• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Украси
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 10190
  • 8 коментара
  • Печат

Как да си направим сами "ядливо злато"

 

b2ap3_thumbnail_decorative_gelatin_5.jpg

 

След няколко дни ще посрещнем 2018 година. Навсякъде е пищно украсено и осветено за празника. Улици, витрини, прозорците на домовете ни, елхите ... Всичко е в празничен блясък, който създава великолепна атмосфера и много уют. Стараем се през тези хубави дни и храната на трапезата ни също да е празнична и да изглежда добре. Повлияна и завладяна от празничния дух на Коледа и Нова година, искам да ви предложа една лесна, но много елегантна украса за различни сладки и солени ястия. Как да си направим сами "злато". Казвам и солени, тъй като "златото" няма вкус и подхожда абсолютно на всичко. Трайно е с месеци, че дори години. Нужно е само да го съхранявате в кутия на сухо място.

Всички знаем колко скъпи са ядливите златни люспи. Да, става въпрос за чисто 24-каратово злато и страхотния ефект, който придобива всяко едно ястие, гарнирано с него, но цената е много висока. Нещо наподобяващо на вид тази кулинарна глезотия можем да си направим сами у дома.  Сложих от "златото" по една-две прашинки върху различни сладки, бонбони и френски макарони. Е, нямаше човек, на който първите думи да не бяха: "Какво е това? Злато ли е?"

 

b2ap3_thumbnail_decorative_gelatin_7.jpg

 

Ако решите да опитате тази украса, нека кажа, че може да я направите в най-различни цветове. Аз избрах златния цвят, тъй като предстоят празнични дни. По същият начин може да направите сребърни люспи, червени, лилави, зелени и т.н.

Нужни са ви само 3 съставки. Вода, желатин и боя. Ще се опитам с няколко думи да обясня как се случва всичко, както и с няколко снимки как се прави.

 

b2ap3_thumbnail_decorative_gelatin_1.jpg



Нужно ви е съвсем малко количество много гореща вода. Само 15 мл. Добре е да е с точна мярка. Аз нямам толкова малка мерителна домакинска чашка, но се сетих да използвам такава от един сироп за кашлица. Водата трябва да е наистина гореща, но не и да ври за да не унищожи желиращите свойства на желатина.

Другото, което е нужно е 6 г желатин на листа. Предполагам, че и с желатин на прах ще се получи, но трябва да увеличите количеството с 3-4 грама. Признавам, че не съм опитвала с желатин на гранули и не мога със сигурност да гарантирам крайния резултат. Желатин на листа в България се намира по-трудно (моя читателка ми спомена, че го има в Лидл), но може да потърсите в Интернет информация как и откъде да си го набавите. Също така да видите и други варианти на тази украса с желатин на гранули.

Хранителна боя е третата съставка. Споменях, че цветовете са изцяло въпрос на избор.

Подгответе и няколко ленти ацетатно фолио, както и по-дебела четка за рисуване.  Ако нямате ацетат може да изрежете няколко ленти от по-плътни найлонови папки за документи. Нужно е само да не са твърди, а пластични.

И така, накиснете желатина в 2 ч.ч. студена вода и го оставете за за 15 мин. да омекне напълно. След това го изстискайте с ръце и го сложете в горещата вода. Разбъркайте и той ще се разтвори за секунди. Добавете боята. Може да е течна или прахообразна. Сложете толкова боя, че да се получи наситен цвят. Ако ползвате прахообразна златна или сребърна боя сложете 1 малка лъжичка. Разбъркайте добре.

 

b2ap3_thumbnail_decorative_gelatin_3.jpg

 

След това с четката нанесете върху ацетатна лента част от оцветения желатин, като размажете на тънък слой навсякъде по нея. Желатинът се втвърдява много бързо, затова е нужно и вие да работите по-чевръсто. Все пак, ако се втвърди не се отчайвайте! Винаги може да го втечните наново, като го затоплите леко.

 

b2ap3_thumbnail_decorative_gelatin_4.jpg



Това е всичко. Оставете лентите на стайна температура добре да изсъхнат. Бъдете търпеливи, дайте им нужното време. Желатинът веднага се втвърдява, но са нужни няколко часа за да изсъхне напълно и да стане буквално като хартия.

 

b2ap3_thumbnail_decorative_gelatin_2.jpg

 

Отлепете го от лентите и накъсайте на парчета, точно както бихте накъсали лист хартия. След това сами решете каква големина ще ви е нужна за украса. Може да го смелите на фин бляскав прах в кафемечачка или да го оставите по-едро, така, както аз направих. Ако искате наистина да е много фино и да получите брокат, след като го смелите, пресейте праха през сито. След това украсете както желаете вашите сладкиши, бонбони или предястия. Малка кутийка, пълна с ядливо "злато" би се превърнала в чудесен подарък за този, който обича храната му винаги да изглежда добре. Приятно майсторене и нека ви е златно през цялата година!

последно модифициран в
Отбелязана с: желатин украси

Коментари

  • silver19
    silver19 Вторник, 23 Януари 2018

    Благодаря!

    Страхотна си!Идеята е невероятно добра!Докато си намеря желатин на листа ще опитам с прахообразен и ще споделя дали се получава! П.С. Подарих си "Сладки Ноти" за имения ден,чаках доставката с нетърпение и се радвах като малко дете!:)

  • Yoli
    Yoli Сряда, 24 Януари 2018

    RE:Благодаря!

    Толкова си мила, Ванче! Благодаря ти от сърце за хубавите думи! Надявам се да имам възможност да ти надпиша книгата, а тя да ти е добър помощник в кухнята.

    Непременно ми пиши дали се е получило с желатин на гранули. Завиши количествата малко за всеки случай. Резултатът ще е полезен и за мен, и за читателите тук. Благодаря ти отново!

    Отговор Отказ
  • silver19
    silver19 Сряда, 07 Февруари 2018

    Йоли ,миличка опитах и с желатин на листа и прахообразен и се получи!Единствено,че само затоплих прахообразният без да добавям 15мл гореща вода.Благодаря ти от сърце!Ти си вдъхновяваща,даваща увереност,че не е трудно и толкова земна!!!Ти си като пътеводна светлина!Желая ти прекрасен ден!

  • Гост
    Мария Понеделник, 26 Март 2018

    А в какво количество вода разтворихте прахообразния желатин и как го отделихте после? Посочено е 2 ч.ч. вода за разтваряне на листата желатин, след което се изваждат и се заливат с 15 мл вряла вода, но прахообразният желатин как се изважда ако е разтворен в такова количество вода?

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 26 Март 2018

    Мария, независимо, че въпросът ти не е отправен към мен ще се опитам да ти отговоря вместо Ваня. В описанието на приготвянето съм написала, че желатинът на листа се размеква във вода, просто набъбва. Той не се разтваря в нея, а просто омеква. След това се втечнява с горещата вода, която е съвсем малко. Що се отнася до прахообразния, с него трябва да се работи по обичайния начин, написан на гърба на всяка опаковка. Желатинът се залива с малко вода и след като набъбне се стопява или на водна баня, или в микровълнова фурна. В никакъв случай не се кисне в 2 чч. вода и след това да се разтапя! Не знам Ваня в колко вода е ползвала, но със сигурност няма да е много. Предполагам, че го е заляла с няколко лъжици вода. Не-повече от 2-3 с.л. Надявам се все пак тя да ти отговори. На мен също ще ми е интересно и полезно да науча нещо ново.

  • Yoli
    Yoli Сряда, 07 Февруари 2018

    О, мила ми Ванче! Благодаря ти! Така ме зарадва! Мислех, че никой няма да се пробва с това. Много хубаво, че пишеш и за прахообразния желатин. Аз не съм опитвала, а така хората ще знаят, че става и с него. Благодаря ти наистина много!

    Отговор Отказ
  • Гост
    Христина Колева Понеделник, 20 Май 2019

    Здравей, Йоли!
    Завладяна от твоята рецепта за ядливо злато, я направих с желатин на гранули. И понеже има дебат при теб, реших да споделя моите пропорции. На 10 г желатин добавих 3 с. л. вода и след като набъбна го разтопих на водна баня. Към него добавих 1 ч. л. суха златна боя и разбърках. Получи се перфектно. Скоро ще споделя рецептата и в моят блог.
    Благодаря за идеята!
    Поздрави!

  • Yoli
    Yoli Сряда, 22 Май 2019

    Ти си златна, Хриси! Много ти благодаря, че сподели това. Така всички, които зададоха този въпрос ще могат спокойно да ползват желатин на гранули. Благодаря ти отново!

Коментирайте

Гост
Гост Сряда, 22 Май 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus