Публикувано от в в Сладкиши
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4711
  • Печат

Царевичен бразилски сладкиш Йеда

 

b2ap3_thumbnail_brazilian_corn_cake_2.jpg

 

   Никога не съм предполагала, че от една консерва царевица може да се получи толкова фин и вкусен сладкиш. Моя позната от Бразилия ме почерпи с него и ми разказа буквално с две думи как се приготвя. Гарантирам, че по-лесен за приготвяне сладкиш няма! Поне аз не бях правила. Споделям го с вас, защото съм убедена, че и вие като мен ще сте любопитни да го опитате. Ще останете очаровани от мекотата, сочността и вкуса на този типичен бразилски сладкиш. Разбира се, нарекох го на нея. Благодаря, Йеда за чудесната рецепта!

Продукти за правоъгълна форма 20/30 см

4 яйца
60 г меко масло
100 г кокосови стърготини
200 г отцедена царевица от консерва
1 консерва подсладено кондензирано мляко (300 г)
1 ч.л. бакпулвер
ванилия

Приготвяне

* Сложете всички продукти в блендер и ги смелете фино. Намаслете тавичката с масло и поръсете с брашно. Изсипете сместа и изпечете сладкиша за около 15 мин. във фурна, загрята на 170*. Охладете и поднесете. Да ви е сладко!

*** Обещах, че ще е лесно. Сладкишът се приготвя буквално за 5 минути и е без брашно. Аз нямам достатъчно голям блендер или подходящ кухненски робот, който да събере наведнъж всички продукти. Наложи се първо да смеля заедно царевицата, млякото, маслото и яйцата и след това в купа ги разбърках с останалите продукти. Получава се сравнително рядко тесто, което се изпича много бързо. След печене сладкишът остава мек и сочен. Няма вкус на царевица, но тя му придава хубав жълт цвят и плътност. Йеда го беше поръсила с малко пудра захар, а аз реших да го поднеса със заквасена сметана и ванилия.

 

b2ap3_thumbnail_brazilian_corn_cake_1.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • дидия
    дидия Четвъртък, 22 Юни 2017

    Привет, Йоли! Както винаги, изненадите които ни поднасяш са прекрасни и вкусни. Представям си нежната консистенция на кондензираното мляко и кокосовия аромат. Непременно ще се пробва. Желая ти прекрасно лято:)

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 22 Юни 2017

    Благодаря, Диди! Ще се радвам, ако сладкишът ти хареса и на вкус. Прекрасно лято и на теб!

  • Гост
    ЕЛЕНА Четвъртък, 22 Юни 2017

    Йоли,
    преди години посланничката на република Куба в София беше показала крем с млечна царевица.Чудесен, много лесен и фин сладкиш.Царевицата особено млечната, а и тази от консерва е много подходяща за кремове, сладкиши, солени торти.Просто трябва фантазия и усет за съчетаване на продуктите.Ще изпробвам сладкиша задължително, прекрасно изглежда.
    Поздрави и лека седмица !

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 22 Юни 2017

    Ще се радвам, Ели. Лично аз останах очарована от вкуса. Много, много приятен сладкиш се получи.

  • Гост
    Ирена Четвъртък, 22 Юни 2017

    Много интересно предложение за сладкиш. А с какво може да се замести кондензираното мляко и да го направя като солен кекс или просто да намаля сладостта?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 22 Юни 2017

    Рени, с нищо не може да се замести. То дава плътност, много конкретен млечен вкус и влажност. Не е нужно да намаляш сладостта. В сладкиша няма друга захар, всичко е само от млякото и не е прекалено сладко. За солен вариант и дума не може да става с тези продукти. Все пак, ако се решиш да опиташ, ще се радвам. Благодаря ти.

  • Гост
    Ирена Петък, 23 Юни 2017

    И аз благодаря за отговора. Ще пробвам по тази рецепта и ще споделя мнение :)

  • Гост
    Мира Неделя, 25 Юни 2017

    Страхотен стана! Мерси!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 26 Юни 2017

    Благодаря, Мира! Много се радвам, че опита сладкиша и ти е харесал. Да ви е сладко на всички у дома!

  • Гост
    Магда Колибарова Понеделник, 26 Юни 2017

    Здравей, Йоли! Невероятен сладкиш, много ни хареса. За норматив в тавичката останаха само трохи, но и те бяха обрани скоростно :-) Вписвам го в листа на любимите ни сладкиши. Хубав ден!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 26 Юни 2017

    Еха, как се радвам! Благодаря ти, Магде! Много се радвам, че ви хареса този странен сладкиш!

  • Гост
    Наталия Сряда, 28 Юни 2017

    Скоро ще пробвам сладкиша, но имам въпрос. Консервите подсладено кондензирано мляко са 397г в България. Само 300г ли се слагат?

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 06 Юли 2017

    Не, Нат, цялата си я сложи. Правилно, толкова са, но като сметнеш нето теглото на чистото мляко си идва около 300 г. Ще се радвам, ако ти хареса, благодаря.

  • Гост
    Ралица Петък, 30 Юни 2017

    До последно ми изглеждаше като фокус някакъв - как от това рядко чудо с необичайни съставки в купата ще стане нещо за изрязване с форми или нож :)
    Добавих му портокалова кора; следващия път ще съм по-смела с нея. Според мен ще му отива айранче за компания :)
    Следващия път и ще пека малко повече, за хрупкава коричка (изрязах във формата на полумесеци и се присетих, че като деца най-много обичахме коричките след тях, защото бяха хрупкави и защото можехме да ги ядем веднага, без да чакаме специалното поднасяне на полумесеците за пред гости :)))
    Благодаря ти за чудесната идея, слънчева моя! Двете заедно ще зарадваме народ утре с резултата :-*

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 06 Юли 2017

    Ама каква си ми сладурана ти! Благодаря ти, Рали! Винаги така ме радваш!

  • Гост
    Таня Т. Четвъртък, 06 Юли 2017

    Прекрасна нежност и наслада! Със сигурност повече ми допада със заквасена сметана, чудесно хрумване. Наистина светкавично бърз и "калпазански", както обичам да наричам лесните рецепти :) . При мен печенето беше малко по-дълго и по-високи градуси с вентилатор, но както знае всяка домакиня, всяка печка пече различно.
    Прекрасен ден, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 06 Юли 2017

    Благодаря ти, Танче! Много се радвам, че ти е харесал сладкиша. Определено киселиността на заквасената сметана ще го направи по-свеж! Сладък да ви е!

  • Светулка
    Светулка Вторник, 11 Юли 2017

    Йоли, това е много нежен и интересен на вкус сладкиш. Имам ти пълно доверие и трябва да призная, че не съм имала провали или разочарования до сега. Наложи ми се да пека този сладкиш около 25 минути, защото след 15 не ми беше готов и лепнеше в средата. Но след още десетина минутки си беше напълно изпечен и чудесен! Намазах половината със заквасена сметана, а другата половина с един от любимите ми топинги- пухкава кокосова веганска сметана, много лека и ефирна. И двата варианта станаха прекрасни на вкус. Благодаря за поредното кулинарно изкушение и наслада! Прегръдки!

  • Yoli
    Yoli Вторник, 11 Юли 2017

    Радвам се, че ти хареса, Светле. Благодаря ти отново за доверието. Лично аз го пека много по-малко и го оставям лепнещ в средата. Сладкишът няма брашно, което да го направи тиклив и недоизпечен. Влагата трябва да я има за да е сочен, а тя е от млякото и царевицата. Но всичко е въпрос на вкус, знаеш.Благодаря ти отново и да ви е сладко!

  • Гост
    Незабравка Сараева Сряда, 12 Юли 2017

    Бкагодаря Йоли

    Изкючителен и много лесен десерт :*

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 13 Юли 2017

    RE:Бкагодаря Йоли

    Много, много ти благодаря! Така се радвам, че ти хареса!

  • Гост
    Снежа Понеделник, 21 Август 2017

    Интересен сладкиш

    Здравей, Йоли. Всичко което правиш е чудесно. По отношение на заквасената сметана: с какъв процент масленост трябва да бъде и колко грама, върху нея може ли да се наредят шоколадови цветя или по какъв друг начин мога да го украся? Аз смятам да го направя във форма 20/20 като торта, благодаря ти.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 24 Август 2017

    RE:Интересен сладкиш

    Здравей Снежи. Да, много е интересен този сладкиш наистина. Ще се радвам, ако ти хареса. Благодаря ти!

    Няма никакво значение каква сметана ще сложиш. Това е изцяло по твоя преценка. Маслеността също. Каквото предпочиташ като вкус и плътност,това сложи. Дори може да замениш сметаната с изцедено кисело мляко с ванилия и малко пудра захар. Грамажът също. Ако искаш по-дебел слой сложи повече сметана и обратното. Една голяма кофичка ще ти стигне или пък две от малките. Мисля, че маслеността е еднаква на заквасената сметана. Но повярвай ми, наистина няма никакво значение. Това е просто допълнение, не е задължително. Шоколадови цветя може да ползваш съвсем спокойно. Както и истински ядливи цветя.Като подбираш украса трябва само да внимаваш да е такава, че влагата на сметаната да не я разтвори. Затова шоколадът е отличен избор!

  • Гост
    Снежа Понеделник, 11 Септември 2017

    RE:Интересен сладкиш

    Здравей, Йоли! Невероятна торта. Имах рожден ден на 8.09., изпекох го във форма за торта, полях го с бял шоколад, отгоре сложих сметана и върху нея цветя от ананас. Стана превъзходна, невероятна си, благодаря ти от сърце, пак ще го направя! Между другото менюто беше изцяло от твоите рецепти, включително и и хляба. Извинявай, че не написах веднага.

  • Гост
    Юлияна Четвъртък, 31 Август 2017

    Вариация

    Здравей, Йоли! Изключително лесен и вкусен сладкиш! Правя го вече три пъти. За съжаление при мен не се получава много сочен, или поне не както си представям, че трябва да бъде, но го отдавам на фурната си. Имам комбинирана микровълнова, с функция за печене и вентилатор, но не е точно като класическа фурна... Както и да е, всяка домакиня си знае тънкостите на собствената си фурна:)
    Въпросът ми е, дали ще се получи, ако пробвам да изпека сладкиша като къпкейкс? Как се казва на български?....

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Септември 2017

    RE:Вариация

    Юле, извини ме за закъснелия отговор. Нямам нет от няколко седмици. Благодаря ти, радвам се, че ти харесва сладкиша. Да, разбира се, че може да го изпечеш и като кексчета. Големината не е от значение. Просто следи печенето, да е по-кратко. Това е всичко.

  • Гост
    Пепа Неделя, 03 Септември 2017

    Здравей,Йоли!
    За пореден път правя твоя рецепта и за първи път-провал!!!Абсолютна безвкусица!
    Мисля,че е от кондензираното мляко.Според теб има ли два вида-гъсто и сладко,а другото е рядко като прясно мляко,леко кафяво и леко сладко.Не за първи път ми се случва да попадна на такова.Дали е развалено...?Мисля,че кондензираното мляко трябва да е много гъсто,подобно на втечнен мед...Ти купувала ли си такова? Дай съвет...Много ме е яд!

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Септември 2017

    Пепи, извини ме за закъснелия отговор. Нямам нет от няколко седмици. Много съжалявам, че не се е получил добре сладкиша. Просто не знам каква е причината. Той доста силно мирише на кокос, няма как да е безвкусен. Млякото си е стандартното подсладено кондензирано. Гъсто е и доста сладко. Много хора го правиха този сладкиш и никой не е споменал, че е станало безвкусен. И не се ядосвай, не си заслужава. Забрави го този сладкиш и това е. Благодаря ти, че опита.

  • Гост
    Пепа Понеделник, 11 Септември 2017

    Благодаря за отговора,Йоли!Ааааа,няма забрави!Изчетох всички коментари и всички са възхитени.Ще се прави пак!Значи е от млякото!Моето беше рядко като прясно мляко и съвсем леко сладко.А дали мога да разбия продуктите с пасатор?Моят блендер е много миниатюрен-като го правих първият път се наложи да разделям продуктите на няколко части.

  • Гост
    Пепа Понеделник, 11 Септември 2017

    Благодаря за отговора ,Йоли! Не ми се забравя този сладкиш! Всички,които са коментирали, са възхитени. Ще се пробва пак! От кондензираното мляко ще е. А дали мога да разбия продуктите с пасатор? Моят блендер е съвсем миниатюрен и като го правих за първи път, се наложи да ги пасирам на няколко пъти.

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 23 Септември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus