Публикувано от в в Соленки
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 24099
  • Печат

Соленките на Тияна

 

b2ap3_thumbnail_salt_biscuits_Tijana_1-2.jpg

  

   Това са на-любимите ми соленки! Няма по-вкусни и лесни от тях! Рецептата знам от приятелката ми Тияна, която е полусръбкиня, полуунгарка. Нямам идея дали рецептата е сръбска или унгарска, само знам, че соленките са прекрасни! Ще се радвам, ако ви харесат и на вас! На Тияна изпращам виртуална целувка!



Продукти

меко масло
Frischkäse, с което обикновено се прави чийзкейк (ако не намерите може да го замените с кре-сирене, тип "Филаделфия", но то е доста по-мазно)
брашно
сол
разбито яйце за намазване
по желание микс семена за овалване

 

b2ap3_thumbnail_salt_biscuits_Tijana_2.jpg



Приготвяне

* Точни количества няма. Важно е да спазвате само съотношението между продуктите, а то е 1:1:1. Колкото сирене решите да сложите, толкова трябва да е маслото, както и брашното. Солта е винаги на вкус. С други думи, ако сложите 150 г сирене са ви нужни 150 г масло и 150 г брашно.

* В купа разбъркайте добре маслото и сиренето. Добавете солта и брашното. С лъжица разбъркайте отново всички продукти на лепкаво тесто. Приберете го в хладилника за няколко часа докато се втвърди.

* Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 170*. От тестото оформете топчета с големина на орех. Лично аз правя соленките по-големи и ги оформям с малка лъжица за сладолед. Тияна ги прави като големи орехи. Вие преценете как ще ви хареса.

 

b2ap3_thumbnail_salt_biscuits_Tijana_3.jpg



* Потопете всяка соленка в разбитото яйце и оваляйте в семена или само в сусам. Подредете ги в тавата и ги изпечете за около 20-25 минути. Непременно ги оставете да изстинат преди да ги хапнете. Да ви е сладко!

b2ap3_thumbnail_salt_biscuits_Tijana_4.jpg

 

Вече споменах, че рецептата се прави с Frischkäse. Поне с това име е познато това сирене в Германия, където съм и аз в момента. Тъй като в България няма Frischkäse, или поне аз не се сещам да съм виждала, предлагам крем-сирене като заместител. Независимо, че това е съвсем друг продукт, смятам, че се доближава най-много до Frischkäse. Възможно е соленките да се разливат леко, тъй като всички видове крем-сирене са доста мазни.  Ако желаете може да добавите още малко брашно. Но ако тестото е много добре охладено и оваляно в семена, те допълнително ще спомогнат соленките да останат цели. 

последно модифициран в
Отбелязана с: крем сирене сусам

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Ели Понеделник, 05 Септември 2016

    Колко сол?

    :D

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 05 Септември 2016

    RE:Колко сол?

    Ели, солта винаги е на вкус. Няма как да кажа на хората колко да солят. В зависимост от това кой какво количество продукти ще избере, съответно трябва да посоли. Всеки обича различно солено, наистина няма точни мерки за това. Съжалявам.

  • Гост
    Maria Miteva-Christou Понеделник, 05 Септември 2016

    Супер!!!

    Записвам си рецептата и непременно ще ги направя!!!

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 05 Септември 2016

    RE:Супер!!!

    Благодаря ти мила. Ще се радвам, ако ти харесат.

  • Гост
    Eva Toneva Понеделник, 05 Септември 2016

    Само да ми махнат конците от пръста и ще ги забъркам. Невероятни, като теб, мое вдъхновение!

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 05 Септември 2016

    Ти пък какви ги свърши? Да не си отряза пръста с някой тъп нож? Бързо да се оправяш!

  • Гост
    Ева Тонева Събота, 17 Септември 2016

    Пръстът мина и първо тях направих. С благодарност за рецептата и вдъхновението идвам. Много вкусни!
    http://evatoneva.com/images/stories/food/cream_cheese_rolls1.JPG

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 19 Септември 2016

    Ех, душицата ми тя! Стил та стил! Бяло и черно. Страхотни са, Еви. Благодаря ти за доверието, миличка!

  • Гост
    Диана Понеделник, 05 Септември 2016

    Благодаря за рецептата, изглежда чудесно и се надявам да я пробвам скоро /

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 05 Септември 2016

    Благодаря Диди. Надявам се да останеш доволна.

  • Гост
    Веселина Вторник, 06 Септември 2016

    Чудна идея е да се "залепят " с яйце сусама и семената. Благодаря!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 07 Септември 2016

    Права си Веси. Все ядове бера като почнат да се прилеят навсякъде тия дребосъци. С яйцето е супер, не помръдват. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ соленките.

  • Светулка
    Светулка Вторник, 06 Септември 2016

    Йолинка, скоро ги извадих от фурната, още са леко топли, но са страхотни!!! Не знам дали ще останат за службата да почерпя колегите си. Микс от семена и ядки винаги имам и това е чудесен начин да ги използвам. Прегръдки, мила и да тичам да спася няколко за колегите. :D

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 07 Септември 2016

    Не се и съмнявам, че вече си ги направила. Най-заклет последовател си ми ти! Благодаря ти да това, Светулче. Благодаря ти за всичко!

  • Гост
    Катерина Вторник, 06 Септември 2016

    Катерина

    Благодаря ти, отново интересна рецепта! Непременно ще ги направя тази седмица.
    А дали биха се получили с хубава прясна извара? При по-голяма доза търся вариант за добър заместител на Филаделфия.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 07 Септември 2016

    RE:Катерина

    Благодаря ти Кате. Ще се радвам, ако ти харесат. Честно да ти кажа, незнам. Изварата е съвсем постна, тук продуктът е съвсем друг. Но опитай, ще чакам да кажеш после. Надявам се да се получат добре.

    Аз купувам едно крем сирене от Лидл. Много е добро и е далеч по-нормално като цена от Филаделфия. На марка "Пилос" е и пише "Крем за мазане". В пластмасови кръгли кутийки е. Има го в 3 вкуса, аз купувам само от натуралното. Ако решиш, пробвай с него.

  • Гост
    RE:RE:Катерина Четвъртък, 08 Септември 2016

    RE:RE:Катерина

    Много ти благодаря за споделения вариант, Йоли. Прекрасна си! Непременно ще ги направя.

  • Гост
    Ани Вторник, 06 Септември 2016

    Ани

    Обичам такива рецепти, бързо, лесно, вкусно и идеално за ненадейно гости :) Целувам те

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 07 Септември 2016

    RE:Ани

    О, и аз, Аничко. Ако знаеш как ме мързи напоследък ....

    Благодаря ти, ще се радвам, ако ти харесат.

  • Гост
    д-р Ели Светославова Сряда, 07 Септември 2016

    Този сайт трябва да се именува "Сайт за повишаване на настроението"!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 07 Септември 2016

    Благодаря ти мила Ели. Така ме усмихна ...

  • Гост
    Наталия Петък, 09 Септември 2016

    Прекрасна Йоли!

    Благодаря за чудните рецепти! Наистина е "Сайт за повишаване на настроението"!
    Поздрави и усмивки мила!:):):)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 10 Септември 2016

    RE:Прекрасна Йоли!

    Благодаря ти Нати! Много си ми мила! Искрено ме зарадва!

  • Гост
    Елена Събота, 10 Септември 2016

    Йоли,
    веднага ще изпробвам тази бърза , интересна и много ефектна рецепта.Обичам бързите и простички, но вкусни рецепти за почерпки.Записвам си рецептата за проба .
    Поздрави и весели есенни дни !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 10 Септември 2016

    Ще се радвам, ако ти харесат, Ели. Да са ви сладки! Тоест .. солени. Весели дни и на теб.

  • Гост
    Елена Н. Неделя, 11 Септември 2016

    Мнооого вкусни станаха! :) Използвах пълнозърнесто брашно от лимец, май трябваше още да сложа, пък и докато оформях соленките, тестото доста поомекна и при печенето така добре се разляха в тавата, че излязоха от фурната като бисквитки хехе Това обаче не попречи да се пазарим кой колко да хапне, така че да има за всички :) Благодаря ти, Йоли, за вкусната идея за соленки :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 12 Септември 2016

    Благодаря, Ели. И като питки да станат, пак са вкусни, нали? Ще ти кажа защо така става. Рецептата е със сиренето, от което се прави чийзкейк. Изобщо няма нищо общо с крам сирене, за съжаление. Но у нас няма "фришкезе", както го наричат в Германия. А аз съм точно в тази държава и имам възможност с това сирене да ги правя, както са си по рецепта. И категорично не се разливат. Просто продуктът е друг, не е крем сирене. Написала съм рецептата с крем сирене, тъй като според мен е най-близък заместител на въпросното сирене. Но и с крема стават добре, много са вкусни. Благодаря ти още веднъж, Ели. Много ме зарадва!

  • Гост
    Галя Петък, 16 Септември 2016

    Ооо, соленки...

    Благодаря ти, Йоли, че споделяш твоите прекрасни произведения! Още утре смятам да пробвам рецептата ти.
    Хубави почивни дни!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 19 Септември 2016

    RE:Ооо, соленки...

    Ще се радвам, ако ти харесат, Гале. Благодаря ти!

  • Гост
    pepi_mrianova@abv.bg Неделя, 18 Септември 2016

    Пепи

    Само да споделя, че току що опитах поистиналите вече соленки.....направих ги по Ващ съвет със сирене Пилос, което взех от Лидъ. Станаха невероятни..направо нямам думи. Другия път ще ги поосоля малко повечко, но и така са вълшебни и вече гя няма толкова много ги харесахме всички. Много благодаря за вкусната рецепта Йоли. А всъщност мога да кажа, че тя не е първата която изпробвам от сайта ти. Правя успешно много добре от твоята Новогодишна маслена погача за наши поводи, а и за мои близки толкова е сполучлива и тя, че просто с една дума мога да споделя с всички за адмирации за вкусните рецепти, които споделяш с всички нас.

    Отговор Отказ

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 18 Август 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus