie_-gras_-whiskey_-sauce.jpg

 

   Със сигурност няма да намерите никъде в света рецепта с това име. С-4 е пластичен експлозив, който категорично не се използва в кулинарията. Но днешната ми рецепта е рецепта с история, която ще ви разкажа с няколко думи.

   Моят любим приятел Станимир Славов от Пловдив ми изпрати вкусен подарък чак в Германия. Разбира се, имаше организация. Деликатесното парче гъши дроб първо пристигна в София по куриер. Станимир, за пълна сигурност дроба да е в перфектно състояние, направи кутия от стиропор, в която грижливо опакован в жълти кърпи и увит в десетки метри тиксо, гъшият дроб беше транспортиран. Ето снимка на произведението му.

 

b2ap3_thumbnail_12516460_1119724971380143_109104173_n.jpg 

    Оттам нататък: синът ми го слага във фризера, а на следващият ден го пъха в куфара и пристига при мен. Ок, но на летището в Дортмунд го спират за проверка. Скенерът регистрира, че в куфара има кутия с неясно плътно съдържание. Добре, но това чудо на майсторлъка, което Станимир е сътворил няма отваряне! Кутията е омоната с няколко пласта широко червено тиксо, самата тя е залепена със силикон, да не говорим за парчето дроб. Няма развиване, няма отваряне. Синът ми дърпа с пръсти да разкъса опаковката, полицаите бавно отстъпват назад. Всичко това се случва на следващият ден след атентатите в Брюксел. Мерките за сигурност на летищата са засилени, не, че има полза, както сами виждаме какво се случва по света. Да се върна на дроба. Синът ми им обяснява, че е гъши дроб, но те не го разбират на английски. Накрая, след 20 минути решават, че е риба и всичко е ок. За да е пълна картинката му обръщат наопаки целия багаж. Освен петте литра хубава българска ракия, в куфара се мъдрят и два агнешки комплекта за дроб сарма. Сега пък карантия! Горките германски полицаи, не могат да осъзнаят за какво са му на сина ми тези органи. Няма как да разберат, че нашият Великден предстои и няма нищо по-хубаво на света човек са си сготви една българска дроб сарма, при условие, че в Германия хубаво агнешко месо няма. Бях помолила сина ми да ми купи цигари от Фришопа. Купил той два стека, съответво единият му го конфискуват и го глобяват 20 евро! Туй то. Като да е цирк, нека е пълен! Най-накрая горкото дете се добра до мен. Качваме се в колата и тръгваме, а в същото време Станимир пише съобщение: "Пиши дали е пристигнала пратката. Че с тези взривовееее... Аз после се усетих, че е точно като С-4. И като цвят и като плътност. Пак добре, че направо не са ти взривили багажа." Сладур! Как да не го убие човек! Но е прав, гъшият дроб невероятно прилича на С-4, няма майтап.

Та така, мили ми приятели. Всичко е наред, С-4 пристигна в Германия и беше приготвен на две вкусни рецепти, които ще ви представя. Насладихме се на деликатесния дроб и всички у дома благодарим на Стани за подаръка. Синът ми със сигурност ще помни случката години наред.

Гъши дроб с уиски сос

Продукти за 4 порции

4 парчета гъши дроб
сол и черен пипер на вкус

За соса

2 шалота
20 г масло
50 мл уиски
100 мл зеленчуков бульон
100 г маскарпоне
сол и бял пипер

Приготвяне

* За да направите соса нарежете лука много ситно и го запържете на умерен огън в маслото. Налейте уискито и оставете да се изпари остротата на алкохола. Сипете бульона и гответе докато течността изври на половина. Накрая сипете маскарпонето и разбъркайте. Подправете със сол и бял пипер. Ако искате сосът да има по-силен вкус на уиски, добавете малко след като го свалите от огъня.

* Изпържете дроба в тиган с незалепващо покритие. Пържете без никаква мазнина. Гъшият дроб е съставен само от мазнини, които изтичат по време на готвенето. Внимавайте да не го преизшушите. Дробът вътре трябва да е леко розов. В края на пърженето посолете и поръсете с черен пипер.

* Сервирайте дроба със соса и гарнитура по ваш избор. Да ви е сладко!

* Сосът е много вкусен и може да го използвате за телешки, свински или пилешки дроб, ако не може да намерите гъши. Шалотите може да замените с фино нарязан по-воден кромид лук, а маскарпонето със зааквасена сметана.

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Ирма Атанасова
    Ирма Атанасова Неделя, 27 Март 2016

    Не съм хапвала гъши дроб, откакто свекито спря да отглежда гъски на село. Страхотен деликатес! Добре, че е пристигнала все пак пратката и сте си хапнали сладко!
    Ама се късах от смях за ваша сметка, Йоли. :)) Горкото ти момче, напълно му съчувствам, мила!
    Не знам дали не на всеки българин му се е случвало подобно нещо, но на мен да. Преди много години, когато вече можехме да излизаме свободно извън България, бях помъкнала насам една прекрасна портокалова сьомга, точно от Германия - такава рибка тук не бяхме виждали. Предвид, че ще кацна след два часа тук, не ѝ трябваше замразяване. Е, добре бе опакована, но успяха да я извадят, да я размятат пред погледа на останалите пътници, да я разнасят до шефа на охраната, да се консултират по между си на висок глас. И упрек отнесох, и строго предупреждение да не се повтаря. Абе, дива балканка, риба не видяла, та чак си я сложила в багажа и на самолет я качила, ужас! Умрях от срам! Вече мъкна насам само посуда и шоколад. :)
    Весел празник, Йоли! Прегръдки!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 28 Март 2016

    Голям майтап. Права си, сигурно доста българи са преживявали подобни случки. Но човек трябва да си знае правата по закон. С храна в куфара няма никакъв проблем. Пренасям си спокойно всичко. 10 литра е разрешеното за Европейски съюз за концентрат и т.н. Има таблица, в Интернет може да се види. С цигарите е 300 бр, нецнам защо ги броят, няма значение. Та така, С - 4 е изяден и остана само да се смеем на случката.

  • elidrag22
    elidrag22 Неделя, 27 Март 2016

    Уникална история! Миличка Йоли, такова нещо само на теб може да се случи. ;)
    Радвам се, че всичко е приключило благополучно.
    Рецептата е чудесна и много празнична.
    Целувки и хубава вечер.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 28 Март 2016

    Че как! Права си, на лудите все такива истории им се случват. Важното е, че детето е тук заедно с всички вкусотии. Благодаря ти Ели.

  • Гост
    тики Неделя, 27 Март 2016

    тики

    Абсолютно съм изненадана, че Цанко е успял да прекара дроба, че и всичко останало :-) Фифин и парче сирене са му прибирали... Ама говорим за ръчния багаж... Ако е било в големия куфар на багаж, пък как така ще го отварят, така сме пренасяли френско шкембе :-D
    Така де, честит ви първи великден и да ви е сладко С-4то :-P

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 28 Март 2016

    RE:тики

    Права си, в ръчен багаж нищо не може да се пренесе, ако е храна или напитка. Но в куфара може всичко, което е позволено. Тъй като непрекъснато го правя, много добре си знам правата. Само с цигарите Цанко се е объркал, ама те не са важни. С - 4 е изяден сладко, сладко ... ммм ...

  • Gogolina
    Gogolina Понеделник, 28 Март 2016

    :D:D Направо зяпнах ... гъши дроб, карантия ;) много си щура Йоли :p
    Горкото момче ... през какви премеждия е трябвало да мине :) но .... ястието си е гурме :p с тези аспержи и уиски сос ... вкусно ще да е! Ще се пробва :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 30 Март 2016

    Дани, ами то такава скъпа и изискана храна си иска и перипетиите, през които да мине. Наистина беше много смешно. Знаеш, че не пиша в блога си никакви истории, но този път реших да ви разкажа случката. Благодаря ти.

  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Вторник, 29 Март 2016

    Йоли, не знам кое по-сладко - вкусната рецепта или историята! Първоначално тези перипети може да ни карат да настръхнем, но важното е да гледаме с усмивка на нещата, докато можем, демек, докато сме живи :) Стани, е голяма работа и навярно ти е изпратил наистина чудесен дроб, а ти от своя страна си го превърнала в невероятна рецепта. Аз така и не се научих да ям този вид карантии, колкото и да се опитвам, но идеята за соса ще я грабна за ушите и ще я приложа на някоя приятно за мен месце! Поздрави от все сърце, Йолинка!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 30 Март 2016

    Добре ще направиш, Люси. Сосът е много ходходящ и за риба, ако обичаш. Но ти си знаеш как да го ползваш, аз ли да те уча? Благодаря ти сладка.

Коментирайте

Гост
Гост Понеделник, 24 Юли 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus