Публикувано от в в Коледа
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2880
  • Печат

Червено кадифе

 

b2ap3_thumbnail_red_-velvet.jpg

Продукти за блата

250 г брашно
15 г какао
щипка сол
1 ванилия
125 г меко масло
250 г захар
2 яйца
250 мл айрян
червена хранителна боя
1 ч.л. оцет 6%
1 равна ч.л. сода бикарбонат

Продукти за крема

300 г натурално сирене Филаделфия
250 г сирене Маскарпоне
120 г пудра захар
3 - 4 с.л. течна сладкарска сметана
1 ванилия

 

b2ap3_thumbnail_red_-velvet_2.jpg

 

Приготвяне

* Пресейте брашното заедно с какаото и солта.

* В купа разбийте на пухкав крем маслото заедно със захарта и ванилията. Прибавете едно по едно яйцата. Разтворете в айряна чевена боя. Сложете толкова, че да получите наситен червен цвят. Налейте айряна в маслената смес и разбъркайте. Сипете на части брашното като бъркате с миксер. Накрая угасете содата в оцета и я сипете в тестото. Разбъркайте и веднага сипете готовото тесто в две отделни тавичи с диаметър приблизително 26 см., покрити с хартия за печене.

* Изпечете двата блата в предварително загрята на 180* фурна за около 25 минути. Проверявайте с клечка за зъби дали се е изпекло тестото, не препичайте много за да не потъмнее червения цвят.

* Може да изпечете тестото в по-малки форми и да разрежете блатовете хоризонтално на половина. Така ще получите по-висока торта с четири блата с по-малък диаметър. Добре е да изпечете блатовете предния ден за да са стегнати когато започнете да оформяте тортата. Сложете ги в найлонови пликове и съхранявайте на студено.

* За крема разбийте добре с миксер двата вида сирене заедно със захарта и ванилията. Накрая прибавете сметаната за да направите крема малко по-мек.

* Намажете единият блат с половината крем, покрийте с втория и притиснете леко с ръце. Измажете отстрани и отгоре тортата с останалия крем и украсете по ваше желание. Аз я покрих с тънък пласт разточен бадемов марципан, оцветих с бои и направих релеф с разбит белтък и захар. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_red_-velvet_3.jpg

 

* Това е много популярна торта. Реших, че цветът и е достатъчно празничен и затова избрах да направя именно нея за Нова година. Ето тук може да разгледате най-различни варианти на тази торта. Рецептата, която може да прочетете тук, в блога е компилация от няколко варианта, които харесах в интернет.

 

b2ap3_thumbnail_red_-velvet_1.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: коледа торти

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Ивелина Петък, 05 Декември 2014

    Тортата ти е много красива, Йоли!
    Въпросът ми е колко марципан е необходим, за да се покрие тортата и как се оцветява най-лесно?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 05 Декември 2014

    Благодаря ти, Иве. Ще се радвам да я опиташ. За една стандартна торта с тънко покритие от марципан 200 г са достатъчни. Имай предвид, че ако е наистина тънко разточен и има влага в блага, марципанът може да се размекне, дори да се разтече. По-добре е да сложиш по-дебел пласт за да си спокойна. Краищата, които ще изрежеш след покриване на тортата може да ползваш за бисквити и т.н. Оцветява се като всяко тесто. Със сладкарска боя. Ако ти е прахообразна, сложи в марципана и капни само една капчица вода върху боята, колкото да се разтвори. ТКака ще го омесиш по-лесно. Трудно се абсорбира сухата боя, иска много повече работа, а като я навлажниш леко става лесно и бързо. Ако ти е течна или гелообразна боята, след като омесиш марципана той ще започне да лепне. Сложи малко пудра захар и готово. Когато го разточваш е добре да си поръсиш плота добре с пудра захар. Така поне пише в дебелите книги. Аз не го правя. Разточвам го върху хартия за печене или силиконово килимче. Така ми е много по-лесно да го отлепя и пренеса до тортата. И не ползвам пудра захар, а поръсвам с нишесте.

    Благодаря ти още веднъж и успех с тортата.

  • Гост
    Люба Понеделник, 08 Декември 2014

    Здравейте Йоли,
    Бих искала да Ви попитам следното: Ако направя тортата с фондан, какъв крем трябва да ползвам под него.
    Благодаря предварително

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 08 Декември 2014

    Любче, най-добре е да ползваш крема от самата торта в този случай. Той е с крем сирене, много е стегнат и стои добре. Само да знаеш едно, тортата ти трябва да бъде максимално равна като стени и горна повърхност. Непременно я стегни в ринг, притисни я с ръце, ама силно, не се страхувай. Така, че да приеме напълно формата на ринга. Остави я в хладилника за една нощ и след като махнеш ринга я обърни. Ползвай дъното за горна повърхност. То ще е най-равно. Ако имаш вде пак неправилни ръбове, лекичко ги мини със ситно ренде. Като с шкурка. Само да свалиш неравностите. Но наистина много леко и внимателно. И след това трябва да намажеш крем. Той трабва да е в миниатюрни количества. Само да байцнеш тортата, както се казва. Кремът ти почти не трябва да се вижда. Милиметърче трябва да е дебел, да прозира блата. Нужен е само да запълни и изравни всичко по тортата и фондана да залепне по него. Ако сложиш много крем под фондана ще стои криво, няма да можеш добре да изгладиш покритието с ръце, а и има опасност да се овлажни повече, отколкото понася. Затова просто си отдели от крема 1-2 с.л. Повече не ти трябва. Аз с 2 лъжици измазвам 2 торти. Та това е. Извинявай за подробностите, може би ги знаеш, но аз да си кажа. Непременно да ми пишеш после дали си доволна от резултата. Благодаря ти.

  • Гост
    Люба Вторник, 09 Декември 2014

    Благодаря Йоли за бързия и толкова изчерпателен отговор :). Тортата ще я направя за Коледа и ще ми е за първи път, така че със сигурност ще пиша после.

  • Гост
    polina yordanova Четвъртък, 03 Ноември 2016

    Здравей, Йоли имам следния въпрос.Може ли крем сиренето ми да е маскарпоне?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 06 Ноември 2016

    Здравей Поли. Да, разбира се, че може. Даже ще е много вкусно. Просто рецептата е с крем сирене и аз съм я спазила. Благодаря ти, ще се радвам, ако ти хареса.

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 26 Май 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus