Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 8056
  • Печат

Вишнево - бананова торта

 

b2ap3_thumbnail_Cherry_banana_cake_1.jpg

 

Продукти за блата - 20 см

2 яйца
125 г захар
1 пасиран банан
50 г заквасена сметана
100 мл олио
150 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
ванилия

Продукти за пълнежа

отцедени вишни без костилки от 1 компот
2 с.л. захар
1 ч.л. нишесте
няколко супени лъжици сок от компота
1 банан

Продукти за крема

200 мл разбита на сняг течна сметана
200 г маскарпоне
3-4 с.л. пудра захар
ванилия

За гарниране

вишни от компот
смлени сурови тиквени семки

 

b2ap3_thumbnail_Cherry_banana_cake_3.jpg



Приготвяне

* За блата разбийте яйцата заедно със захарта на пухкав крем. Отделно смесете банановото пюре със сметаната и олиото. Сипете ги при яйчената смес и разбийте за кратко. Накрая добавете брашното, предварително пресято с бакпулвера и ванилията. Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене, а стените намажете с малко масло. Сипете тестото и го изпечете за около 35-40 минути в предварително загрята на 170* фурна. След като блата се зачерви го покрийте с лист алуминиево фолио и доизпечете. Проверявайте готовността с дървена клечка. Тъй като брашното е малко, тестото е по-рядко от обикновеното кексово тесто и изисква по-дълго печене. Малкото количество брашно прави блата изключително мек, пухкав и го предпазва от изсушаване. Ако искате да направите по-голяма торта увеличете всички продукти с 1/3. След като блата добре изстине го разрежете на две.

* За пълнежа сложете вишните в малка тенджерка и ги посипете със захарта. Разтворете нишестето в сока и го налейте при вишните. Кипнете всичко за кратко. Трябва да получите желеобразна смес. Ако е нужно добавете още малко сок от компота. Охладете леко вишните, но още топли ги разпределете върху едната половина от блата, тъй като сиропът се стяга бързо. Между тях сложете резенчета банан и загладете с лъжица.

* За крема разбъркайте с лъжица маскарпонето със захарта и ванилията. Добавете разбитата сметана и смесете всичко на гладък крем. Изсипете 2/3 от крема върху вишневия пласт и загладете. Отгоре поставете втория блат. Притиснете с ръце за да се споят пластовете и да се изравни тортата. Това става най-добре, ако имате подвижен ринг. Препоръчвам винаги да го ползвате, когато правите торта. Оставете тортата за няколко часа в хладилника.

* Отстранете ринга и измажете тортата с останалия крем. Поръсете с тиквените семки и гарнирайте с вишни. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_Cherry_banana_cake_2.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Eva Toneva Неделя, 10 Април 2016

    Разкошна, друго не мога да кажа (напиша) с това примлясване пред монитора! Прегръдки ти пращам!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Април 2016

    Евчо, още ли се мъчиш с диетите и не ядеш? Не ми се ще да примлясваш вече пред монитора. Благодаря ти скъпа.

  • Гост
    Таня Донева Неделя, 10 Април 2016

    Привлича погледа като магнит тази прелестна торта, много ми харесва, много, Йоли! Обичам всичко в нея от блата до смлените тиквени семки и вишните :)
    Прегръщам те, мила ми Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Април 2016

    Благодаря ти мила. Ти си вдъхновителка на всички ни, нали си го знаеш?

  • Гост
    Мъх Понеделник, 11 Април 2016

    Голяма красота! Мислех, че отгоре е шам фастък, пък ти ме изненада :)

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Април 2016

    Ха, Марте, хич нямаше да е лошо, ака беше шам фъстък. И щеше да стои много по-добре. Истината е, че си купих в магазина готови смлени тиквени семки, това, което виждаш. Доста са зелени, според мен са им сложили и малко боя. Но пък не оцветиха крема, знам ли? Благодаря ти мила!

  • Гост
    Bety Понеделник, 11 Април 2016

    Чудесна, наистина много свежа! Прекрасна и много красива торта, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 12 Април 2016

    Благодаря ти Бетинка. Много си ми мила.

  • Светулка
    Светулка Понеделник, 11 Април 2016

    Как да не се облизваш и да не преглъщаш пред вида на тази торта!:p Никога не бих се сетила да използвам тиквени семки, а ги обичам. Творческото ти въображение няма край, Йолинка. Прегръдки!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 12 Април 2016

    Благодаря Светле. Радвам се, че ти хареса. Тиквените семки са за жалост един беден заместител на суровия шам фъстък. Но като за фасон, и те стават.

  • Гост
    Йоана Вторник, 12 Април 2016

    За тава с какъв диаметър са тези продукти

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 13 Април 2016

    Йоанче, написала съм го при продуктите за блата: 20 см е тортата. Ако искаш по-голяма ще трябва да увеличиш всички продукти. Благодаря ти.

  • Гост
    Моника Четвъртък, 20 Октомври 2016

    Тортата е чудесна и много се хареса вкъщи. Благодаря за рецептата! Имам обаче питане - как ще се отрази на блата, ако се пропусне олиото?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 21 Октомври 2016

    Благодаря ти от сърце, Мони. Много се радвам, че ви е харесала тортата.

    Олиото може да се замени единствено с масло, с нищо друго. Маргарин и зехтин са неподходящи. Не можеш обаче да направиш блата без мазнина. Това не е пандишпанено тесто. В него има банан и сметана. Без мазнина ще се получи тиклив и сух блат. Що се отнася до маслото, може да се ползва, да. Разликата е, че маслото прави всяко тесто по-вкусно, но и по-сухо, отколкото би станало с олио. Какво да ти кажа, сама прецени. Но мазнина трябва да има. Благодаря ти още веднъж.

  • Гост
    Моника Петък, 21 Октомври 2016

    Благодаря за вниманието! :) Трябваше да правя две торти - едната беше 20 см, а другата 25см. Направих първо малката, но се получи доста нисък блат – едва го разрязах на две. Затова, реших да обвиня олиото :D За 25 см направих доза и половина и сложих повече бакпулвер и стана супер – надигна се много хубаво. Иначе съм използвала едни и същи продукти. Наистина с олио става сочен блат и няма нужда от сиропиране - черешите също спомагат за това. И двете изглеждат много семпло, но красиво! За вкус – ще чуем отзиви довечера. Благодаря ти още веднъж - остани със здраве и продължавай да ни вдъхновяваш с всичко, което споделяш тук!

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 21 Февруари 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus