• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Коледа
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 12114
  • 24 коментара
  • Печат

Тесто за коледни бисквити с глюкоза

 

b2ap3_thumbnail_christmas_biscuits_1.jpg

 

 

   Коледа наближава и е време да приготвим традиционните сладки, ухаещи на канела, джинджифил и кардамон. Какъв по-коледен аромат от този! Това са бисквитите, които са изключително подходящи за украсяване и няма човек, който да не им се зарадва.   

   Днес ви предлагам още една рецепта за тесто, от което може да направите не само сладки, а и коледни къщички, свещници, кутийки, които да напълните с бонбони и т.н. С други думи, тестото е изключително податливо на обработка. Приготвя се с глюкоза и бих казала, че има няколко предимства пред традиционното тесто с мед.  Изпечените бисквити са меки и не е нужно да престояват дълго време, както е при медените. Глюкозата действа като консервант и трайността им е много по-голяма от тази на меденките. При замесване на самото тесто не се налага добавяне на повече брашно, което би направило сладките твърди след изпичане. А знаете, че меденото тесто все лепне, особено, ако количеството мед е по-голямо. Тестото може да се приготви 2 седмици предварително и да се съхранява в найлонов плик в хладилника. Също може и да се замрази. Вкусът е типичния на коледните сладкиши. Вече споменах - канела, джинджифил, кардамон, карамфил и звезден анасон са най-характерните аромати. След изпичане бисквитите стават гладки и равни, което ги прави идеални за нанасяне на всякакви глазури. Що се отнася до меденото тесто, то си остава любимо за всички. Уханието на мед е незаменимо! Но все пак ви предлагам да опитате и този вариант, ще останете доволни! Ако се затрудните с намирането на глюкоза, ето тук може да прочетете как да си я приготвите сами у дома. Става много лесно и лично аз винаги имам един буркан под ръка. Ето и самата рецепта:

Продукти:

180 г глюкоза
1 ч.л. джинджифил
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. кардамон
200 г масло
3 яйца
250 г захар
800 г брашно
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода бикарбонат
ванилия

Приготвяне:

* Смесете глюкозата с подправките и я кипнете на котлона. Махнете от огъня и прибавете маслото. Разбъркайте докато се стопи.

* В купа разбийте на побелял крем яйцата и захарта. Смесете ги с глюкозата и маслото. Разбъркайте добре.

* Пресейте брашното заедно със солта, содата и ванилията. На части го добавете към течната смес, като разбивате с миксер. Ползвайте спираловидните бъркалки за тежко тесто. След като сте добавили половината от брашното продължете на ръка и с останалото тесто замесете меко тесто. Не добавяйте повече брашно, дори и тестото леко да лепне. След като се охлади ще стане пластично, гладко и няма да лепи.

* Разделете тестото на 3 или 4 части за да ви е по-лесно след това при разточването. Всяка част увийте в найлоново фолио и приберете в хладилника за половин ден. Вече споменах, че може да направите тестото до две седмици предварително.

* Разточете тестото върху набрашнена повърхност с дебелина около 3 мм. Препоръчвам да разточвате върху хартия за печене, силиконова или тефлонова подложка. Така няма да има нужда от допълнително брашно, или може би от съвсем леко поръсване. Изрежете бисквити и ги изпечете в тава, покрита с хартия за печене в загрята на 180* фурна за около 12-15 мин. Съхранявайте сладките в кутия. Количеството тесто е достатъчно за около 80-100 бисквити със средна големина. Преценете какво количество ви е нужно и намалете съставките. Приятно майсторене!

последно модифициран в
Отбелязана с: коледа сладки тесто

Коментари

  • Гост
    Деси Сряда, 28 Ноември 2018

    Здравейте Йоли, имам глюкоза но е на прах, бихте ли ми дали идея как да я включа в тестото, благодаря:)

  • Yoli
    Yoli Сряда, 28 Ноември 2018

    Е напълно неподготвена ме хващаш, Деси. Много съжалявам, но идея нямам как трябва да постъпиш. Може би в нета да потърсиш информация?

  • Гост
    Maria Popova Сряда, 28 Ноември 2018

    Здравейте Йоли, рецептата изглежда много подходяща за начинаещ сладкар като мен. Въпросът ми е: мога ли да заменя глюкозата с течен растителен глицерин?

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 29 Ноември 2018

    Категорично не, Мария. Това е коренно различен продукт. Но ще се радвам да направиш бисквитите. Мисля, че ще останеш доволна. Благодаря ти.

  • Гост
    Таня Сряда, 28 Ноември 2018

    Здравей, Йоли! Мисля да направя с това тесто кутии за бонбони, но нямам идея как да събера страните.

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 29 Ноември 2018

    Таня, първо трябва да си направиш шаблони на стените от картон. По тях ще изрежеш разточеното тесто и след това ще ги изпечеш. А после ще слепиш с белтъчна глазура. Опитай, ще се справиш!

  • Гост
    Таня Сряда, 28 Ноември 2018

    Здравейте, а откъде се купува глюкоза?

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 29 Ноември 2018

    Таня, от по-големите супери и от магазините за био храни. Но аз препоръчвам домашна глюкоза. Приготвя се елементарно. Посочила съм линк към рецептата.

  • Гост
    Мариана Петък, 30 Ноември 2018

    Йоли, на вентилатор ли печеш?

  • Yoli
    Yoli Петък, 30 Ноември 2018

    Да, Марианка. Аз май всичко на вентилатор пека.

  • Гост
    Mimi Ivanova Четвъртък, 06 Декември 2018

    Йолинка, прекрасна, бисквитките са невероятни. Ти ги видя днес, макар, че бързах да покажа на една приятелка и стана размазана снимка :) Ти си съкровище

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 06 Декември 2018

    Душица си ми, нали знаеш! Много се радвам, че остана доволна от тестото. Благодаря ти, че го опита и се отби при мен да ми напишеш този коментар!

  • Гост
    Мария Вторник, 11 Декември 2018

    Здравей, Йоли

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 13 Декември 2018

    Здравей, Мария.

  • Гост
    Златина Събота, 15 Декември 2018

    Здравейте! Джинджифът на прах или настърган?

  • Yoli
    Yoli Събота, 15 Декември 2018

    Злати, всичко е на прах. Меденки и всякакви подобни сладки е добре да се правят със сухи подправки за да могат добре да се споят и тестото да стане нежно и гладко. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти!

  • Гост
    Димитринка Неделя, 16 Декември 2018

    Здравейте, Йоли!Тестото за тези коледни сладки стана превъзходно,дори домашната глюкоза ми се получи, благодаря Ви и не спирайте да творите. Поздрави ,Диди.

  • Yoli
    Yoli Неделя, 16 Декември 2018

    Ооо, аз благодаря, Дими! Така се радвам! Много съм щастлива наистина! Светли и благословени празници ти пожелавам!

  • Гост
    Иванела Събота, 22 Декември 2018

    Здравейте,задължително ли е да престои тестото?

  • Yoli
    Yoli Събота, 22 Декември 2018

    Здравей, Ива. Хубаво е да престои тестото за да се споят ароматите и текстурата му да стане по-добра. Но ако нямаш време да го чакаш просто го сложи за 30 минути във фризера.

  • Гост
    Александра Понеделник, 24 Декември 2018

    Искам да направя бисквитките.Мисля да разделя тестото на 2 части,защото ще имам на гости приятелка веган,въпросът ми е с какво мога да заменя маслото за едното тесто?

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 24 Декември 2018

    Алекс, освен маслото ще трябва да пропуснеш и яйцата. Съветвам те да потърсиш рецепта за подходящи за приятелката ти бисквити. Тези определено не стават. Съжалявам много. Весели празници!

  • Гост
    Пепа Понеделник, 20 Май 2019

    Здравей,Йоли!Правих бисквитките за Коледа!Страхотни са!Сега пека за втори път-за бала на дъщеря ми.Имам два въпроса към теб.Остана ми тесто-колко дълго мога да го съхранявам?
    И още един-ще ги украсявам с айсинг.Мога ли върху вече изсъхналия айсинг да рисуам с фулмастери-хранителни,естествено?
    Благодаря ти!

  • Yoli
    Yoli Сряда, 22 Май 2019

    Пепи, моля те да ме извиниш за забавения отговор. Не бях у дома тези дни и нямах компютър на разположение, за да отговоря на коментара ти. Със сигурност е късно, но все пак да кажа. Тестото може да стои в хладилник поне 2 седмициь а във фризер с месеци. И да, върху изсъхналата глазура чудено се рисува с флумастерите. Аз често го правя. Благодаря ти, много се радвам, че рецептата ти харесва.

Коментирайте

Гост
Гост Сряда, 22 Май 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus