Публикувано от в в Кексове и мъфини
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3637
  • Печат

Двойно шоколадов кекс

 

 

Продукти

180 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1 ванилия
3 яйца
170 г захар
150 г масло
50 мл прясно мляко
2 с.л. какао
100 г черен шоколад
100 г бял шоколад
щипка сол

 



Приготвяне

* Разтопете заедно черния шоколад и маслото. Оставете настрана да се охлади.

* Разбийте на пухкав крем яйцата и захарта. Прибавете ванилията и щипката сол.

* Пресейте заедно брашното, какаото, бакпулвера и содата.

* С внимателно бъркане добавете брашното и какаото към яйчената смес, а след това и прясното мляко. Накрая сложете маслото и шоколада.

* Изсипете тестото в намаслена и поръсена с брашно правоъгълна кексова форма. Начупете белия шоколад на парченца и го набодете върху тестото повърхностно така, че крайчетата му да се виждат. Ако го забодете много дълбоко при печене ще падне на дъното. Изпечете кекса в предварително загрята на 170* фурна за около 25 до 35 минути. Проверявайте с клечка за зъби дали е изпечено тестото. Като спре да лепне по нея кекса е готов. Ако не ползвате фурна с вентилатор може да е нужно да се увеличи времето за печене. Не преизсушавайте кекса, той трябва да остане с леко влажна вътрешност, подобно на Тарта без блат. Да ви е сладко!

 
 

 

последно модифициран в
Отбелязана с: Йоли кекс шоколад

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Ани Канева Понеделник, 22 Декември 2014

    Йоли, за правоъгълна форма с какви размери е горната рецепта?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 23 Декември 2014

    5

    Ани, най- стандартната форма за кекс, която има по магазините. Към 25 - 27 см е дълга може би. Няма как да я премеря и да ти кажа съвсем точно, извън София съм. Ше се радвам да опиташ кекса. Весели празници!

  • Гост
    Ани Канева Вторник, 23 Декември 2014

    Моята е 35/12 см. Дали ще трябва да увелича количеството на съставките?
    Можеш да ми отговориш и след празниците. Вече съм сътворила коледното меню (преимуществено по твои рецепти)... ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 27 Декември 2014

    Ами да, май така стана, отговарям ти след празниците. Току що се прибирам, извинявай за закъснението. Ани, хич не я мисли тавичката. Нищо не увеличавай, просо кекса може да стане малко по-нисък, това е. Не е фатално, стига ти да не държиш да е висок и голям . Тогава увеличи съставките с 1/2. Благодаря ти и весела Нова година!

  • Гост
    Ани Канева Сряда, 31 Декември 2014

    Йоли, може ли да публикуваш рецепта за кекс с шоколадови парченца в него. Ядох такъв в Халкидики и беше страхотен, но не мога да открия сносна рецепта в нета. Щастлива Нова година ти желая!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 01 Януари 2015

    Щастлива Нова година и на теб, Ани. Ами какво да ти кажа, най-дборе е да си ползваш любимата рецепта за кекс и да сложиш в нея шоколадови парченца. Няма нищо особено, във всеки кекс можеш да ги прибавиш. Аз не съм много по кексомете, сухи са ми и рядко правя, признавам си. Но ще помисля за някаква нова рецепта. Благодаря ти за доверието.

  • Гост
    Ани Канева Четвъртък, 08 Януари 2015

    Йоли, спретнах го и този двойно шоколадов в моята си форма. Увеличих дозата с 1/2, пекох 40 мин. и ми се получи точно - достатъчно висок, сочен и...вкусен, вкусен! Взех, че го полях и с лек карамелен сос....ммм-блаженство!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 08 Януари 2015

    Царица си ти! Мтого се радвам, че ти хареса кекса. Това с карамеления сос много ми допада, мерси за идеята. Благодаря ти, Ани, винаги знаеш как да ме зарадваш!

  • Гост
    Нели Сряда, 04 Февруари 2015

    Йоли, невероятна си, всичко което съм приготвяла по твоя рецепта ми се е получавало! Мисля да приготвя този кекс, но в алуминиеви формички - сърца, за Свети Валентин разбира се, но искам да попитам за количеството шоколад. Няма да слагам бял шоколад в сместа, защото формичките не са много големи, но не знам само 100 г от черния ли да сложа или шоколадът ми трябва да е общо 200 г и колко мислиш, че ще е необходимо за печенето в по-малки форми. Благодаря ти, ще ми помогнеш да направя чудесна изненада:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 05 Февруари 2015

    Благодаря ти, Нелка. Много си мила! Радвам се, че ще опиташ този кекс, наистина е чудесен. В рецептата просто пропусни белия шоколад. Друго всичко си сложи както пише. Може би ще ти се получат около 12- 15 кексчета. Внимавай с печенето, тестото е тъмно и човек лесно може да го изтърве и да прегори. Казвам го, защото този кекс се изпича много бързо когато е в малки форми. Не е хубав като е изсушен, вътре трябва да е леко влажен. Това е. Може после да поръсиш сърцата с пудра захар, а някои с какао. Благодаря още веднъж за доверието, Нели!

  • Гост
    Наталия Вторник, 28 Февруари 2017

    Здравей отново, Йоли! :)
    Още една прекрасна рецепта и още един мой успех. Благодаря ти, че споделяш творенията си, за да ни радваш!
    Всичко, което съм приготвила от рецептите ти, ме прави майстор готвач у дома и сред приятелите ни. ;)
    Страхотна си, Йоли! Истинско мое вдъхновение!
    Благодаря ти, още веднъж!!!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 03 Март 2017

    Ех, че си ми мила, Нати! Както винаги! Знаеш как да ме усмихнеш! Много се радвам, че ти е харесал кекса. Благодаря ти за доверието и хубавия коментар!

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 27 Май 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus