Публикувано от в в Украси
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5017
  • Печат

Сraquelin или как да направим перфектната глазура за еклери

 

b2ap3_thumbnail_craquelin_4.jpg


   Замисляли ли сте се защо френските сладкиши от парено тесто ( еклери, профитероли и т.н. ), както и много сладкарски изделия от многолистно тесто са така неустоимо хрупкави? И не само хрупкави, а и с красив външен вид. Ще кажем "е, да, френски сладкари са това"! Тези магьосници в кухнята ненапразно са №1 в световната кулинария! Цялата тайна на великолепният еклер се крие в една малка маслена бисквитка, която се стапя от топлината на фурната и равномерно покрива сладкиша, като му придава хубав вид, хрупкавост и не му позволява да се напука.

   Намирам тази глазура за чудесна и днес споделям с вас начина на приготвянето  и́. Глазурата се нарича Сraquelin (Кракелин) и се състои от масло, захар и брашно. Може да се добави какао за тъмен цвят и шоколадов вкус, но може да се оцвети със сладкарска боя в най-различни цветове. Тук може да видите всевъзможни варианти и да изберете този, който най-много ви допада. Надявам се да ви хареса и моето предложение!

 

b2ap3_thumbnail_craquelin.jpg



Продукти

60 г захар
60 г меко масло
40 г брашно
20 г какао

Приготвяне

* В купа разбъркайте маслото и захарта. Не е нужно да ползвате миксер, бъркалка или лъжица са напълно достатъчни за получите еднороден крем. Смесете брашното с какаото, прибавете го към маслото и отново разбъркайте до гладкост.

* Изсипете сместа върху лист хартия за печене. Отгоре покрийте с друг лист и леко разточете с точилка за да оформите тънък пласт около 2 мм. Дебелината на получената кора не трябва да е много дебела, бъдете внимателни! 

* Пренесете двата листа на дъска, табла или равна чиния. Приберете в хладилника за 30 минути докато тестото се стегне. Може да го замразите за кратко във фризер или ако навън е студено, както в момента, да го оставите да се втвърди на балкона. Тази стъпка е много важна, не я пропускайте! В противен случай тестото ще остане меко и няма да успеете да го нарежете на кръгчета.

* След като тестото се е втвърдило отделете внимателно горния лист хартия. Обърнете внимателно кората и отделете и долния лист за да може без проблеми да извадите бисквитките след като ги изрежете. С малка  формичка изрежете кръгчета.

 

b2ap3_thumbnail_craquelin_7.jpg



* Работете бързо, тъй като тестото лесно се отпуска и омеква. Ако това се случи, върнете го за кратко на студено. Остатъкът от тестото разточете наново, охладете и нарежете. Пригответе кракелина предварително и го съхранявайте в хладилник или фризер. В хладилник може да престои 2-3 седмици, а във фризер няколко месеца. Когато решите да направите еклери ще имате под ръка готова глазура.

* Моите бисквитки стояха в хладилник 10 дена, просто не успях по-рано да ги употребя. За да не залепват кръгчетата едно с друго ги отделих помужду им с хартия за печене. След това ги сложих в кутийка и прибрах в хладилника.

 

b2ap3_thumbnail_craquelin_1.jpg



* Всеки има своя рецепта за парено тесто. Ако желаете да опитате моите профитероли, ето накратко какво ви е нужно:

1. В тенджерка кипнете 100 г прясно мляко, 100 г вода, 100 г  масло, 1/2 ч.л. захар и 2 щипки сол. След като маслото се стопи и течността заври изсипете наведнъж 150 г брашно. Разбъркайте енергично с лъжица докато съберете всичко на гладка топка, която се отделя от дъното и стените на тенджерата. Тестото е готово след като остави тънък бял филм по дъното на съда. Процесът трае по-малко от минута.

2. Охладете тестото и едно по едно сложете 4 или 5 яйца в зависимост от големината им. След прибавяне на всяко яйце разбърквайте добре до гладкост.

3. Сипете тестото в пош с широк кръгъл накрайник. Сипвайте го на части за да ви е по-лесно да оформите профитеролите. В тава, покрита с хартия за печене шприцовайте кръгли топчета. Големината им трябва да е по-малка от тази на кракелина. Разбира се, тя изцяло зависи от вашите предпочитания. Ако искате кракелинът да облее равномерно профитеролите, то трябва да е с около 1 см по-голям от тях. Ако кръгчетата са малки ще покрият само горната част на сладкишите. След като направите топчетата сложете върху всяко по едно кръгче от кракелина.

 

b2ap3_thumbnail_craquelin_2.jpg



4. Остава да загреете фурната на 180* и да изпечете профитеролите за около 20 минути на вентилатор. След като изстинат ги напълнете с любимия си крем и сервирайте! Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_craquelin_6.jpg

 

b2ap3_thumbnail_craquelin_3.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Eva Toneva Сряда, 01 Февруари 2017

    Умопомрачителни! А ти, ти си ми голямо вдъхновение! Много те обичам!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 01 Февруари 2017

    Благодаря ти за всичко, Еви! Толкова си гореща ти...

  • Ирма Атанасова
    Ирма Атанасова Сряда, 01 Февруари 2017

    Ааа, Йоли! Само профитероли ми трябваше да видя сега, че и толкова перфектни и изкусителни... Убиваш ме нежно, скъпа! Не, не, само ще си ги гледам днес, ще се облизвам и в почивните дни може и да се излъжа да ги направя.
    Всъщност, ще ги направя, пък каквото ще да става. :))))

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 01 Февруари 2017

    Ще се радвам, ако ти харесат, Ирме. Аз останах много доволна от резултата. Благодаря ти!

  • Гост
    Таня Донева Четвъртък, 02 Февруари 2017

    Благодаря ти за този урок :) Както винаги си невероятно полезна и вдъхновяваща, мила ми Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 03 Февруари 2017

    Сладурка! Какви уроци на теб да ти предавам? Ти си такава вълшебница! Благодаря, мила!

  • valentinakm
    valentinakm Четвъртък, 02 Февруари 2017

    Здравей, Йоли! Страхотна идея и мисля,че като за първи път ми се получиха не лошо.Не ми достигна глазурата за всички,но следващия път ще направя повече.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 03 Февруари 2017

    Благодаря за доверието, Вале. Много се радвам, че ти допадна идеята.

  • Светулка
    Светулка Понеделник, 06 Февруари 2017

    Ах, Йоли, обожавам еклери! Добре, че не са пред мен тези от снимката, всичките бих ги излапала! Безсрамно, нали? Прегръдки!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 08 Февруари 2017

    Да, много са любими на всички ни тези десертчета. И си права, нямат насищане! Прегръдки и от мен.

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 27 Юли 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus