Публикувано от в в Сладки
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 1651
  • Печат

Cantuccini

 

b2ap3_thumbnail_canticcini_3.jpg

 

     Cantuccini или Cantucci са традиционни италиански бисквити, широко разпространени са не само в Италия, а и в целия свят. Казват им Biscotti, където Bi означава "двойно". С други думи, двойно приготвено. Кантучите се пекат веднъж под форма на хлебчета, след което се нарязват на филийки и отново се запичат. Получават се твърди сладки сухари, които са с много голяма трайност. Правят се без мазнина, с ядки, кандирани кори, какао, различни подправки и т.н. Вариантите са много, но класиката е с бадеми.

    Произходът на кантучините е от Прато - Тоскана. Традиционно се сервират  с Vin Santo - Свято вино. Това е едно много интересно вино, което се приготвя от полу изсушено грозде, станало едва ли не на стафиди. Е, днес ги хапваме на закуска с кафе или ги приготвяме като сме на по-дълъг път. Когато ги изпекох синът ми каза, че ще си счупи зъбите, но само след един ден не можеш да спреш да ги хрупаш. Това са едни от любимите бисквити в къщи, ще се радвам да ги опитате и вие. Да спомена само, че най-вече се приготвят по Коледа. Сега е една красива пролет, но катнучите са така вкусни, че не могат да чакат до зимата.

 

b2ap3_thumbnail_canticcini_1.jpg

 

Продукти за около 20- 25 бишкоти

400 г брашно
200 г цели бадеми - леко запечени
2 равни ч.л. бакпулвер
150 г захар
щипка сол
2 с.л. захаросани портокалови корички
ванилия
3 яйца

 

b2ap3_thumbnail_canticcini_2.jpg

 

 Приготвяне

*  В купа смесете всички съставки без яйцата и разбъркайте. Добавете яйцата и с ръце разбъркайте лепкаво тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно. Тестото трябва да остане лепкаво, но да може да се оформя на хлебчета.

* Постелете тава с хартия за печене. Разделете тестото на две части и с мокри ръце оформете франзели. За по-добър вид може да ги намажете с разбито яйце.

* Загрейте фурната на 180* и ги изпечете за около 30 - 35 минути. След като почти изстинат ги нарежете на филийки с остър нож. Подредете филийките в тавата и отново запечете за около 5 - 8 минути или докато станат златисти.

* След като изстинат добре съхранявайте кантучините затворени в кутия или буркан. Колкото повече престояват, толкова по-вкусни стават. Наздраве!

 

b2ap3_thumbnail_canticcini.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: бадеми бишкоти

Йоланта Делибозова

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 19 Октомври 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus