Публикувано от в в Коледа
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 22768
  • Печат

Карамелени коледни бисквити

 

b2ap3_thumbnail_caramel_christmas_biscuits_1.jpg

 

   Представям ви нова рецепта за ароматни коледни бисквити. Карамелени, с много аромати и чудесен цвят. Тестото се приготвя с карамелен сироп и е изключително податливо за обработване. Бисквитите се получават със съвършено гладка струкрута, което ги прави идеални за украсяване с белтък или шоколад. Моите са вече готови и чакат ред за разкрасяване.

Продукти за около 50-60 бисквити:

250 г захар
100 мл вряла вода
100 г масло на кубчета
1 равна ч.л. сода бикарбонат
2-3 щипки сол
ванилия
1 ч.л. сух джинджифил
1 ч.л. канела на прах
по 1/4 ч.л. фино смлени кардамон, индийско орехче, семена анасон, карамфил
1 яйце
450 г бяло брашно

Приготвяне:

* Карамелизирайте захарта в по-голям и дълбок съд. Нормална тенджера за супа би свършила чудесна работа. Дръпнете карамела от котлона и на части налейте врялата вода, като бъркате. Бъде внимателни! Независимо, че водата е вряла, все пак се получава бурно кипене и отделяне на гореща пара. За ваша сигурност сложете на ръката си, с която бъркате кухненска ръкавица. Сложете отново тенджерата на котлона и на слаб огън загрейте повторно до получаване на карамелен сироп. Не трябва да остават парченца неразтворен карамел.

* Изключете котлона, но не махайте от него тенджерата. Прибавете маслото и бъркайте докато се стопи. След това прибавете содата и всички подправки. Сместа отново ще кипне, активирана от содата. Махнете съда от огъня и охладете до леко топло.

* Към ароматния сироп прибавете яйцето и енергично разбъркайте. Добавете 400 г от брашното и отново разбъркайте на лепкаво тесто. Може да направите това в кухненски робот или с обикновен миксер, но със спираловидните бъркалки за тежко тесто.

* Оставете тестото напълно да се охлади. Най-лесно и бързо през това време на годината е да го оставите за кратко на балкона. Изсипете тестото върху работния плот и доизмесете с останалото брашно. Не слагайте повече брашно, дори и тестото да ви се стори леко лепкаво. Завийте го в найлоново фолио и го оставете за 1 ден в хладилника. Така всички аромати ще се споят идеално, а консистенцията му ще стане съвършено гладка.

* На следващия ден разточете на части тестото върху набрашнена повърхност и изрежете бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и изпечете за около 10-12 мин. в загрята на 180* фурна. Не препичайте бисквитите! Трябва да останат с приятен карамелен цвят.

* Може да изпечете бисквитите две-три седмици предварително преди да ги украсите. Съща като меденките те ще станат още по-ароматни и ще омекнат. Подправките за това тесто са изцяло въпрос на личен вкус. Нека спомена, че бисквитите не са много сладки. Ако няма да ги правите с глазура, а обичате по-сладко може да увеличите захарта с 30-40 г. Приятно майсторене!

 

b2ap3_thumbnail_caramel_christmas_biscuits_2.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Ева Тонева Вторник, 05 Декември 2017

    Уникална! Невероятна идея, преди да прочета рецептата, мислех, че си го замесила с дулсе де лече.

  • Yoli
    Yoli Сряда, 06 Декември 2017

    Да, ама не. Дулсе де лече бих използвала за крем, че ми се свиди да го правя на сироп. А и честно казано, нямам идея какво би се получило, ако го стопя и замеся на бисквити. Сигурно ще е хубаво, няма начин. Благодаря, Евка!

  • Гост
    Камелия Ружева-Тодорова Вторник, 05 Декември 2017

    Здравейте!Много ми хареса рецептата и ще пробвам .Сигурно ще намеря и рецепта за глазура в блога!?!

  • Yoli
    Yoli Сряда, 06 Декември 2017

    Ками, ще се радвам да опиташ. Благодаря ти! За съжаление нямам конкретна рецепта за глазура. Обикновено ги правя или с шоколад или с белтък. А белтъчената глазура си е най-обикновена като за целувки. Няма нищо по-различно и затова не съм написала нищо по въпроса.

  • Гост
    Снежана Сряда, 06 Декември 2017

    Уникално тесто, благодаря Йоли!

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 07 Декември 2017

    Много се радвам, че ти хареса, Снежи! Приятно украсяване!

  • Гост
    Елка Тодорова Събота, 09 Декември 2017

    Невероятно изглеждат тези бисквити, а и не се съмнявам във вкуса им, при тази експлозия от коледни подправки. Вълшебница сте, Йоли! Непременно ще бъдат направени!

  • Yoli
    Yoli Неделя, 10 Декември 2017

    Ели, много ще се радвам, ако ти харесат. Лично аз ги намирам за повече от чудесни. Благодаря ти!

  • Гост
    Елка Тодорова Четвъртък, 28 Декември 2017

    Йоли, страхотна рецепта, както винаги! Много от Вашите рецепти съм правила и няма нещо да не се е получило, но за Коледа задължително правя щолена, а вече замених с тази невероятна рецепта от години използваната семейна. Благодаря за всичко сътворено с изящество от Вашите ръце!

  • Yoli
    Yoli Събота, 30 Декември 2017

    Много си мила, Ели! Благодаря от сърце и весела Нова година!

  • Гост
    Петя Неделя, 10 Декември 2017

    Йоли, днес изпекох бисквитките - наистина са много хубави! С дъх на карамел, канела... ще ги правя пак. Още не са украсени и се надявам да останат до Коледа, че да им направим и украсата! :D

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Декември 2017

    Много се радвам, че ти харесаха, Петя. И аз ги намирам за много сполучливи. Благодаря ти за доверието, много ме зарадва!

  • Keti A
    Keti A Сряда, 13 Декември 2017

    Сега е пробвам
    Надявам се ,че ще е уникална

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 14 Декември 2017

    Ще се радвам, ако се получат добре и ти харесат, Кети. Благодаря ти!

  • Гост
    Teri Неделя, 17 Декември 2017

    При мен е пълен провал! Не ми се получи тесто, а само трохи, които по никакъв начин не успях да омеся до компактна топка. Вероятно нещо с карамеления сироп не съм направила както трябва :(

  • Yoli
    Yoli Неделя, 17 Декември 2017

    Много съжалявам, Тери. Но не знам какво да ти кажа. Идея нямам защо така е станало. Отделила се е водата от маслото и тестото се е пресякло. Но защо, нямам представа. Досега всеки, който го е направил няма никакви оплаквания. Аз също. Все пак, благодаря ти, че опита. Надявам се да има и следващ път.

  • Гост
    EllySta Понеделник, 18 Декември 2017

    Страхооооооооотни са!!! Днес ги направих, но няма да оцелеят до Коледа. Пристрастяващи са :)

  • Yoli
    Yoli Сряда, 20 Декември 2017

    Ах, че готино! Много, много ти благодаря! Усмихна ме!

  • Гост
    Йорданка Вторник, 19 Декември 2017

    Току-ги замесих, и пробвах една топчица с печат - получава се страхотно! Благодаря Йоли!

  • Yoli
    Yoli Сряда, 20 Декември 2017

    Много се радвам, Дани! Благодаря и да са ви сладки!

  • Гост
    Магдалена Сряда, 20 Декември 2017

    Току що направих тестото и ухае невероятно, представям си утре как ще е по време на печенето. Страхотна рецепта, търсех си нещо по-различно от стандартните меденки и бисквити и тази рецепта е перфектна според мен за един малко по-различен вкус! Обрах овациите с рецептата за френска лучена супа и се надявам и с тези бисквитки да е така

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 21 Декември 2017

    Много се радвам, че реши да пробваш бисквитите, Маги. Надявам се и след като ги изпечеш да ти харесат. Благодаря ти и весели празници!

  • Гост
    Анелия Сряда, 20 Декември 2017

    Йоли, нямам думи да ти благодаря за рецептата! Tолкова подробно и лесно за изпълнение описание на начина на приготвяне не бях чела (включително препоръките къде да си пазим ръцете от опарване). Да си призная, досега не съм пекла нещо без нова рана от изгаряне, но този път ръцете са здрави и непокътнати! Не мога да кажа същото за сладките, обаче :). Невероятни! Стават чудесни и като намалим подправките (изключих кардамона и анасона, намалих индийското орехче и карамфила, но добавих портокалови корички, а отгоре украсих с шоколад, темпериран с портокалов сок. Ами... Добре че прибрах половината в кутия на скришно място. :) Светли празници, вълшебнице!

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 21 Декември 2017

    Ех, Ани! Толкова си мила! Благодаря ти от сърце, мила! Светли и вкусни празници пожелавам на всички ми у дома!

  • Гост
    Цвети Събота, 23 Декември 2017

    Много вкусни бисквитки. Още докато правих карамеления сироп, знаех, че ще станат великолепни :- )

    Благодаря за страхотната рецепта!

  • Yoli
    Yoli Неделя, 24 Декември 2017

    Много се радвам, Цвети! Благодаря ти от сърце!

  • Гост
    Мила Събота, 23 Декември 2017

    Здравейте,направих всичко по рецептата,изчаках един ден,разточих тестото,направих формички и като ги извадих всичко се беше сляло в едно.Дали може да ми дадете съвет,защо така стана.Предварително благодаря.Иначе вкуса е уникален :)

  • Yoli
    Yoli Неделя, 24 Декември 2017

    Здравей, Мила. Първо да ти благодаря, че опита. И че са ти харесали на вкес, въпреки лошата форма на сладките. Честно да ти кажа, нямам идея. Количествата са абсолютно точни. Много хора направиха сладките и само една жена каза, че тестото е станало твърдо и ронливо. Точно обратното на твоя проблем. Бисквитите се разливат винаги, когато брашното е в по-малко количество от необходимото. Другото, което може да ги обезформи е по-голямо количество набухвател. И ако са близо една до друга в тавата просто се сливат една с друга. За друга причина не се сещам, Мила. Все пак, наистина благодаря, че опита. Весели празници!

  • Гост
    Мила Сряда, 27 Декември 2017

    Здравейте,мерси много за отговора :) Другият път ще сложа малко повече брашно :) Весели празници и още повече кулинарни успехи през новата година

  • Гост
    Вили Понеделник, 01 Януари 2018

    Току що приключих с печене и украсяване. Не ми стигна търпението за перфектна украса. Те, така и така са си вкусни без перфекционизъм. Тези, които не изглеждат красиво, ще изям аз. :)) Иначе предвид, че ръцете ми пречат и тестото, и разточването и печеното се получи много добре.

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 22 Февруари 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus