Продукти

250 г меко масло
300 г пудра захар
6 жълтъка
70 г какао, размито в малко гореща вода
2  ванилии
250 г смлени орехи
6 белтъка
1/2 каф.ч. бренди

 



Приготвяне

* Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Прибавете жълтъците, а след това какаото и ванилията. От полученият крем отделете половината и го оставете в хладилника да се стегне.

* Към останалата част прибавете орехите и разбитите на сняг белтъци като ги редувате и разбърквате  внимателно с лопатка. Изсипете тестото в тортена форма 24/26 см, покрита с хартия за печене. Изпечете сладкиша  на загрята на 170* фурна за около 30 - 35 минути. Проверете с дървена клечица дали е изпечен добре преди да го махнете от фурната.

* Оставете блата добре да се охлади. Сиропирайте го леко с алкохола, смесен с малко вода. Отгоре намажете с крема и гарнирайте по желание. Да ви е сладко!

* Ако се притеснявате да консумирате сурови жълтъци, първо ги разбийте с малко захар на водна баня за да се темперират. И един съвет - разбийте първо белтъците на сняг, а след това добавете към  тях малко захар като продължите да разбивате още 1 минута. Чак след това внимателно ги смесете с  основното тесто. Така те ще запазят максимално въздуха в тях и тестото няма да спадне.

 

 

* Лично аз отделям 2/3 от тестото за крем, а за блат изпичам 1/3. Така получавам по-тънък блат и повече крем. Преценете сами как е добре според вкуса ви, както е в рецептата или както го правя аз. Да ви е сладко!