Публикувано от в в Салати
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 504
  • Печат

Салата от млада бакла

 

 b2ap3_thumbnail_Broad_bean_salad_1.jpg

 

   Един - два пъти годишно си заслужава човек да се заиграе в кухнята и да си приготви ястие с прясна бакла. Да, пипкава работа е да се отворят шушулките, да се бланшират семената и да се обелят от ципата. Но след това удоволствието е два пъти по-голямо! От векове се спори дали трябва да се консумира бакла. Самият Питагор я забранява в дълбоката древност, като я обявява за отровна. Може да прочетете малко повече ето тук.

   Фавизъм, религиозни причини или сексуална символика ... Опитах се да си избера някоя от трите причини за да не ям бакла. Е, от вкусна по-вкусна е! Предлагам ви една салата с деликатен ядков  вкус. Ще се радвам да я опитате, тай като баклата не прилича на нито едно друго бобово растение. Има си собствен неповторим аромат и необичайна плътност. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_Broad_bean_salad_2.jpg



Продукти

1 кг млада бакла
1/2 глава ситно нарязан лук
2-3 с.л. зехтин
1 лимон
2 стръка селъри
1-2 с.л. ситно нарязани листа селъри
сол и черен пипер

Приготвяне

* Вече споменах, че младите млечни семена трябва да се извадят от шушулките. За да направите това по-лесно може да ги попарите за кратко с вряла вода. Аз ги извадих без да правя това. След това е добре семената да се обелят. И тях ги залейте с вряла вода и ги оставете за 10 минути. Така дебелата ципа се отстранява лесно. Играчка е, но си заслужава.

* Запържете за кратко лука в зехтина. Прибавете обелените бобчета и гответе без капак 4-5 минути. Посолете и поръсете с черен пипер. Баклата се приготвя много бързо. Не я гответе до много меко. Най-вкусна е, когато зърната леко хрупкат.

* С остър нож отстранете кората на лимона заедно с бялата част. Нарежете го много ситно и го сипете в баклата. Оставете салатата да изстине.

* Прибавете към баклата  резенчета селъри. Поръсете с листата и поднесете. Наздраве!

 

b2ap3_thumbnail_Broad_bean_salad_4.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: бакла лимони селъри

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Елена Понеделник, 24 Юли 2017

    Йоли,
    консумирам прясната бакла съвсем сурова, но младите шушулки.Вкусна е.Навремето баба ми готвеше зърната, но на вече по - старата бакла когато започнат семената да узряват.Такава салата от млечни зърна не съм правила, но непременно ще пробвам.Твоят вариант е една превъзходна салата.
    Лека седмица и весело лято !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 25 Юли 2017

    Много вкусна стана, Ели и всъщност зърната се готвят много кратко, хрупкави остават. Ще се радвам, ако ти хареса. Благодаря ти и хубава седмица и на теб!

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 22 Август 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus