• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 7133
  • 32 коментара
  • Печат

Bûche de Noël

 

b2ap3_thumbnail_buch_de_nol_1_20181229-083902_1.jpg

 


В сладкишите с история винаги има нещо специално и магическо. Коледното пънче (Buch de Noël, fr. Bûche de Noël) е традиционна френска торта под форма на дърво, което обикновено се завива като руло. Най-често се изработва от пандишпан, крем и се украсява с фигурки от марципан, целувчени гъбки и пудра захар, която символизира снега. Глазурата на тортата трябва да е напукана и да наподобява дървесна кора.

Историята на коледното пънче ни връща далеч в средновековна Франция. Още в 12 век се появява традицията цялото семейство да се събере в двора на къщата около коледното дърво (по онова време най-вече черешово). Главата на семейството е поливал дървото с вино и масло, а девойките са го запалвали с останали от предната година полуизгорели клонки. Хората са вярвали, че запазвайки ги, както и част от пепелта, ще се предпазят от злото. Това е бил хитър измамен трик за дявола, да бъде държан далеч от къщи през цялата година. Всеки, който е участвал в запалването на дървото е трябвало да бъде с чисти ръце.

Другата страна на историята е, че в бедни и тежки времена най-добър подарък от съседа е било голямо парче дърво. Дарът е не само практичен, но и директно свързан с празника. Каква Коледа би била без топлина и светлина? Без уют? И у нас Бъдникът гори в огнището през цялата нощ на Бъдни вечер, символизирайки раждането на малкия Исус и новото Слънце. Първият къшей обреден хляб се нарича на Божията Майка и с чаша червено вино се оставя през цялата нощ за да могат душите на починалите ни близки да ни гостуват. 

Да се върна към тортата. Разбира се, запалването на Коледното дърво във Франция в течение на времето вече не е така актуално, но традицията е запазена. От 19 век на трапезата на хората се появява сладък и вкусен символ, наподобяващ дървесно пънче. Тортата е празнична и е чудесна не само за Коледа, а и за посрещане на Новата година. Вариантите са много, рецептите стотици. Днес искам да ви представя един от тях. Начинът на приготвяне е много лесен, а вкусът великолепен! Точно този вид торта французите правят с изпечени на дълги пръчици целувчено, кроасаново или маслено тесто. Събрани заедно пръчиците наподобяват сноп сухи клонки. Аз избрах един руски вариант (торта Полено), който ми е любим. Ще се радвам да се хареса и на вас. Желая на всички светли, уютни и весели празници!

 

b2ap3_thumbnail_buch_de_nol_4_20181229-083939_1.jpg



Продукти:

300 г бутер тесто
400 г меко масло
1 консерва подсладено кондензирано мляко
ванилия
какао за поръсване
шоколадови или бадемови люспи за украса

 

b2ap3_thumbnail_buch_de_nol_3_20181229-084001_1.jpg



Приготвяне:

* Загрейте фурната на 180* и покрийте тава с хартия за печене. Нарежете бутер тестото на ленти с желана от вас големина. Примерно 20X1,5см. Подредете ги в тавата и изпечете до златисто за около 20-25 мин.

 

b2ap3_thumbnail_buch_de_nol_2.jpg



* Разбийте добре маслото с миксер докато стане на пухкав побелял крем. Прибавете кондензираното мляко и ванилията. Разбийте отново за кратко, колкото да се смесят съставките.

* Върху работния плот поставете няколко ката найлоново фолио. Върху него намажете малко от крема и сложете няколко изпечени пръчици бутер тесто. Покрийте с крем и поръсете с какао. В същата последователност бутер тесто-крем-какао наредете тортата докато свършат продуктите. За край оставете малко крем за измазване на сладкиша. Сами изберете формата на тортата. Може да я направите като мен триъгълна, като редите пръчиците бутер тесто пирамидално. Може да я направите кръгла или дори съвдем квадратна.

 

b2ap3_thumbnail_buch_de_nol_1.jpg



* След като измажете тортата с крем я увийте във фолиото и загладете с ръце. Приберете в хладилника за 12 часа. Развийте я от фолиото и поставете в чиния. Покрийте с шоколад или бадеми. Поръсете с какао и сервирайте. Да ви е сладко!

*** Тортата е най-вкусна на стайна температура. Нарежете я докато е още студена. Така парчетата ще са равни и правилни, но ги оставете да отдъхнат за 15-20 минути преди да ги сервирате. Класическото подсладено кондензирано мляко може да замените с карамелизирано. Кремът може да овкусите с портокалова кора, кафе или канела. Препоръчвам точно този крем, тъй като не е влажен и дори след няколко дена бутер тестото остава хрупкаво и придава усещане за въздушност. Тортата става голяма и е достатъчна за поне 12 порции.

 

b2ap3_thumbnail_buch_de_nol_2_20181229-084021_1.jpg

последно модифициран в

Коментари

  • Гост
    Лилия Събота, 29 Декември 2018

    Здравейте,изглежда фантастично! Кондензираното мляко колко мл. е?
    Благодаря, хубави празници ☺

  • Yoli
    Yoli Събота, 29 Декември 2018

    Благодаря ти, Лили. Много се радвам, че ти харесва. Консервите с кондензирано мляко купувам винаги от руските магазини. Те са стандартни кутии с еднаква големина. 397 г или 304 мл пише на кутията.

  • Гост
    Мима Събота, 29 Декември 2018

    Благодаря за поредната вкусотия! Задьлжително ще я приготвя за предстоящите ни поводи! Весели празници, Йоли

  • Yoli
    Yoli Събота, 29 Декември 2018

    Благодаря, Мими. Ще се радвам! Весела Нова година!

  • Гост
    Галя Митрева Събота, 29 Декември 2018

    Йоли! Ще се обърна на „ти”, защото съм пробвала доста от твоите рецепти и те чувствам близка! Страхотни идеи и изпълнение! Подробни и точни обяснения! Благодаря от сърце! За Коледа направих торта „Фантазия” и убих рибата! Ще пробвам и тази рецепта през януари! Бъди здрава и креативна! Пиздрави, Галя Митрева

  • Yoli
    Yoli Неделя, 30 Декември 2018

    Разбира се, че на "ти", Гале! Така комуникацията е много по-приятна. Благодаря ти, че ми писа. Много се радвам, че харесваш рецептите ми и пробваш някои от тях. Фантазията определено ми е сред любимите торти, но и тази тук не отстъпва! Много е хубава, надявам се, че и на теб ще ти допадне. Благодаря ти още веднъж и весело посрещане на нова година утре вечер!

  • Гост
    Даниела Неделя, 30 Декември 2018

    Изглежда интересно. Ще я пробвам и ще я занеса на парти без да я опитам. Сигурна съм че ще е вкусна.

  • Yoli
    Yoli Неделя, 30 Декември 2018

    Дани, ще се радвам наистина. Горещо ти препоръчвам тортата и не се притеснявай, че няма да я опиташ за да си сигурна въввкуса и. Отсега си знам, че ще ти хареса. Тортата е идеална за парти. Благодаря ти много и весела Нова година.

  • Гост
    Даниела Понеделник, 07 Януари 2019

    Получи се страхотна. Всички я харесаха. Знаех си че няма да имам грешка с твоите рецепти. Винаги са вкусни и красиви. Благодаря ти.

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 07 Януари 2019

    Така се радвам, Дани! Много, много ти благодаря!

  • Гост
    Rummy Arizankoska Неделя, 30 Декември 2018

    Ще се прави тази торта още утре. Приготвила съм продуктите.

  • Yoli
    Yoli Неделя, 30 Декември 2018

    Ще чакам мнението ти след това, Руми. Много ще се радвам да я опиташ. Благодаря ти и весела Нова година!

  • Гост
    Rummy Arizankoska Неделя, 30 Декември 2018

    Весела и на теб Йоли!

  • Гост
    Руми Аризанкоскс Неделя, 30 Декември 2018

    И на теб Йоли!
    Току що я сглобих и я оставих да зъзне в хладилника. :)
    Абсолютно съм сигурна, че ще е фантастична на вкус, както всичките ти останали торти.

  • Гост
    Мима Неделя, 30 Декември 2018

    Здравей, Йоли ! Отново поредна вкусотия и изкушение ! Благодаря !

  • Yoli
    Yoli Неделя, 30 Декември 2018

    Благодаря ти, Мими! Весела Нова година!

  • Гост
    Candy Неделя, 30 Декември 2018

    Вълшебен е! Весело посрещане на Новата година, Йоли!!!

  • Yoli
    Yoli Вторник, 01 Януари 2019

    Благодаря ти от сърце! Щастлива 2019 година!

  • Гост
    Росица Понеделник, 31 Декември 2018

    Йоли, направих тортата и е уникална! Надявам се да изненадам приятно гостите ми. Благодаря за страхотната рецепта. Весело посрещате на новата година!

  • Yoli
    Yoli Вторник, 01 Януари 2019

    О, Роси, така се радвам, че я направи! И много се надявам да се хареса на всички. Благодаря ти от сърце и щастлива Нова година!

  • Гост
    Данчо Вторник, 01 Януари 2019

    Здравей Йоли,
    ходих на гости и домакинята беше направила този сладкиш /с малко изменение - в крема беше сложила и крема сирене/. Беше невероятно вкусен.
    Успешна Нова година и много кулинарни приключения :)

  • Yoli
    Yoli Вторник, 01 Януари 2019

    Изключително много се радвам да чуя това, Данчо. Благодаря ти, че се отби при мен да ми напишеш това. Благодаря ти и за пожеланията! Щастлива Нова година ти желая!

  • Гост
    Елена Четвъртък, 03 Януари 2019

    Здравей,Йоли! Искам да попитам (може да не съм разбрала, извини ме за глупавия въпрос) бутер тестото се изпича на ленти и след това тези ленти се навиват като пурички? Ще я направя и ще ти пиша какво съм сътворила. Сърдечно ти благодаря и ти желая успешна и щастлива да е 2019 г., бъди здрава и нека се сбъдват желанията ти.

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 03 Януари 2019

    Ели, дано не отговарям късно. Нищо не се прави на пурички. Тестото се реже на ленти и така се изпича. Получават се пръчици, които се слепват с крем. Погледни пак снимките. Опитах се нагледно да обясня процеса. Моля те да ме извиниш, ако не съм била точна.

  • Гост
    Жанет Събота, 05 Януари 2019

    А дали може бутертестото да се замени с бишкоти, например? Как мислиш, ще се получи ли?

  • Yoli
    Yoli Събота, 05 Януари 2019

    Всичко може, Жане. Нали знаеш, въпрос на вкус е. Просто ще е различно. За мен вариантът с бутер тестото е най-добрър, тъй като е много хрупкаво, а същевременно въздушно. Освен това тестото има лека соленост, което кореспондира просто супер с крема. Много по-различен и необичаен вкус е, а бишкотите са нещо съвсем друго. Пробвай, с тях, ако решиш. Нищо задължително няма в готварството, само лични предпочитания. Благодаря ти.

  • Гост
    Нина Събота, 05 Януари 2019

    Здравей Йоли. Защо не мога да смеся маслото и кондензираното мляко? Остават отделни субстанции.

  • Yoli
    Yoli Събота, 05 Януари 2019

    Здравей, Нина. Първо да ти благодаря, че опита тортата. Надявам се въпреки неудачите да ти е харесала.
    Маслото първо се разбира на пухкав крем докато побелее и се сгъсти. След това се прибавя млякото и се разбива за кратко. Проблемът идва от по-дългото разбиване. Тогава се отделя водата в маслото и консистенцията става зърниста. Тук разбиване почти няма, по-скоро смесване на двата продукта. Предполагам, че това се е случило. Доста хора направиха тортата и досега никой не ми е писалза подобен проблем. Наистина мисля, че причината е тази. Благодаря ти отново.

  • Гост
    Теодора Димова Събота, 05 Януари 2019

    Здравейте, Йоли! Честита и успешна Нова година желая! Тази страхотна торта направих почти веднага, след като видях рецептата. Както всичко до сега, което сте ни показали, и тази торта е страхотна и като визия и като вкус. Очаквам още нови и вкусни предизвикателства от вас :) Благодаря Ви!

  • Yoli
    Yoli Неделя, 06 Януари 2019

    Изключително много се радвам, Теди! Много ти благодаря! Страхотно е, че опита тортата. Щастлива Нова година ти желая от сърце!

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 23 Март 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus