- Размер на шрифта: По-голям По-малък
- Посещения: 14013
- 12 коментара
- Абонирайте се
- Печат
Пълнена Великденска капучино-торта
Продукти за блата - 20 см
100 г масло
6 с.л. прясно мляко
1 ч.л. инстантно кафе
6 яйца
200 г захар
2 с.л. натурално нишесте
175 г брашно
100 г печени фино смлени лешници
ванилия
Продукти за сиропа
150 мл топла вода
1 ч.л. инстантно кафе
3 с.л. захар
Продукти за крема
500 г маскарпоне
300 г нутела
1 с.л. инстантно кафе
Продукти за пълнеж и глазура
малки шоколадови яйца
200 г разбита на сняг сметана
Приготвяне
* За блата в тенджерка загрейте заедно маслото, млякото и кафето. След като маслото се стопи махнете съда от котлона и охладете течността. В купа разбийте много добре яйцата заедно със захарта докато сместа утрои обема си. В друга купа смесете нишестето, брашното, лешниците и ванилията. С внимателно бъркане прибавете сухата смес към разбитите яйца. Не използвайте миксер, бъркайте с лопатка или лъжица. Накрая излейте маслото и отново разбъркайте внимателно докато мазнината се усвои от тестото.
* Постелете две малки форми по 20 см с хартия за печене. Вътрешните стени намажете с масло. Разделете по равно тестото във формите и ги изпечете заедно в предварително загрята на 170* за около 25 минути. Охладете двата блата и ги срежете хоризонтално на половина. С чаша или малък метален ринг за сервиране изрежете отвори в три от блатовете, а четвъртия оставете цял.
* Пригответе сиропа като смесите всички съставки.
* За крема разбъркайте с бъркалка добре маскарпонето с нутелата и кафето. Кафето не се разтваря в гъстия крем, а остава на гранули. Аз го предпочитам така, но вие може предварително да го разтворите в малко вода и тогава да го прибавите в крема.
* Сглобете тортата. В равна тортена чиния поставете първия изрязан блат. Сиропирайте го леко и намажете с крем. Поставете втория изрязан блат, отново сиропирайте и намажете с крем. По този начин поставете и третия изрязан блат. Напълнете кухината, която се образува в тортата с шоколадови яйчица. Най-отгоре поставете целия блат и го сиропирайте. Ако ви е останал крем измажете добре страниците на тортата. Накрая гарнирайте небрежно с разбитата сметана, а отгоре наредете шоколадови яйца. Да ви е сладко!
* Не подслаждайте крема допълнително. Нутелата е достатъчно сладка. Ако искате по-тъмни блатове може да замените бялата захар с фина кафява. Същото се отнася и за сиропа. В разбитата сметана също няма захар. Въпреки маскарпонето тортата е изключително лека и не е сладка. Най-добър вкус има, ако преди сервиране я извадите един час предварително от хладилника. Не препоръчвам тестото на блата да се изпече наведнъж. Най-добре е да бъде разделено на две части. Тортата е с малък диаметър, но е висока. Ако желаете може да направите по-ниска торта със стандартен размер 26 см, но мисля, че за да се напълни тортата с яйчицата и да стои добре е нужна височина. Затова избрах диаметър 20 см. Тортата е достатъчна за 12 парчета.
последно модифициран в
Коментари
-
Вторник, 26 Април 2016
Чудесна е, Йоли! Няма как да подмина равнодушно тази небрежно-семпла и истински разкошна торта! Винаги съм се захласвала по тортите, от които след разрязване започват да излизат изненадващи вкусотии, но никога не съм правила такава, чудесна е наистина
Прегръдка и Светли Великденски празници ти желая!· Yoli харесват коментара. -
Сряда, 27 Април 2016
Ти пък, като пълнене зелка
Можеш да я прекръстиш на Великденска капучино-торта с изненада, така както крият яйцата на поляната, ти си ги скрила на най-необичайното място, истинска изнeнада
, но така или иначе във всеки случай много ми харесва!!!
· Yoli харесват коментара. -
Вторник, 26 Април 2016
Ех, Йоли, аз торти не подминавам, нали знаеш
?! Ето, че идвам пак с празна чинийка за парче от тази чудесия! Прекрасно изглежда и със сигурност ще я напарва! Поздрави сърдечни и пожелания за весели и усмихнати празнични дни!
· Yoli харесват коментара. -
Вторник, 26 Април 2016
Обожавам нутела, шоколад, кафе...Звучи прекрасно, вкусно и многообещаващо тази прелестна торта! Много ми харесва, Йоли!
Светли и усмихнати празници!· Yoli харесват коментара. -
Понеделник, 15 Август 2016
Ани Б.
Здравей! Много ми харесва рецептата, но нямам форма 20 см, а 26.Може ли да ми кажеш кои продукти и с колко да увелича за да се получи?
п.с. пробвала съм много от рецептите ти, Йоланта, страхотна си, както и те! Последно пробвах канелената торта и се получи прекраснаПродължавай да ни радваш с бижутата си
Поздрави, Ани!· Yoli харесват коментара. -
Неделя, 21 Август 2016
RE:Ани Б.
Здравей Ани. Извини ме за късното включване, но бях в отпуск и нямах интернет на разположение.
Благодаря ти много за милите думи! Радвам се, че ти харесват предложенията ми.
Увеличи всички продукти с 1/2. Разбира се, ако я пълниш с бонбони и тях ще трябва да увеличиш, ама това ти ще си го прецениш вече. Надявам се и тази торта да ти допадне.
Прекрасна торта! Много ми харесва как се изсипват малки яйчица.
Пожелавам ти хубав празник!