Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 7691
  • Печат

Кокосова торта с лайм и ягоди

 

b2ap3_thumbnail_coconut_cake_strawberries_1_20160721-122428_1.jpg

 

Продукти за блата 20 см

180 г меко масло
140 г захар
настъргана кора и сок от 1 лайм
4 яйца
щипка сол
ванилия
40 г кокосови стърготини
1 ч.л. бакпулрвер
125 г брашно
150 мл студено прясно мляко за сиропиране

 

b2ap3_thumbnail_coconut_cake_strawberries_2.jpg



Продукти за пълнежа

400 г ягоди
20 г нишесте
3 с.л. ягодов или малинов конфитюр
1/2 пакатче желатин ( 5 г )
200 мл разбита на сняг сметана
250 г маскарпоне
3-4 с.л. пудра захар
настъргана кора от 1 лайм
ванилия

 

b2ap3_thumbnail_coconut_cake_strawberries_3.jpg



Приготвяне

* За блата разбийте на крем маслото със захарта. Прибавете кората, сока от лайма и едно след друго яйцата. Разбийте отново. В купа смесете заедно солта, ванилията, кокоса, бакпулвера и брашното. Прибавете ги към маслената смес и разбъркайте добре. Покрийте тортена форма 20 см с хартия за печене и намажете стените отвътре с масло. Изсипите вътре тестото и загладете. Изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна за около 30-35 минути. След като добре изстине го разрежете на три хоризонтални платки.

* Нарежете ягодите на кубчета и ги кипнете за 2-3 минути заедно с конфитюра и нишестето. Махнете от котлона и посипете с желатина. Разбъркайте добре за да може желатина да се разпредели равномерно по плодовете и да се стопи от топлината. Охладете.

* Разбъркайте маскарпонето със захарта, ванилията и кората от лайм. Смесете го с разбитата сметана.

* Сглобете тортата: на дъното на равна тортена чиния сложете едната платка. Сиропирайте леко с прясно мляко. Пристегнете платката с ринг, на който от вътрешната страна сте сложили ленти ацетатно фолио. Върху сиропираната основа изсипете всичките ягоди. Поспавете втората платка и отново сиропирайте. Разпределете 2/3 от крема и завършете с третата платка. Сиропирайте и приберете в хладилника за няколко часа или един ден.

* Извадете тортата от хладилника и отстранете ринга и ацетатните ленти. Измажете тортата с останалия крем и украсете по желание. Ако ви харесва моята украса може да видите тук как се прави. Да ви е сладко!

 

 

b2ap3_thumbnail_coconut_cake_strawberries_4.jpg



Тортата е изключително вкусна! Горещо я препоръчвам за делник и празник! В никакъв случай не замествайте лайма с лимон. Точно той прави вкуса уникален. Може да направите тортата с други плодове, които според вас биха си подхождали с лайм и кокос, но мисля, че ягодите пасват най-добре. Ако не обичате сиропирани торти пропуснете прясното мляко. Тортата не е много сладка. По ваш вкус може да увеличите захарта или да сложите 1 с.л. пудра захар в млякото. Избрах ягодовия пълнеж да бъде с мека консистенция, а не напълно желиран. Затова съм комбинирала нишесте с малко желатин. Ако обичате желе пропуснете нишестето и увеличете желатина двойно. За по-голяма торта увеличете количествата с 1/3.

 

b2ap3_thumbnail_coconut_cake_strawberries_5.jpg

По идея на Sweet Dreams

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Теди Петък, 22 Юли 2016

    Прекрасна е, Йоли! След месец имам рожден ден и на едното празнуване сигурно ще я направя. Но тогава няма да има ягоди, с какво да ги заместя? малините са добър вариант като вкус, но нещо напоследък децата им се мръщят заради "семките"....прекрасна си!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 24 Юли 2016

    Ще се радвам, Теди. Много е хубава тортата, заслужава си. Какво да ти кажа... всичко е въпрос на вкус. Може би да опиташ с праскови, манго, ананас. Ягодите определено подхождат най-много, но ако наистина не можеш да намеришопитай с праскови. Благодаря ти.

  • Гост
    bety Петък, 22 Юли 2016

    Мдааа, убийствено вкусна! Много ми харесва съчетанието ягоди, кокос и лайм! Борда е трепач :) !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 24 Юли 2016

    Благодаря Бети. Права си, това е изключително добро съчетание. Много се радвам, че ти хареса тортата.

  • Светулка
    Светулка Петък, 22 Юли 2016

    Йолинка, имай милост! Тази торта изглежда страхотно! Нямам търпение да я опитам някой ден;)

  • Yoli
    Yoli Неделя, 24 Юли 2016

    Много е хубава, Светле. Заслужава си да я опиташ. Благодаря ти.

  • Гост
    дебелата берта Неделя, 24 Юли 2016

    прекрасна торта! с какви други плодове ще е подходящо?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 24 Юли 2016

    Благодаря ти. Радвам се, че тихареса. Ами какво да ти кажа ... всичко е въпрос на вкус. Ако мислиш, че кокос и аромат на лайм ще се вържат с друг плод, давай. Може би манго или праскови. Малините също ще са добре, за боровинки май не съм много сигурна. Но наистина е въпрос на вкус, няма задължителни неща в кулинарията.

  • Гост
    дебелата берта Неделя, 24 Юли 2016

    Йоли, 2 въпроса: сметаната подсладена ли е и трудно ли се реже блатът, че на мен не ми се удава много рязането на блатове. може би да се изпече на 3 части, а? ако някой го направи с други плодове, моля да сподели. аз някакси не знам защо се въртя около мангото...

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 25 Юли 2016

    Здравей. Не се притеснявай за блата. Той е много стегнат, маслен е и се реже много правилно и лесно. Ползвай назъбен голям нож за хляб. Няма смисъл да го печеш на три пъти, наистина.

    А сметаната? Защо ме питаш дали е подсладена? Не съществува подсладена сметана. Ако имаш предвид кутиите с подсладения течен маргарин, който наричат "сметана", това е друга работа. Истинската сметана е само и единствено млечен продукт и никога не се продава в подсладено състояние. Това, което е със захар е за кофата, за боклука. Не бих го препоръчала никога.

    Подслаждането си го правиш сама, както ти желаеш. Лично аз не подслаждам сметаната, разбивам я само нея. Подслаждам маскарпонето и след това прибавям разбитата сметана. Така ми се струва, че е по-добре. Но ти както искаш, винаги божеш да я подсладиш. Всичко е въпрос на избор. Много ще се радвам, ако ти хареса тортата. БЛагодаря ти.

  • Гост
    дебелата берта Вторник, 26 Юли 2016

    е, и аз мисля така за сметаната, но не всички са на това мнение и затова попитах. още повече, че до преди години всички използвахме онези изкуственяци, вкл. и ти ;-) лошото е, че няма добра сметана на по-достъпна цена. тези в лидъл и подобни не ги броя за добри, имат кофти добавки. обаче тортата ще се пробва скоро, мммммм

  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Понеделник, 25 Юли 2016

    Йоли, събирам сили да се върна в кухнята, че тази жега направо ме изтощи, но щом го направя, тази торта ще бъде в листата за готвене :) Изглежда чудесно - лека, нежна и плодова - както ги обичам! Много ми допадна идеята и за оцветяването на кокоса! Изпращам ти най-сърдечни поздрави, мила!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 25 Юли 2016

    Ти почерня ли вече както трябва, че ще се връщаш в кухнята? Има време за това. Направи си кефа още малко, лято е. Благодаря Люси.

  • Гост
    Ани Понеделник, 25 Юли 2016

    Ани

    Тортата е истинска феерия от цветове и вкусове! Браво миличка. Жалко само, че няма едно парченце и за мен. Добре щеше да ми дойде ;)

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 25 Юли 2016

    RE:Ани

    Благодаря ти Аничко. Радвам се, че ти хареса.

  • Гост
    Гергана Понеделник, 25 Юли 2016

    Привет! Бихте ли споделили каква сметана използвате? Адмирации за тортата!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 26 Юли 2016

    Здравей Гери. Благодаря ти, много се радвам, че ти хареса тортата. Сметана. Това използвам, сметана. Предполагам, че ме питаш дали тя е растителна или млечна. Виж, няма на света друга сметана, освен млечна. Това е продукт, който може да се направи само и единствено от краве мляко. Всяко друго нещо с името "сметана" е нещо друго. И няма право да се нарича с това име. За съжаление у нас все още има една лека заблуда по този въпрос, защото се продават продукти на растителна основа, които се наричат "сметана". Това е течен маргарин, абсолютен боклук и никога не бих го препоръчала да се ползва. Вярно е, че се разбива перфектно и понякога за украса е удачно да се ползва, тъй като е много стабилно. Но за съжаление няма нищо общо със сметаната. Сметаната може да е само два вида като преработка: течна и кисела, тоест заквасена. Течната е подходяща за разбиване, става на гъст крем, заквасената не се втвърдява толкова. Но и двата вида са чудесни и за сладки, и за солени ястия. Няма значение каква марка сметанаще избереш. Въпросът е само да е истински млечен продукт. Все повече фирми предлагат у нас млечна сметана. Дали ще е от Лидл на марка Пилос, на Президент или Мегле, няма значение. Просто гледай да пише, че е млечна, а не растителна. Това е всичко. Надявам се да не съм ти досадила с обясненията. Благодаря ти.

  • Гост
    Диана Вторник, 26 Юли 2016

    Прекрасна торта!! Страшно красива и вероятно вкусна! Моят въпрос е свързан с украсата - от какво са направени розовите къдрички отстрани?
    Поздрави,
    ваша искрена почитателка

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 26 Юли 2016

    Здравей Диди. Благодаря ти, много си мила. Радвам се, че ти хареса тортата. Украсата е от кокос. Ако ти допада, погледни линка, който съм прикачила в края на рецептата. Там ще може да прочетеш как се прави. Лесно е, опитай.

  • Гост
    Тати Сряда, 27 Юли 2016

    Пркрасна торта!Ако увелича продуктите с една трета ,какъв размер форма трябва да ползвам?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 29 Юли 2016

    Благодаря Тати. Много се радвам, че ти хареса тортата. Ако увеличиш продуктите ще получиш една съвсем стандартна торта, като тези, които се продават в сладкарниците. 26 или 28 см трябва да е формата. Но не е от голямо значение. Ако е по-голяма тортата ще стане малко по-ниска и обратното. Няма наистина огромна разлика между 26 и 28 см. Ти ще си прецениш как ти харесва.

  • Гост
    Женя Сряда, 27 Юли 2016

    Привет, какво означава да кипнем ягодите с нишестето и сладкото-на водна баня или може и на слаб огън за кратко? Тортата изглежда страхотно и ми се иска да се опитам да я приготвя.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 29 Юли 2016

    Здрасти Жени. Абе досега четох, ама къде я виждаш тази "водна баня"? Ето това съм написала:

    * Нарежете ягодите на кубчета и ги кипнете за 2-3 минути заедно с конфитюра и нишестето. Махнете от котлона и посипете с желатина. Разбъркайте добре за да може желатина да се разпредели равномерно по плодовете и да се стопи от топлината. Охладете.

    Я ми пиша пак. Не мога да те разбира, извини ме. А много ми се иска да ти помогна и да опиташ тортата. Благодаря ти.

  • Станислава
    Станислава Четвъртък, 28 Юли 2016

    Йоли, една от причините да те харесвам толкова много е умението ти чрез семпла украса да създадеш нещо толкова красиво! Признавам си - когато открих твоето местенце, точно с тортите ме привлече, а в последствие и с други рецепти. Тази торта вече е влязла в графа "Да направим" заедно с моята помощничка :-)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 29 Юли 2016

    Благодаря ти мила. Много ще се радвам, ако ви хареса и на двете. Твоята помощничка е просто страхотна! Прекрасната Димана!

    Отговор Отказ
  • Гост
    Доротея Вторник, 20 Септември 2016

    Ммммм невероятна торта, изглеизглежда много вкусна, само това ацетатно фолио ми е непонятно. От къде бих могла да си го закупя?
    П.с. страхотен блог и страхотни рецепти :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 21 Септември 2016

    Благодаря, Доротеа. Много се радвам, че тортата ти харесва. Ацетатното фолие е едно много, много полезно нещо. Добре е да имаш, ще ти служи вярно за много други неща, не само за торти. Аз го купувам от един магазин в София. Адресът е Редута, ул. Кадемлия 6. Имат и страница в интернет, доколкото знам работят и с поръчки по адрес. Освен това имат магазини в Монтана и Варна. Фирмата се казва "Надежда Костасинова", както и "Змееборец", която е пак фирма със същата дейност, но е на мъжа и. Ето това е адреса на сайта им интернет. Надявам се да съм ти помогнала. Благодаря ти още веднъж.

    http://www.zmeeborets.com/

  • Гост
    Мая Милушева Вторник, 08 Ноември 2016

    Прекрасна украса! Предполагам и на вкус ще бъде такава. Имам един въпрос - тъй като не мога да намеря пресни ягоди в момента, бих ли могла да използвам замразени такива за крема? А ако ги желирам, дори за украса? Благодаря!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 10 Ноември 2016

    Благодаря ти Майче. Да, много е лека и нежна на вкус тази торта. Ще се радвам, ако ти хареса.

    Разбира се, че можеш да ползваш замразени ягоди за пълнежа. Само си прецени количеството желатин. Сложи малко повече, тъй като замразените ягоди винаги отпускат повече вода. За украса ... незнам, честно да ти кажа. Пробвай. Така и така ще желираш крема, пробвай с няколко цели ягоди. Има и друг вариант. Да не слагаш нищо отгоре докато не поднесеш тортата. В последният момент напеди няколко замразени ягоди отгоре. Те стоят много красиво, като заскрежени стават. Или пък само с кокос я поръси и готово. Ти си реши.

    Благодаря ти.

  • Гост
    Тони Четвъртък, 20 Юли 2017

    Прекрасна торта

    Здравей Йоли, днес имам рожден ден и направих тази удивителна торта! Благодаря ти за вдъхновението и идеите!

    Отговор Отказ

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 23 Юли 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus