Публикувано от в в Предястия и аламинути
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4562
  • Печат

Мус от целина с ябълки

 

b2ap3_thumbnail_celery_mousse_apples_2.jpg



Продукти за 4 порции

300 г глава целина
1 кисела ябълка
2 с.л. тъмни стафиди
сок от 1/2 лимон
4-5 с.л. едро накълцани орехи
200 г заквасена сметана
1/2 пакетче желатин ( около 5 г)
сол и бял пипер на вкус

Приготвяне

* Обелете целината, нарежете я на кубчета и я сварете до омекване. Отцедете и пасирайте на гладко пюре.

* Срежете ябълката на четвъртини и почистете от семената. Нарежете четвъртините с остър нож или широка белачка за зеленчуци на много тънки филийки. Сложете резенчетата в малка тенджерка и ги покрийте с вода и половината от лимоновия сок. Кипнете ги за 1-2 минути колкото да омекнат, но да запазят целостта си. Отцедете.

* В останалият лимонов сок накиснете стафидите и ги оставете да престоят 20 минути.

* Залейте желатина с 50 мл от бульона от целината. След като набъбне го стопете на водна баня.

* Към пюрето от целина прибавете сметаната, стафидите и орехите. Овкусете със сол и бял пипер. Разбъркайте добре. Накрая налейте желатина и отново разбъркайте.

* Покрийте дъното и стените на купички с найлоново фолио. Броят им зависи от големината на самите купички.  Може да ползвате и една по-голяма форма за терин. Изсипете 1/3 от муса, върху него сложете резенчета ябълки, отново мус, ябълки и завършете с крем. Приберете формите в хладилника за няколко часа. При сервиране обърнете формите в чинии, махнете фолиото и гарнирайте с ябълки. Да ви е сладко!

* Умишлено съм сложила малко количество желатин за да избегна пълното желиране на крема. Предпочитам го леко стегнат, мек и пухкав. Ако обичате плътно желе сложете цяло пакетче желатин.

 

b2ap3_thumbnail_celery_mousse_apples_1.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Светулка
    Светулка Петък, 09 Декември 2016

    Йолинка, днес най-после спретнах тази вкусотийка. Много оригинално предложение. Внимавах с желатина, защото и аз предпочитам да е пухкав крема. Към бульона добавих съвсем малко сок от целина (от стъблата и листата), защото много го обичам. Използвах форми за малки мъфинчета. Много ми хареса! Благодаря ти, мила. Весели празници и най-добри пожелания!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 12 Декември 2016

    Благодаря ти Светле! Много се радвам, че ти хареса. Особена рецепта е тази, хората не се престрашават много да я правят. Весели празници, мила!

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 23 Септември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus