Публикувано от в в Соленки
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4195
  • Печат

Бисквитите с камамбер на Джулия Чайлд

 

   "Смятам, че готвенето е любов, а вие? Най-хубавото нещо, което можете да сготвите за обичан човек, е най-хубавата валентинка, която можете да му подарите."

   Джулия Чайлд

 

b2ap3_thumbnail_crackers_with_camembert_3.jpg


   Джулия Чайлд! Име - легенда, вдъхновител на всички, които обичат да готвят и велик учител!

   Имам удоволствието да държа в ръцете си книгата и́. Прелиствам я от седмица и се чудя откъде да започна. Със сигурност трябва да е нещо с масло и френско сирене - два любими мои вкуса. Всъщност, във френската кулинария маслото е основен продукт и няма място за чудене. Много често казвам, че тази кухня е мой фаворит, тъй като има перфектен баланс между продуктите, с които е приготвено дадено ястие. Никога не е прекалено кисело, или безсолно, много сладко или люто. Точно оттам идва и изискаността на вкуса на френските ястия.

   С издаването на книгата на Джулия Чайлд " Изкуството на френската кухня" , издателство "Пергамент Прес" прави чудесен подарък на всички домакини. Това е една истинска кулинарна Библия! Книгата съдържа 524 рецепти и много вариации към тях. Съвсем в стила на французите, както и на самата Джулия, всяко ястие е придружено от препоръка за най-подходящото вино, с което може да бъде поднесено. Книгата започва с истински полезна информация - какви трябва да бъдат кухненските съдове и прибори за да се получи перфектното ястие, как да подбираме продуктите, как да ги нарежем правилно, кои са точните мерки и разбира се, отново какво да е виното. Следва богат набор от рецепти, подредени по групи. Изключително логично обяснени стъпка по стъпка. Във всяка от рецептите има знак *, което означава, че до този етап ястието може да се приготви предварително. Намирам това за изключително удобно, имайки предвид заетостта на хората в последните години. Има и чудесни съвети. Ще цитирам нещо, което много ми хареса: " Научете се да използвате ръцете и пръстите си, те са чудесни инструменти".

   Няма как да преразкажа цялата книга, а и не е нужно. Исках да ви запозная с нея, тъй като наистина мисля, че е богатство във всеки дом да има наръчник с рецептите на Джулия Чайлд. Първата рецепта, която приготвих е "Бисквити с камамбер". Ще я напиша дословно, както е в книгата, а след това ще споделя моите коментари.

Gallettes au Camembert

За около 50 бисквити

180-250 г зряло сирене камамбер, бри или лидеркранц
90 г меко масло
2 яйца
1/2 ч.л. сол
1/8 ч.л. черен пипер
щипка лют червен пипер
2 чаши брашно

   Махаме корите и намачкваме сиренето в купа с вилица. Смесваме с маслото, след това разбиваме яйцата и подправките. Сипваме брашното и и омесваме за кратко всичко заедно, за да оформим гладко и сравнително гъвкаво тесто. Поръсваме с още около супена лъжица или повече брашно и омесваме отново, ако тестото ни се стори твърде меко. Увиваме в пергаментова хартия и изстудяваме, докато се втвърди. Разточваме тестото с дебелина около 6 мм, изрязваме около 4 см кръгове и намазваме с разбито яйце. Печем в горната една трета на предварително загрята фурна на 180* в продължение на около 15 минути или докато леко покафенеят.

   Да споделя и моите впечатления от бисквитите. Избрах камамбер със зелен пипер, заради приятната му пикантност. Сложих 190 г , а брашно 270 г. Лютият пипер реших да поръся върху бисквитите, а не да го сложа в тестото. Завих тестото в найлоново фолио и оформих стегнато руло. Сложих го за 20 минути във фризера, а след това нарязах на бисквити, а не разточих, както е описано в рецептата. Направих ги доста по-тънки от 6 мм, но това е въпрос на избор. От двете яйца отделих 1 с.л. за намазване. Промените, които направих са несъществени. Спазих напълно рецептата на Джулия и резултатът беше повече от чудесен! Остава да подбера наистина правилното вино! Наздраве!

 

b2ap3_thumbnail_crackers_with_camembert_2.jpg

 

   "Научете се да готвите - опитвайте нови рецепти, не се отчайвайте от грешките си, бъдете безстрашни, но преди всичко се забавлявайте."

Джулия Чайлд

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    bety Сряда, 08 Февруари 2017

    Прекрасни са, Йоли! Обожавам аромата на масло в бисквити - солени или сладки, в кремове, супи...Маслото е един от продуктите, без който не оставам.
    Благодаря, че сподели за книгата!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 08 Февруари 2017

    Ти си такава царица, Бети! Златни ръце имаш! Че как без масло? Благодаря ти миличка.

  • Гост
    Ани Стойчева Петък, 17 Март 2017

    Йоли, благодаря за рецептата, страхотни соленки се получиха! За вкуса и аромата нямам думи! Не зная дали тук е удачно да питам, но от известно време се опитвам да намеря една твоя рецепта за домашно мюсли с банани. Къде мога да я намеря?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 17 Март 2017

    Здравей Ани. Благодаря ти, супер много ме зарадва, че са ти харесали соленките. За съжаление не знам как да ти помогна с рецептата за мюсли. Тя беше от предаването "Юлисима",помня, че я снимахме като кратко клипче, вмъкнато между различните предавания. По спомен мога да ти кажа какво да направиш, без точни мерки. Но мисля, че не са и нужни. Ако решиш, пробвай.

    В една купа сложи овесени ядки - едри. Залей ги с малко стопено масло, 2-3 с.л. мед и един банан на пюре. Размеси всичко и го изсипи на тънък пласт в тава, покрита с хартия. На по-слаба фурна, около 150* ги запечи до златисто, като ги разбъркваш периодично. Към края сложи малко ядки да се препекат леко и те. След това може да добавиш сушени плодове по избор. Целта ти е овесените ядки да са напълно сухи, ти ще усетиш кога става това. А ако искаш шоколадов вкус, натроши шоколад и го посипи върху горещия овес. Той ще се стопи, разбъркай и като всичко се охлади и втвърди, прибери в буркан. В общи линии това беше.

    Благодаря ти още веднъж, а ако решиш да направиш мюсли с банан, пиши ми как се е получило.

Коментирайте

Гост
Гост Понеделник, 24 Юли 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus