Публикувано от в в Соленки
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4739
  • Печат

Бисквитите с камамбер на Джулия Чайлд

 

   "Смятам, че готвенето е любов, а вие? Най-хубавото нещо, което можете да сготвите за обичан човек, е най-хубавата валентинка, която можете да му подарите."

   Джулия Чайлд

 

b2ap3_thumbnail_crackers_with_camembert_3.jpg


   Джулия Чайлд! Име - легенда, вдъхновител на всички, които обичат да готвят и велик учител!

   Имам удоволствието да държа в ръцете си книгата и́. Прелиствам я от седмица и се чудя откъде да започна. Със сигурност трябва да е нещо с масло и френско сирене - два любими мои вкуса. Всъщност, във френската кулинария маслото е основен продукт и няма място за чудене. Много често казвам, че тази кухня е мой фаворит, тъй като има перфектен баланс между продуктите, с които е приготвено дадено ястие. Никога не е прекалено кисело, или безсолно, много сладко или люто. Точно оттам идва и изискаността на вкуса на френските ястия.

   С издаването на книгата на Джулия Чайлд " Изкуството на френската кухня" , издателство "Пергамент Прес" прави чудесен подарък на всички домакини. Това е една истинска кулинарна Библия! Книгата съдържа 524 рецепти и много вариации към тях. Съвсем в стила на французите, както и на самата Джулия, всяко ястие е придружено от препоръка за най-подходящото вино, с което може да бъде поднесено. Книгата започва с истински полезна информация - какви трябва да бъдат кухненските съдове и прибори за да се получи перфектното ястие, как да подбираме продуктите, как да ги нарежем правилно, кои са точните мерки и разбира се, отново какво да е виното. Следва богат набор от рецепти, подредени по групи. Изключително логично обяснени стъпка по стъпка. Във всяка от рецептите има знак *, което означава, че до този етап ястието може да се приготви предварително. Намирам това за изключително удобно, имайки предвид заетостта на хората в последните години. Има и чудесни съвети. Ще цитирам нещо, което много ми хареса: " Научете се да използвате ръцете и пръстите си, те са чудесни инструменти".

   Няма как да преразкажа цялата книга, а и не е нужно. Исках да ви запозная с нея, тъй като наистина мисля, че е богатство във всеки дом да има наръчник с рецептите на Джулия Чайлд. Първата рецепта, която приготвих е "Бисквити с камамбер". Ще я напиша дословно, както е в книгата, а след това ще споделя моите коментари.

Gallettes au Camembert

За около 50 бисквити

180-250 г зряло сирене камамбер, бри или лидеркранц
90 г меко масло
2 яйца
1/2 ч.л. сол
1/8 ч.л. черен пипер
щипка лют червен пипер
2 чаши брашно

   Махаме корите и намачкваме сиренето в купа с вилица. Смесваме с маслото, след това разбиваме яйцата и подправките. Сипваме брашното и и омесваме за кратко всичко заедно, за да оформим гладко и сравнително гъвкаво тесто. Поръсваме с още около супена лъжица или повече брашно и омесваме отново, ако тестото ни се стори твърде меко. Увиваме в пергаментова хартия и изстудяваме, докато се втвърди. Разточваме тестото с дебелина около 6 мм, изрязваме около 4 см кръгове и намазваме с разбито яйце. Печем в горната една трета на предварително загрята фурна на 180* в продължение на около 15 минути или докато леко покафенеят.

   Да споделя и моите впечатления от бисквитите. Избрах камамбер със зелен пипер, заради приятната му пикантност. Сложих 190 г , а брашно 270 г. Лютият пипер реших да поръся върху бисквитите, а не да го сложа в тестото. Завих тестото в найлоново фолио и оформих стегнато руло. Сложих го за 20 минути във фризера, а след това нарязах на бисквити, а не разточих, както е описано в рецептата. Направих ги доста по-тънки от 6 мм, но това е въпрос на избор. От двете яйца отделих 1 с.л. за намазване. Промените, които направих са несъществени. Спазих напълно рецептата на Джулия и резултатът беше повече от чудесен! Остава да подбера наистина правилното вино! Наздраве!

 

b2ap3_thumbnail_crackers_with_camembert_2.jpg

 

   "Научете се да готвите - опитвайте нови рецепти, не се отчайвайте от грешките си, бъдете безстрашни, но преди всичко се забавлявайте."

Джулия Чайлд

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    bety Сряда, 08 Февруари 2017

    Прекрасни са, Йоли! Обожавам аромата на масло в бисквити - солени или сладки, в кремове, супи...Маслото е един от продуктите, без който не оставам.
    Благодаря, че сподели за книгата!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 08 Февруари 2017

    Ти си такава царица, Бети! Златни ръце имаш! Че как без масло? Благодаря ти миличка.

  • Гост
    Ани Стойчева Петък, 17 Март 2017

    Йоли, благодаря за рецептата, страхотни соленки се получиха! За вкуса и аромата нямам думи! Не зная дали тук е удачно да питам, но от известно време се опитвам да намеря една твоя рецепта за домашно мюсли с банани. Къде мога да я намеря?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 17 Март 2017

    Здравей Ани. Благодаря ти, супер много ме зарадва, че са ти харесали соленките. За съжаление не знам как да ти помогна с рецептата за мюсли. Тя беше от предаването "Юлисима",помня, че я снимахме като кратко клипче, вмъкнато между различните предавания. По спомен мога да ти кажа какво да направиш, без точни мерки. Но мисля, че не са и нужни. Ако решиш, пробвай.

    В една купа сложи овесени ядки - едри. Залей ги с малко стопено масло, 2-3 с.л. мед и един банан на пюре. Размеси всичко и го изсипи на тънък пласт в тава, покрита с хартия. На по-слаба фурна, около 150* ги запечи до златисто, като ги разбъркваш периодично. Към края сложи малко ядки да се препекат леко и те. След това може да добавиш сушени плодове по избор. Целта ти е овесените ядки да са напълно сухи, ти ще усетиш кога става това. А ако искаш шоколадов вкус, натроши шоколад и го посипи върху горещия овес. Той ще се стопи, разбъркай и като всичко се охлади и втвърди, прибери в буркан. В общи линии това беше.

    Благодаря ти още веднъж, а ако решиш да направиш мюсли с банан, пиши ми как се е получило.

  • Гост
    Марияна Събота, 30 Септември 2017

    Йоли,
    На мен нещо не ми се получиха тези соленки. Изннадана съм, защото познавам готвенето на Джулия Чайлд поне от 15 години и съм нейн фен, та по същество: Соленките не увеличиха обема си въобще по време на печенето, плуваха в мазнина, когато ги извадих и не мога да си обясня каква е причината. Мисля си в Била да н би да са ми продали менте камамбер, въпреки,че пишеше Made in France. Иначе на вкус не са лоши,но очакванията ми бяха други, все пак става дума за ДЧ, която научи американките да говят френска кухня, е, това вече звучи като "магаре и космос", но така си е. За мен остана загадка защо не ми се получиха...
    Марияна
    ,

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 05 Октомври 2017

    Нямам идея, Марияна. Аз ги правих точно както е по книгата, нищо не съм прибавяла или премахвала. Според мен се е получило отделяне на маслото от водата в него. Така става, ако тестото се обработва по-дълго с ръце. От топрината им просто се пресича и водата и мазнината м васлото се разделят. Друга причина не виждам. Но може да е и от сиренето. Въпреки несполуката, благодаря ти, че опита.

Коментирайте

Гост
Гост Понеделник, 20 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus