Публикувано от в в Тестени
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2910
  • Печат

Фламкухен ( Flammkuchen )

 

b2ap3_thumbnail_flammkuchen.jpg

 

      Едно от любимите ястия в Германия е Фламкухенът. Тази година имах щастието да го опитам и с удоволствие го представям и на вас. Благодаря на приятелката ми Деси, че ме научи как се прави фламкухен. Произходът му е от Елзас, но е разпространен не само във Франция и Германия, а и в цяла Европа. Разликата между фламкухен  и пица е много голяма. Може би на вид си приличат, но на вкус категорично не. Тестото при фламкухена е много по-тънко отколкото при пицата. В него няма домати, нито средиземноморски подправки. Сервира се в продълговата форма непременно върху дървена дъска. По ресторантите в Германия може да се намери най- различно гарниран фламкухен, но класиката си остава крем фреш или шманд, див лук, суров солен бекон и стар лук. Лесно и семпло ястие. В Елзас пекарите са пробвали готовността на пещите именно с парче тънко разточено тесто преди да сложат в тях да се пече хляба. Оттам идва и името фламкухен или tarte flambée. Няма да пиша рецепта с точни пропорции, просто ще ви разкажа как се прави и какво ви е нужно като продукти. Количествата преценете сами. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_flammkuchen_1.jpg

 

Продукти

тесто за хляб
крем фреш или шманд
див лук
суров солен бекон
стар лук

 

b2ap3_thumbnail_flammkuchen_2.jpg

 

Приготвяне

* Разточете тестото на много тънка кора. Опитайте се да я изтъните два пъти по-тънко отколкото е нужно за пица. Най-добре е да направите това върху хартия за печене, поръсена с малко брашно. След това лесно ще пренесете в тавата тестото заедно с хартията.

* В купичка разбъркайте крем фреш с нарязан див лук. Посолете на вкус и намажете тестото.

* Върху пласта крем фреш поръсете с бекон  и кръгчета лук.

* Загрейте фурната на 220*. Изпечете фламкухена за около 10 - 15 минути или докато стане хрупкав. Сервирайте веднага.

 

b2ap3_thumbnail_flammkuchen_3.jpg


* Ако ви е трудно да намерите крем фреш или шманд може да ги замените със заквасена сметана. Тя е по-влажна от другите два продукта, затова не слагайте твърде дебел слой. В противен случай фламкухенът ще остане мек. Суровият бекон, който се ползва за тази рецепта в много държави се нарича шпек. Може спокойно да сложите български сурово пушен бекон, става чудесно. И накрая, за разкош може да поръсите малко настърган кашкавал или друго твърдо сирене, подходящо за разтапяне. Наздраве!

 

b2ap3_thumbnail_flammkuchen_4.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Андрияна Неделя, 16 Август 2015

    Страхотна рецепта!!!

    Здравей, Йоли! Рецептата е точно по моя вкус и още тези дни ще бъде изпробвана :)
    Поздрави

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 17 Август 2015

    RE:Страхотна рецепта!!!

    И на мен ми харесва, Ади. Благодаря ти много, ще се радвам да опиташ.

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 23 Април 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus