Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 11631
  • Печат

Торта Опера

 

b2ap3_thumbnail_cake_opera_3.jpg

 

Като всеки световноизвестен шедьовър в сладкарството и тази торта води до ден днешен битката за доказване на авторство. Освен изискания вкус и елегантната квадратна визия, може би точно мистерията около нея я правят още по-харесвана. И като всеки подобен шедьовър, торта "Опера" има не една история, която твърди, че е вярната. Според някои източници тортата се появява за първи път на парижката сцена на едно сладкарско изложение в началото на XX век, представена от Луи Клиши. След това става емблема на сладкарска къща "Клиши", а всички нейни версии се считат само за копия.

Други твърдят, че тортата е сътворена в сладкарска къща "Далоло" и е наречена така специално на френската опера, тъй като е напомняла на сцената  и́ . Авторът е Сириак Гавилон. По това време тортата е била покрита с изящна бяла глазура и разбира се, квадратна.

След това историята на торта "Опера" бурно започва да се променя. Дъщерята на Гавилон изменя рецептата, като добавя кафе и шоколад, които са присъщи на днешните вариации. Няколко години по-късно Гастон льо Нотр представя нов вариант на тортата и категорично претендира за авторство. И битките продължават...

Независимо коя от версиите е истина, заслужава си да опитаме тарта "Опера" за да разберем на какво толкова се възхищават французите и защо си е спечелила световна слава. Тортата се състои от бадемови блатове "Мона Лиза", нежен маслен крем с кафе и ганаш. Глазурата обикновено също е от ганаш, но има най-различни варианти. Специална торта за специални случаи! Ще се радвам да опитате и моята вариация на торта "Опера".

 

b2ap3_thumbnail_cake_opera_2.jpg



Продукти за торта 24x24 см

Блат:

6 яйца
270 г захар
235 г фино смлени бадеми
4 разбити на сняг белтъка
45 г брашно
ванилия
45 г стопено масло
100 мл студено прясно мляко за сиропиране
80 г стопен натурален шоколад за намазване на долния блат

Маслен крем с кафе:

6 жълтъка
180 г захар
2 ч.л. инстантно кафе
150 мл вода
185 г много меко масло

Ганаш:

200 г натурален шоколад
150 мл гореща течна сметана
50 г меко масло

 

b2ap3_thumbnail_cake_opera_5.jpg




Приготвяне:

* Блат: В голяма купа смесете яйцата, бадемите, ванилията и захарта (по ваш вкус може да замените бадемите с фино смлени лешници). Разбийте всичко на пухкав побелял крем. Сипете брашното и разбъркайте. Прибавете на 3 части разбитите белтъци, като бъркате внимателно с лопатка. Накрая налейте маслото и отново разбъркайте (маслото и прибавянето му накрая ще придаде лека еластичност на блата). Разпределете тестото на два тънки блата в големи правоъгълни тави, покрити с хартия за печене. Най-удобно е да се ползват тавите от фурната. Изпечете ги за около 10-12 мин. на 180*. Охладете добре и отстранете хартията. От двата блата отрежете 2 квадрата с големина 24 см. От останалите парчета отрежете две правоъгълни парчета по 12x24 см всяко, за да може като ги съедините да получите трети квадрат с размери 24x24см. Един от целите квадрати намажете с тънък пласт стопен шоколад и го оставете да се втвърди. Тортата може да се направи и по-малка, ако тавите ви не са достатъчно големи. Моля, съобразете сами подходящите размери. Например, аз направих тортата правоъгълна. За да отрежете максимално прецизно блатовете, ползвайте линия. 

* Маслен крем с кафе: Разбийте жълтъците до побеляване.  От водата, захарта и кафето сварете сироп до 118*. Налейте го постепенно на много тънка струйка при жълтъците (буквално на капки), като непрекъснато разбивате с миксер. Продължете да разбивате докато кремът се охлади напълно и стане гъст и пухкав. Оставете го за кратко в хладилника да изстине добре, след което добавете на малки части маслото, като отново разбивате с миксер. Ще си позволя да повторя, че кремът трябва да е студен когато прибавяте маслото. В противен случай може да се пресече. Ако все пак това стане, сложете го в хладилника и наново разбийте преди да го нанесете върху блатовете. Ако обичате по-наситен вкус на кафе, увеличете количеството му.

* Ганаш: Натрошете шоколада на ситно и го залейте с горещата сметана. Разбъркайте до гладкост и добавете маслото. Отново разбъркайте докато маслото се абсорбира напълно от шоколада.

 

b2ap3_thumbnail_cake_opera_4.jpg



* Сглобяване: На дъното на равна чиния поставете намазания блат с шоколада надолу. С четка сиропирайте съвсем леко с млякото. (Тук е моментът да отбележа, че блатовете се навлажняват със захарен сироп с кафе, но аз избрах прясно мляко, тъй като сложих доста инстантно кафе в крема и не исках да прекаля с вкуса му. ) Върху блата нанесете половината от яйчения крем и разнесете равномерно. Похлупете с двете пръвоъгълни парчета блат, като ги съедините в квадрат. Сиропирайте и намажете с ганаша. Ако кремът се е втвърдил, затоплете го леко в микровълнова фурна или на водна баня. Ганашът трябва да е плътен, но мек за да може да се нанесе равномерно. Върху него поставете последното парче блат, сиропирайте и намажете с останалия яйчен крем. Изравнете добре. Ако имате правоъгълен ограничител за торти не се колебайте да го ползвате, но не е проблем и ако нямате. Всички страни на тортата се изрязват с нож преди да се поднесе за да стане равна и да се видят пластовете. Приберете тортата в хладилника поне за 6 часа преди да я залеете с глазура. Аз я направих с шоколадова ледена глазура вместо ганаш. Съответно, тортата ми беше предварително замразена. от крем и блат. Приберете тортата в хладилника поне за 6 часа преди да я залеете с глазура. Аз я направих с шоколадова огледална глазура. Ето тук може да видите рецептата и как се приготвя.  Ако все пак предпочетете ганаш, залейте 100 г натрошен натурален шоколад със 100 мл гореща течна сметана. Разбъркайте до гладка консистенция и охладете леко. Глазурата трябва да е гъста, но течна като я наливате върху тортата. Оставете тортата отново в хладилника докато глазурата се стегне. Това е. Вече споменах, че след полагане на глазура всички краища на тортата се изрязват (и тайничко се изяждат). Украсете по желание, рарежете на правоъгълни парчета и поднесете. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_cake_opera_1.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Ваня Сряда, 31 Януари 2018

    Великолепие , преди време я правих ,но ми се струва , че беше с по -различен блат ... не ми остава друг избор освен да се пробва

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 01 Февруари 2018

    Благодаря, Ванче. Радвам се, че ти хареса. Както вече написах, има най-различни вариации на тази торта. В крайна сметка никой не знае какъв е бил оригинала.

  • Гост
    Красимира Арсова Четвъртък, 01 Февруари 2018

    Страхотна торта, Йоли, както всичко, което правиш! Останаха ми очите в нея! Само да попитам - жълтъците за крема темперират ли се от горещата вода и кафе и дали не е по-добре да се приготвят на водна баня.
    Желая ти много успехи и благодаря за всички рецепти и прекрасното им представяне!

  • Yoli
    Yoli Петък, 02 Февруари 2018

    Благодаря ти, Краси! Много се радвам, че ти хареса. И още повече ще се радвам, ако решиш да я пробваш.

    Не се притеснявай от жълтъците. Напротив, те се темперират много по-добре от врелия сироп, който изливаш върху тях, отколкото от водната баня. При водната баня водата не достига точка на кипене, а сиропът е 118*. Сготвя ги идеално, просто трябва да се внимава като се излива за да не се получат бъркани яйца. Бавно се налива и непрестанно се разбива с миксер.

  • Гост
    Мария Симеонова Четвъртък, 01 Февруари 2018

    Мария

    Уникално красива торта си приготвила , Йоли! Снимките са фантастични! Няма какво повече да кажа! На много места я гледах приготвена от MasterChef - ове , също красиви са , но тази дължи първенството! Поздравления!
    Сърдечен поздрав! Мария

  • Yoli
    Yoli Петък, 02 Февруари 2018

    RE:Мария

    Благодаря ти, Мария. Много ми се иска и аз да гледам това кулинарно шоу, но съм в чужбинаи нямам такава възможност. Не знаех, че и там са я приготвяли. Но нищо чудно, това е действително заслужаваща внимание торта. Много се радвам наистина, че моята ти хареса.

  • Гост
    Галя Петък, 02 Февруари 2018

    Уникална си Йоли - такава изисканост струи от тази торта че е недопустимо да се реже и яде.
    Много ти се радвам и с удоволствие следя твоите творения.Бъди жива и здрава и Бог да е с теб.

  • Yoli
    Yoli Петък, 02 Февруари 2018

    Благодаря ти, Гале. Такива торти човек се захваща да прави само по специални поводи. Не е торта за всеки ден. Много се радвам, че ти хареса!

  • Гост
    Диана Понеделник, 05 Февруари 2018

    Повече от впечатляваща торта,
    вълшебна в това изпълнение и която много ти отива, Йоли - моите адмирации!
    Страхотна си, прегръдка и пожелания за още вдъхновение и усмивки в твоя месец!

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 05 Февруари 2018

    Благодаря ти, мила Диди! Много се радвам на оценката ти!

  • Гост
    Цветелина Брезеану Петък, 09 Февруари 2018

    Отдавна й се каня на тази торта. Харесах си тази рецепта, но за съжаление някъде сгреших при крема. 4 часа мъки да оправя крема. Мисля, че се пресече или не разбих добре жълтъците. Кремът стоеше разделен на две части. Как ли не се опитах да го оправя, но така и не се получи. Много ми харесват блатовете, получиха ми се доста добре, но се наложи да импровизирам с крема!

  • Yoli
    Yoli Неделя, 11 Февруари 2018

    Благодаря, Цвети. Въпреки проблемите с крема, много се радвам, че опита тортата. Кремът е капризен. Аз затова и написах в рецептата, че трябва да се внимава да не се пресече. Но това важи за повечето кремове, в които след това се прибавя масло. Често създават проблеми. Благодаря ти още веднъж!

  • petyada
    petyada Петък, 09 Март 2018

    Здравей, Йоли. Имам желание да направя тази торта, но ми възникват няколко въпроса. Не съм ползвала до сега глюкоза за сладкарство и незнам от къде се купува? Мога ли да направя тортата един ден предварително, в неделя и понеделник вечерта да я поднеса на гостите ми? Благодаря предварително! Уникална си и с малко закъснение честит празник на жената, бъди здрава и продалжавай да твориш вълшебства!

  • Yoli
    Yoli Петък, 09 Март 2018

    Благодаря ти, Петя! Много си мила! Здрава и щастлива ми бъди и ти!

    Няма да имаш никакъв проблем с намиране на глюкоза. В големите супери я има, в магазините за био и диетични храни също. Поне така мисля де. Но ако искаш, чукни първо в Гугъл-търсачката да видим какво ще излезе там.

    Да, разбира се, тортата може да се направи много дни предварително, не само един. Все пак като отлежала е много по-вкусна. А и ако си се спряла на огледалната глазура ще трябва да я замразиш преди това. Така че, съвсем спокойно си я приготви когато искаш. И внимавай с крема. Като прибавяш маслото той трябва да е напълно студен, а маслото много меко. Успех!

  • petyada
    petyada Петък, 09 Март 2018

    Благодаря Йоли за бързия отговор и съветите, последно питане приблизително колко парчета излизат от тази доза. Голяма страст са ми твоите торти, но аз не съм много по сладкото. Гостите ми са големи твои почитатели откакто ги правя не искат и да чуят за други торти и всеки път правя различна. В понеделник е рождения ден на дъщеря ми и трябва да нахраня 20 човека, та незнам дали доза и половина да направя или две торти. Ще пиша след понеделник за резултата, въпреки че съм убедена в точността на рецептата.

  • Yoli
    Yoli Събота, 10 Март 2018

    Ха, а моят син има във вторник рожден ден. Да ти е жива и здрава дъщерята, Петя!

    Не се притеснявай, една торта ще стигне. Тя е доста тежка като вкус и никой няма да изяде голямо парче от нея. Нарежи я на 20 пасти и готово. Ще си ги изчислиш. Моята торта беше правоъгълна, малко по-голяма от това, което съм написала като размер. Пекох в тавата от фурната, а тя си е големичка.

    Весел празник ви желая и приятно майсторене.

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 18 Август 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus