• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Украси
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 7778
  • 6 коментара
  • Печат

Как да си направим сами "ядливо злато"

 

b2ap3_thumbnail_decorative_gelatin_5.jpg

 

След няколко дни ще посрещнем 2018 година. Навсякъде е пищно украсено и осветено за празника. Улици, витрини, прозорците на домовете ни, елхите ... Всичко е в празничен блясък, който създава великолепна атмосфера и много уют. Стараем се през тези хубави дни и храната на трапезата ни също да е празнична и да изглежда добре. Повлияна и завладяна от празничния дух на Коледа и Нова година, искам да ви предложа една лесна, но много елегантна украса за различни сладки и солени ястия. Как да си направим сами "злато". Казвам и солени, тъй като "златото" няма вкус и подхожда абсолютно на всичко. Трайно е с месеци, че дори години. Нужно е само да го съхранявате в кутия на сухо място.

Всички знаем колко скъпи са ядливите златни люспи. Да, става въпрос за чисто 24-каратово злато и страхотния ефект, който придобива всяко едно ястие, гарнирано с него, но цената е много висока. Нещо наподобяващо на вид тази кулинарна глезотия можем да си направим сами у дома.  Сложих от "златото" по една-две прашинки върху различни сладки, бонбони и френски макарони. Е, нямаше човек, на който първите думи да не бяха: "Какво е това? Злато ли е?"

 

b2ap3_thumbnail_decorative_gelatin_7.jpg

 

Ако решите да опитате тази украса, нека кажа, че може да я направите в най-различни цветове. Аз избрах златния цвят, тъй като предстоят празнични дни. По същият начин може да направите сребърни люспи, червени, лилави, зелени и т.н.

Нужни са ви само 3 съставки. Вода, желатин и боя. Ще се опитам с няколко думи да обясня как се случва всичко, както и с няколко снимки как се прави.

 

b2ap3_thumbnail_decorative_gelatin_1.jpg



Нужно ви е съвсем малко количество много гореща вода. Само 15 мл. Добре е да е с точна мярка. Аз нямам толкова малка мерителна домакинска чашка, но се сетих да използвам такава от един сироп за кашлица. Водата трябва да е наистина гореща, но не и да ври за да не унищожи желиращите свойства на желатина.

Другото, което е нужно е 6 г желатин на листа. Предполагам, че и с желатин на прах ще се получи, но трябва да увеличите количеството с 3-4 грама. Признавам, че не съм опитвала с желатин на гранули и не мога със сигурност да гарантирам крайния резултат. Желатин на листа в България се намира по-трудно (моя читателка ми спомена, че го има в Лидл), но може да потърсите в Интернет информация как и откъде да си го набавите. Също така да видите и други варианти на тази украса с желатин на гранули.

Хранителна боя е третата съставка. Споменях, че цветовете са изцяло въпрос на избор.

Подгответе и няколко ленти ацетатно фолио, както и по-дебела четка за рисуване.  Ако нямате ацетат може да изрежете няколко ленти от по-плътни найлонови папки за документи. Нужно е само да не са твърди, а пластични.

И така, накиснете желатина в 2 ч.ч. студена вода и го оставете за за 15 мин. да омекне напълно. След това го изстискайте с ръце и го сложете в горещата вода. Разбъркайте и той ще се разтвори за секунди. Добавете боята. Може да е течна или прахообразна. Сложете толкова боя, че да се получи наситен цвят. Ако ползвате прахообразна златна или сребърна боя сложете 1 малка лъжичка. Разбъркайте добре.

 

b2ap3_thumbnail_decorative_gelatin_3.jpg

 

След това с четката нанесете върху ацетатна лента част от оцветения желатин, като размажете на тънък слой навсякъде по нея. Желатинът се втвърдява много бързо, затова е нужно и вие да работите по-чевръсто. Все пак, ако се втвърди не се отчайвайте! Винаги може да го втечните наново, като го затоплите леко.

 

b2ap3_thumbnail_decorative_gelatin_4.jpg



Това е всичко. Оставете лентите на стайна температура добре да изсъхнат. Бъдете търпеливи, дайте им нужното време. Желатинът веднага се втвърдява, но са нужни няколко часа за да изсъхне напълно и да стане буквално като хартия.

 

b2ap3_thumbnail_decorative_gelatin_2.jpg

 

Отлепете го от лентите и накъсайте на парчета, точно както бихте накъсали лист хартия. След това сами решете каква големина ще ви е нужна за украса. Може да го смелите на фин бляскав прах в кафемечачка или да го оставите по-едро, така, както аз направих. Ако искате наистина да е много фино и да получите брокат, след като го смелите, пресейте праха през сито. След това украсете както желаете вашите сладкиши, бонбони или предястия. Малка кутийка, пълна с ядливо "злато" би се превърнала в чудесен подарък за този, който обича храната му винаги да изглежда добре. Приятно майсторене и нека ви е златно през цялата година!

последно модифициран в
Отбелязана с: желатин украси

Коментари

  • silver19
    silver19 Вторник, 23 Януари 2018

    Благодаря!

    Страхотна си!Идеята е невероятно добра!Докато си намеря желатин на листа ще опитам с прахообразен и ще споделя дали се получава! П.С. Подарих си "Сладки Ноти" за имения ден,чаках доставката с нетърпение и се радвах като малко дете!:)

  • Yoli
    Yoli Сряда, 24 Януари 2018

    RE:Благодаря!

    Толкова си мила, Ванче! Благодаря ти от сърце за хубавите думи! Надявам се да имам възможност да ти надпиша книгата, а тя да ти е добър помощник в кухнята.

    Непременно ми пиши дали се е получило с желатин на гранули. Завиши количествата малко за всеки случай. Резултатът ще е полезен и за мен, и за читателите тук. Благодаря ти отново!

    Отговор Отказ
  • silver19
    silver19 Сряда, 07 Февруари 2018

    Йоли ,миличка опитах и с желатин на листа и прахообразен и се получи!Единствено,че само затоплих прахообразният без да добавям 15мл гореща вода.Благодаря ти от сърце!Ти си вдъхновяваща,даваща увереност,че не е трудно и толкова земна!!!Ти си като пътеводна светлина!Желая ти прекрасен ден!

  • Гост
    Мария Понеделник, 26 Март 2018

    А в какво количество вода разтворихте прахообразния желатин и как го отделихте после? Посочено е 2 ч.ч. вода за разтваряне на листата желатин, след което се изваждат и се заливат с 15 мл вряла вода, но прахообразният желатин как се изважда ако е разтворен в такова количество вода?

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 26 Март 2018

    Мария, независимо, че въпросът ти не е отправен към мен ще се опитам да ти отговоря вместо Ваня. В описанието на приготвянето съм написала, че желатинът на листа се размеква във вода, просто набъбва. Той не се разтваря в нея, а просто омеква. След това се втечнява с горещата вода, която е съвсем малко. Що се отнася до прахообразния, с него трябва да се работи по обичайния начин, написан на гърба на всяка опаковка. Желатинът се залива с малко вода и след като набъбне се стопява или на водна баня, или в микровълнова фурна. В никакъв случай не се кисне в 2 чч. вода и след това да се разтапя! Не знам Ваня в колко вода е ползвала, но със сигурност няма да е много. Предполагам, че го е заляла с няколко лъжици вода. Не-повече от 2-3 с.л. Надявам се все пак тя да ти отговори. На мен също ще ми е интересно и полезно да науча нещо ново.

  • Yoli
    Yoli Сряда, 07 Февруари 2018

    О, мила ми Ванче! Благодаря ти! Така ме зарадва! Мислех, че никой няма да се пробва с това. Много хубаво, че пишеш и за прахообразния желатин. Аз не съм опитвала, а така хората ще знаят, че става и с него. Благодаря ти наистина много!

    Отговор Отказ

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 15 Ноември 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus