Публикувано от в в Тестени
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 11595
  • Печат

Лесни кроасани

 

b2ap3_thumbnail_croissant_1.jpg

 

Продукти

1 кг брашно
500 мл топла вода
20 г сол
100 г захар
40 г прясна мая
250 г меко масло

 

b2ap3_thumbnail_croissant_2_20160521-061136_1.jpg



Приготвяне

* Разтворете маята във водата. Към нея добавете захарта и солта. С брашното омесете гладко еластично тесто.

* Оставете тестото да почине 15-20 минути. Разточете го на правоъгълна кора с дебелина около 0,5 см. Намажете я с масло и прегънете на две. Отново намажете и прегънете. Повторете това докато оформите тестото на кубче. За цялото намазване ползвайте половината масло. Сложете тестото да се стегне във фризера за 30 минути.

* Разточете охладеното тесто отново на кора и повторете процедурата с намазването още веднъж с останалото масло. Оставете във фризера за още 30 минути.

* Вашето тесто за кроасани е готово. Може да го съхранявате във фризера месеци наред и да го ползвате когато ви е нужно. Достатъчно е само да го размразите и разточите. Нарежете на триъгълници и завийте кроасани. Самите кроасани също могат да се замразят готови: завити и напълнени с плънка по ваш избор. Тестото е подходящо за сладки и солени пълнежи. След като ги извадите от фризера ги размразете  и намажете с разбито яйце. Оставете ги да втасат. Това е първото и единствено втасване на тестото. Не е необходим нито предварителен квас с маята, нито втасване на тестото след като е омесено. Прясната мая може да замените със суха, както и водата с прясно мляко за да получите по-фин вкус. Разбира се, кроасаните са най-вкусни с прясно, а не със замразено тесто. Изпечете ги за около 20-25 минути в загрята на 170* фурна. Да ви е сладко!

 

 b2ap3_thumbnail_croissant_3.jpg

 

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Пепи Деликостова Събота, 21 Май 2016

    Йоли, отново изкушения от любимото ми тесто и вкус!!!! Усещам как ухаят! А каква е разликата с датското тесто и имаш ли добра рецепта за него? То нали е на същия принцип, с мая, масло и се точи на много пластове. Стои бухнало, пухкаво и много хрупкаво! Или пък френски кроасан........ същият ли е принципа на технология? :-) Пепи Деликостова

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 21 Май 2016

    Здравей царице на погачите! Благодаря ти за хубавите думи, ще се радвам, ако и тези кроасани ти харесат.

    Френският принцип е напълно друг. Тестото се омесва и разточва, върху него се слага една плочка масло и се завива с тестото. После се разточва внимателно и започва да се сгъва. Не се маже с масло. То трябва да да е на много студена плочка и като се разточва постепенно се втрива в тестото и се получават множество фини пластове. Това е истинското кроасаново тесто. А това моето е простичко. Но пък е много, много вкусно.

  • Гост
    Пепи Деликостова Неделя, 22 Май 2016

    Ехее, изчервих се от прекрасните коментари и то от творец като теб и човек с огромно сърце и харизма! Как за всеки намираш добра дума и споделяш опит, въпреки напрегнатото и забързано ежедневие!?! Голяма прегръдка от мен, усмихна деня ми:-) :-)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 26 Май 2016

    Ееееее, сега пък аз се изчервих! Но пък съм се ухилила от ухо до ухо! Благодаря ти за добрината, Пепинка!

  • Гост
    Ема Събота, 21 Май 2016

    Здравейте, поздравления за красотата, която създавате. Искам да попитам, ако реша да ползвам суха мая за тази рецепта, какво трябва да е количеството?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 21 Май 2016

    Здравей Еми. Благодаря ти много за хубавите думи. Ще се радвам да опиташ кроасаните.

    Няма да имаш никакви проблеми с маята. Много точно е написано количеството брашно, което е нужно на всяко пакетче. Спокойно можеш да се довериш. 1 пакетче е за 500 г брашно и после вече сама си го изчисли.

  • Светулка
    Светулка Неделя, 22 Май 2016

    Колко съблазнителни са тези кроасани, Йоли! Усещам как ухаят и се топят в устата. Обичаме ги с нутела и ще се опитам някой ден да ги направя. Не съм голяма майсторка на тестото, но ще се постарая. Тук продават прясна мая, но не всеки ден. Когато случа, купувам по няколко пакетчета (по 17гр са) и ги пазя в хладилника. Наистина много апетитно изглеждат кроасаните ти!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 26 Май 2016

    Благодаря ти Светулче. Много обичам кроасани, ама много. И гледам да не ги правя често, че нямам спирачки. Ще се радвам, ако ти харесат!

  • Гост
    Ваня Сряда, 25 Май 2016

    ЕЙ Йоли ,милост нямаш ти изкусителко ! :) Както обикновено и това изкушение ще се пробва и нямам съмнение в резултата разбира се ! Поздравления за поред път ! Пробвала съм може би 80% от твоите рецепти с успех - Благодаря ти от сърце !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 26 Май 2016

    Благодаря ти Ванче! Много си мила! Ще се радвам, ако ти харесат и тези кифлички. Да са ти сладки!

  • Гост
    bety Петък, 27 Май 2016

    Какво да кажа! Снимките говорят -опасно вкусни! :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 28 Май 2016

    Права си, всички кроасани по света са опасно вкусни. Няма насищане с тях. Много ги обичам, Бети, лоша работа. Благодаря ти.

  • Гост
    Нели Неделя, 19 Юни 2016

    Здравейте, Йоли! Имам един въпрос за Лесните кроасани:как навивате тестото, за да получите този ефект на ленти? Благодаря! П. П. Правила съм различни ваши рецепти и резултатите винаги са : уау! :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 19 Юни 2016

    Благодаря ти, Нелка! Много си мила. Радвам се, че ти харесват рецептите ми.

    Имаш предвид за кроасаните ... , че са разлистени ли? Това се получава от маслото, което се маже поетапно върху тестото. То го разлиства, така да се каже. А ако питаш за самото завиване на кроасаните, няма нищо по-различно от завиването при обикновените кифли. Режеш тестото на триъгълници. Многото увити ленти стават, ако самият триъгълник тесто е по-дълъг. Така като започнеш да го навиваш се получават няколко намотки. Това е всичко.

  • Габриела Генева
    Габриела Генева Понеделник, 11 Юли 2016

    Здравей Йоли,страхотни кроасани ще пробвам рецептата,но бих искала да попитам дали има видео,защото се притеснявам при рязането на триъгълници те,правила съм кифли,но те са по -малки като форма?Благодаря!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Юли 2016

    Здравей Габи. Ще се радвам, ако ти харесат кроасаните. Не, няма видео. Много ми е трудно да направя това, трябва някой да ме снима, а няма кой. Сама не мога. Но не се притеснявай за големината. И малки да са, и големи, вкусът и вида няма да пострадат. Аз също понякога ги правя по-малки, по-симпатични са ми. Разточи си тестото на голям правоъгълник, по-скоро на квадтар да прилича. После го нарежи на големи ленти. Височината им да е около 15-17 см. От лентите нарежи триъгълници и ги завий. Така ще получиш големина на стандартен кроасан. Но наистина няма значение. Давай смело. Благодаря ти.

  • Гост
    Maria Сряда, 03 Август 2016

    Здравей, Йоли!
    Няма рецепта която ти си споделяла и да не съм правила и винаги да е бил прекрасен резултат, за което и благодаря, но за огромно съжаление този път беше провал с "Лесните кроасани". По принцип работя кроасани с шест разточвания, знаеш че е бавно и трудоемко и затова този път реших да мина по тънката лайсна, но уви.. не се получиха. Не зная къде ми е грешката, преповтарях ти рецептата, всичко бях изпълните с огромна точност и.... не. Тестото ми се лепеше по точилката, а бяха добре охладени, после го разразях на две части за да ми е по лесно уж, но...станаха грапави, т.е. тестото не е еластично, и все едно не е поело маслото достатъчно, имат и шупли което говори, че не са добри. Ами, това е. Но ще ги пробвам отново, защото както чета рецептата , а и гледам твоите снимки би трябвало да станат, и някъде при мен е грешката...мда. Апропо, не е виновно брашното ми, италианско е, фантастично, маслото - висок процент - холандско, ясно, че грешката е в ръчичките ми. Ще ги пробвам отново.
    Сърдечен поздрав! Мария

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 07 Август 2016

    Благодаря ти, че опита, Мария, въпреки несполуката. Честно да ти кажа, не знам. Много хора ги правят и никой не е коментирал подобно нещо. Пропорциите на рецептата са ми завещани от една дама, която страхотно работеше с тесто. Просто великолепно и се получаваха винаги, на мен също. Наистина не знам, мила. Надявам се пак да опиташ и да се получат добре. Благодаря ти отново.

  • Гост
    Деси Вторник, 18 Октомври 2016

    Точно така стана и при мен.В чуденка съм защо?!Въобще не можах да ги навия, тестото се разпадаше след намазването с маслото.Сякаш му дойде много количеството мазнина.Направих половин доза и ми беше трудно .
    В момента ги пека, дано поне са вкусни.
    Жалко за приваления първи опит!Но ще пробвам пак.
    Поздравления за блога Ви, Йоли!Чудесна сте!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 19 Октомври 2016

    Мила Деси, първо искам да ти благодаря за отношението. Много хора се ядосват искрено, когато нещо не им се получи и се изказват доста "на висок тон", ако мога да се изразя по по-мек начин. Благодаря ти наистина за отношението. И за доверието, въпреки, че кроасаните не са се получили добре.

    Тестото се къса, ако не е достатъчен глутена в него. Точно той го прави меко и еластично. Предполагам, че причината е в брашното. Ако знаеш колко пъти съм проваляла питки, козунаци ... Последният ми спомен е от миналия Великден. Специално купих италианско брашно от Метро. Пълен провал! Тестото стана ронливо, направо тричаво. И след цял ден мъчене с него накрая в 21.00 часа отидох до денонощния магазин и си купих 1 кг най-нормално българско брашно. Станаха фантастични козунаци, а другите заминаха на боклука. Както и да е... отплеснах се. Надявам се наистина да ти харесат на вкус и следващият път да нямаш проблеми. Що се отнася до маслото ... не знам. Няма никакаъв проблем да сложиш и по-малко, не е от чак такова значение. Все пак това масло е за цял килограм брашно. Но наистина може и по-малко. Благодаря ти отново.

  • Гост
    Наталия Сряда, 04 Януари 2017

    Здравей Йоли! :)
    Поздравления! Прекрасен блог, с уникални рецепти, които изключително много ме вдъхновяват...
    Направих кроасанчетата, станаха невероятни и на вкус и на визия. Вкъщи всички се впечатлиха от тях! :)
    Благодаря ти!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 06 Януари 2017

    И къщата замириса на масло и уют, нали? Благодаря ти от сърце, Нати! За хубавите думи и доверието!

  • Гост
    Мария Неделя, 22 Януари 2017

    Здравей, Йоли!
    За много години!
    Днес ме засърбяха ръцете и ми се работеше с тесто, хубаво гладко тесто. След несполучливият ми опит през м. август м.г., рецептата за "Лесни кроасани я бях отхвърлила категорично, оставаше рецептата да работя по сложния начин с онези шест разточвания от които после ме болят ръцете. Но отново я прегледах тази лесна рецепта за този кроасан и започнах. Станаха, Йоли, разкошни, бързо и много по-лесно, не вярвах ,че нещо ще направя, но е факт. В момента имам голяма купа пълна с кроасани, твоята рецепта. Да, малко повече прочит и внимание от моя страна, това трябваше още тогава да направя, а не така бързо и нетърпеливо да работя.
    Благодаря ти!
    Сърдечен поздрав! Мария

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 25 Януари 2017

    Голяма си сладурана! Ама така ме усмихна рано тази сутрин! Благодаря ти, мила Мария. Много се радвам, че са се получили добре кроасаните. Да са ви сладки на всички у дома!

  • Гост
    Фани Понеделник, 26 Юни 2017

    Страхотни кроасанчета!Благодаря Ви, Йоли за рецептата!Днес в този топъл ден реших, че ще ги направя най-накрая.С няколко вида плънки и без плънка някои, просто чудни!
    Сърдечно Ви благодаря за чудесно представените рецепти с вкусотии!
    Хубав и усмихнат ден!

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 06 Юли 2017

    О,Фани! Толкова ти благодаря за хубавите думи! Много, много се радвам, че са ти харесали кроасаните!

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 27 Юли 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus