Публикувано от в в Великден
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 9350
  • Печат

Пълнена Великденска капучино-торта

 b2ap3_thumbnail_Easter_cake_1.jpg

 

Продукти за блата - 20 см

100 г масло
6 с.л. прясно мляко
1 ч.л. инстантно кафе
6 яйца
200 г захар
2 с.л. натурално нишесте
175 г брашно
100 г печени фино смлени лешници
ванилия

Продукти за сиропа

150 мл топла вода
1 ч.л. инстантно кафе
3 с.л. захар

Продукти за крема

500 г маскарпоне
300 г нутела
1 с.л. инстантно кафе

Продукти за пълнеж и глазура

малки шоколадови яйца
200 г разбита на сняг сметана

 

b2ap3_thumbnail_Easter_cake_3.jpg



Приготвяне

* За блата в тенджерка загрейте заедно маслото, млякото и кафето. След като маслото се стопи махнете съда от котлона и охладете течността. В купа разбийте много добре яйцата заедно със захарта докато сместа утрои обема си. В друга купа смесете нишестето, брашното, лешниците и ванилията. С внимателно бъркане прибавете сухата смес към разбитите яйца. Не използвайте миксер, бъркайте с лопатка или лъжица. Накрая излейте маслото и отново разбъркайте внимателно докато мазнината се усвои от тестото.

* Постелете две малки форми по 20 см с хартия за печене. Вътрешните стени намажете с масло.  Разделете по равно тестото във формите и ги изпечете заедно в предварително загрята на 170* за около 25 минути. Охладете двата блата и ги срежете хоризонтално на половина. С чаша или малък метален ринг за сервиране изрежете отвори в три от блатовете, а четвъртия оставете цял.

* Пригответе сиропа като смесите всички съставки.

* За крема разбъркайте с бъркалка добре маскарпонето с нутелата и кафето. Кафето не се разтваря в гъстия крем, а остава на гранули. Аз го предпочитам така, но вие може предварително да го разтворите в малко вода и тогава да го прибавите в крема.

* Сглобете тортата. В равна тортена чиния поставете първия изрязан блат. Сиропирайте го леко и намажете с крем. Поставете втория изрязан блат, отново сиропирайте и намажете с крем. По този начин поставете и третия изрязан блат. Напълнете кухината, която се образува в тортата с шоколадови яйчица. Най-отгоре поставете целия блат и го сиропирайте. Ако ви е останал крем измажете добре страниците на тортата. Накрая гарнирайте небрежно с разбитата сметана, а отгоре наредете шоколадови яйца. Да ви е сладко!

* Не подслаждайте крема допълнително. Нутелата е достатъчно сладка. Ако искате по-тъмни блатове може да замените бялата захар с фина кафява. Същото се отнася и за сиропа. В разбитата сметана също няма захар. Въпреки маскарпонето тортата е изключително лека и не е сладка. Най-добър вкус има, ако преди сервиране я извадите един час предварително от хладилника. Не препоръчвам тестото на блата да се изпече наведнъж. Най-добре е да бъде разделено на две части. Тортата е с малък диаметър, но е висока. Ако желаете може да направите по-ниска торта със стандартен размер 26 см, но мисля, че за да се напълни тортата с яйчицата и да стои добре е нужна височина. Затова избрах диаметър 20 см. Тортата е достатъчна за 12 парчета.

 

b2ap3_thumbnail_Easter_cake_5.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • elidrag22
    elidrag22 Вторник, 26 Април 2016

    Прекрасна торта! Много ми харесва как се изсипват малки яйчица.
    Пожелавам ти хубав празник!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 26 Април 2016

    Благодаря ти, мила ми приятелко. Ти взе ли си яйчицата, които ти изпратих? Че да врътнеш една пълнена тортичка на Кирчо.

  • Гост
    Таня Донева Вторник, 26 Април 2016

    Чудесна е, Йоли! Няма как да подмина равнодушно тази небрежно-семпла и истински разкошна торта! Винаги съм се захласвала по тортите, от които след разрязване започват да излизат изненадващи вкусотии, но никога не съм правила такава, чудесна е наистина :)
    Прегръдка и Светли Великденски празници ти желая!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 26 Април 2016

    Благодаря ти Танче. Радвам се, че ти хареса. Нарочно исках да не е кой знае колко стилизирана. Предпочетох да е небрежна за да падне акцента върху яйчицата. Ама май това име не е особено подходящо ... като "пълнена зелка" ми звучи ...

  • Гост
    Таня Донева Сряда, 27 Април 2016

    Ти пък, като пълнене зелка :D Можеш да я прекръстиш на Великденска капучино-торта с изненада, така както крият яйцата на поляната, ти си ги скрила на най-необичайното място, истинска изнeнада :) , но така или иначе във всеки случай много ми харесва!!!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 27 Април 2016

    Май ми се яде кисело зеле ... Не ми се смей, знам, че е пролет, ама цяла зима не съм яла ...

  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Вторник, 26 Април 2016

    Ех, Йоли, аз торти не подминавам, нали знаеш :) ?! Ето, че идвам пак с празна чинийка за парче от тази чудесия! Прекрасно изглежда и със сигурност ще я напарва! Поздрави сърдечни и пожелания за весели и усмихнати празнични дни!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 26 Април 2016

    Муцуна сладка! То няма човек, който да прави торти като твоите. Даже скоро се замислих, че не е лошо да направиш една страничка само със сладките си изкушения. Блог, сайт .. все едно. Трябва да ги отделиш от всичко остонало.

  • Гост
    Bety Вторник, 26 Април 2016

    Обожавам нутела, шоколад, кафе...Звучи прекрасно, вкусно и многообещаващо тази прелестна торта! Много ми харесва, Йоли!
    Светли и усмихнати празници!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 27 Април 2016

    Благодаря Бети. И ти като мен, кафе, нутела ... Радвам се, че ти хареса! Прекрасни и вкусни празници и на теб, мила.

  • Гост
    Ани Понеделник, 15 Август 2016

    Ани Б.

    Здравей! Много ми харесва рецептата, но нямам форма 20 см, а 26.Може ли да ми кажеш кои продукти и с колко да увелича за да се получи? :)
    п.с. пробвала съм много от рецептите ти, Йоланта, страхотна си, както и те! Последно пробвах канелената торта и се получи прекрасна :) Продължавай да ни радваш с бижутата си :)
    Поздрави, Ани!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 21 Август 2016

    RE:Ани Б.

    Здравей Ани. Извини ме за късното включване, но бях в отпуск и нямах интернет на разположение.

    Благодаря ти много за милите думи! Радвам се, че ти харесват предложенията ми.

    Увеличи всички продукти с 1/2. Разбира се, ако я пълниш с бонбони и тях ще трябва да увеличиш, ама това ти ще си го прецениш вече. Надявам се и тази торта да ти допадне.

Коментирайте

Гост
Гост Сряда, 29 Март 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus