Публикувано от в в Коледа
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 16553
  • Печат

Карамелени коледни бисквити

 

b2ap3_thumbnail_caramel_christmas_biscuits_1.jpg

 

   Представям ви нова рецепта за ароматни коледни бисквити. Карамелени, с много аромати и чудесен цвят. Тестото се приготвя с карамелен сироп и е изключително податливо за обработване. Бисквитите се получават със съвършено гладка струкрута, което ги прави идеални за украсяване с белтък или шоколад. Моите са вече готови и чакат ред за разкрасяване.

Продукти за около 50-60 бисквити:

250 г захар
100 мл вряла вода
100 г масло на кубчета
1 равна ч.л. сода бикарбонат
2-3 щипки сол
ванилия
1 ч.л. сух джинджифил
1 ч.л. канела на прах
по 1/4 ч.л. фино смлени кардамон, индийско орехче, семена анасон, карамфил
1 яйце
450 г бяло брашно

Приготвяне:

* Карамелизирайте захарта в по-голям и дълбок съд. Нормална тенджера за супа би свършила чудесна работа. Дръпнете карамела от котлона и на части налейте врялата вода, като бъркате. Бъде внимателни! Независимо, че водата е вряла, все пак се получава бурно кипене и отделяне на гореща пара. За ваша сигурност сложете на ръката си, с която бъркате кухненска ръкавица. Сложете отново тенджерата на котлона и на слаб огън загрейте повторно до получаване на карамелен сироп. Не трябва да остават парченца неразтворен карамел.

* Изключете котлона, но не махайте от него тенджерата. Прибавете маслото и бъркайте докато се стопи. След това прибавете содата и всички подправки. Сместа отново ще кипне, активирана от содата. Махнете съда от огъня и охладете до леко топло.

* Към ароматния сироп прибавете яйцето и енергично разбъркайте. Добавете 400 г от брашното и отново разбъркайте на лепкаво тесто. Може да направите това в кухненски робот или с обикновен миксер, но със спираловидните бъркалки за тежко тесто.

* Оставете тестото напълно да се охлади. Най-лесно и бързо през това време на годината е да го оставите за кратко на балкона. Изсипете тестото върху работния плот и доизмесете с останалото брашно. Не слагайте повече брашно, дори и тестото да ви се стори леко лепкаво. Завийте го в найлоново фолио и го оставете за 1 ден в хладилника. Така всички аромати ще се споят идеално, а консистенцията му ще стане съвършено гладка.

* На следващия ден разточете на части тестото върху набрашнена повърхност и изрежете бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и изпечете за около 10-12 мин. в загрята на 180* фурна. Не препичайте бисквитите! Трябва да останат с приятен карамелен цвят.

* Може да изпечете бисквитите две-три седмици предварително преди да ги украсите. Съща като меденките те ще станат още по-ароматни и ще омекнат. Подправките за това тесто са изцяло въпрос на личен вкус. Нека спомена, че бисквитите не са много сладки. Ако няма да ги правите с глазура, а обичате по-сладко може да увеличите захарта с 30-40 г. Приятно майсторене!

 

b2ap3_thumbnail_caramel_christmas_biscuits_2.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Ева Тонева Вторник, 05 Декември 2017

    Уникална! Невероятна идея, преди да прочета рецептата, мислех, че си го замесила с дулсе де лече.

  • Yoli
    Yoli Сряда, 06 Декември 2017

    Да, ама не. Дулсе де лече бих използвала за крем, че ми се свиди да го правя на сироп. А и честно казано, нямам идея какво би се получило, ако го стопя и замеся на бисквити. Сигурно ще е хубаво, няма начин. Благодаря, Евка!

  • Гост
    Камелия Ружева-Тодорова Вторник, 05 Декември 2017

    Здравейте!Много ми хареса рецептата и ще пробвам .Сигурно ще намеря и рецепта за глазура в блога!?!

  • Yoli
    Yoli Сряда, 06 Декември 2017

    Ками, ще се радвам да опиташ. Благодаря ти! За съжаление нямам конкретна рецепта за глазура. Обикновено ги правя или с шоколад или с белтък. А белтъчената глазура си е най-обикновена като за целувки. Няма нищо по-различно и затова не съм написала нищо по въпроса.

  • Гост
    Снежана Сряда, 06 Декември 2017

    Уникално тесто, благодаря Йоли!

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 07 Декември 2017

    Много се радвам, че ти хареса, Снежи! Приятно украсяване!

  • Гост
    Елка Тодорова Събота, 09 Декември 2017

    Невероятно изглеждат тези бисквити, а и не се съмнявам във вкуса им, при тази експлозия от коледни подправки. Вълшебница сте, Йоли! Непременно ще бъдат направени!

  • Yoli
    Yoli Неделя, 10 Декември 2017

    Ели, много ще се радвам, ако ти харесат. Лично аз ги намирам за повече от чудесни. Благодаря ти!

  • Гост
    Петя Неделя, 10 Декември 2017

    Йоли, днес изпекох бисквитките - наистина са много хубави! С дъх на карамел, канела... ще ги правя пак. Още не са украсени и се надявам да останат до Коледа, че да им направим и украсата! :D

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Декември 2017

    Много се радвам, че ти харесаха, Петя. И аз ги намирам за много сполучливи. Благодаря ти за доверието, много ме зарадва!

  • Keti A
    Keti A Сряда, 13 Декември 2017

    Сега е пробвам
    Надявам се ,че ще е уникална

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 14 Декември 2017

    Ще се радвам, ако се получат добре и ти харесат, Кети. Благодаря ти!

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 15 Декември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus