Публикувано от в в Супи
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 6264
  • Печат

Тера Мадре Беласица. Чолбур

 

b2ap3_thumbnail_chalbur.jpg

 

Тази чорба ми стана любима. За добре дошли в с. Яворово ни гостиха с Чолбур. Накараха ме да отгатна що се крие под това име. Какво ли не изредих, но нямаше никога да позная. Днес поразгледах в интернет и видях, че доста хора знаят за тази чорба, макар и по различен начин. Е, за мен беше откритие. Може би и  за повечето от вас също ще е нещо ново. Непременно я пригответе, много е вкусна. Представям ви варианта на Рукие.

Продукти за 4 порции

50 г масло
2 с.л. брашно
1 равна с.л. сладък червен пипер
гореща вода
сол и черен пипер на вкус
1 яйце за застройка
6 до 8 яйца
2 скилидки чесън
лют пипер по желание

Приготвяне

* Направете светла запръжка от маслото и брашното. В последният момент прибавете червения пипер за да не прегори. Разбъркайте и разредете с горещата вода. Сложете толкова, колкото прецените, че ви харесва на гъстота. Чорбата трябва да е плътна. Подправете със сол и черен пипер.

* След като чорбата кипне сипете в нея на тънка струйка едно разбито яйце. Разбъркайте леко за да се образуват нишки.

* От ниско чукнете в чорбата едно по едно яйцата и ги оставете на тих огън да се забулят. Варете 6 -7 минути. Накрая нарежете на тънки филийки чесъна и го добавете към чорбата. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_chalbur_1.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: български гозби супи

Йоланта Делибозова

  • Ралица
    Ралица Четвъртък, 29 Януари 2015

    Снощи я направих. Мъжете ометоха по две чинии. На мен няма да ми е съвсем любима. Установихме, че отгоре може да се сложи препечен бекон. Знам, че ще се развали истинсикя чолбур, но ...

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 31 Януари 2015

    Много се радвам, че опита една позабравена традиционна българска рецепта. Независимо, че не е твоя вкус си заслужава, нали? Благодаря, Рали. А за бекона мога само едно да ти кажа. Никога не може да влоши вкуса на каквото и да е. Може само да го подобри. Браво за идеята. И аз ще се възползвам! Целувки.

  • Гост
    Cvetelina Вторник, 20 Октомври 2015

    Здравей,Йоли! Аз я правя, като първо задушавам зелен лук,прибавям брашното,след като се позапържи слагам червения пипер и доливам вода.Оставам го да поври няколко минути и чуквам яйцата.Накрая поръсвам обилно с копъри черен пипер по вкус.Но ти ми даде идея и когато няма пресен зелен лък да мога да я приготвям,защото много я харесвам.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 20 Октомври 2015

    Ето това е! Толкова харесвам споделянето на българските гозби! Благодаря ти от сърце, Цвети. Много драго ми стана, че написа тук как ти приготвяш чорбата. Веднага ще опитам твоят вариант, много вкусно "звучи", макар и написано. Страхотна си!

  • Тина
    Тина Сряда, 21 Октомври 2015

    Привет! Ето,че научих една разновидност на бабините парени яйца.Ще споделя и нейният вариант-всичко което е по точка едно го правеше и тя само,че като заври баба слагаше натрошено сирене и тогава добавяше яйцата едно по едно докато се забулят.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 23 Октомври 2015

    Ето, че и аз научих нещо от теб, Тина! Благодаря ти, че сподели. Обожавам всичко "бабино". Вкус + спомени = на нещо изключително!

Коментирайте

Гост
Гост Сряда, 26 Април 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus