• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Сладкиши
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 7625
  • 4 коментара
  • Печат

Боровинков терин с Philadelphia и кисело мляко

 

b2ap3_thumbnail_blueberry_terrine_3.jpg

 


Винаги свързваме лятото с дъхави плодове, свежест и колоритни цветове. Предложението ми за десерт е този ароматен терин с неповторим лилав цвят, нежна текстура и тънка обвивка от боровинков блат.

 

b2ap3_thumbnail_philadelphia-2.jpg



Продукти за кексова правоъгълна форма 24X10 см:

Блат:

100 г пресни боровинки
120 г пудра захар
1 с.л. лимонов сок
3 яйца
щипка сол
ванилия
70 г брашно
30 г царевично нишесте
1/4 ч.л. бакпулвер

Крем:

200 г пресни боровинки
100 г пудра захар
1 с.л. лимонов сок
9 г желатин
250 г натурално крем-сирене Philadelphia
300 г пълномаслено кисело мляко
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

Глазура:

100 г натрошен бял шоколад
20 г кокосово масло
по желание лилава хранителна боя

 

b2ap3_thumbnail_blueberry_terrine_2.jpg



Приготвяне:

* Блат: пасирайте боровинките с 20 г от пудрата захар и лимоновия сок. Разбийте жълтъците на крем с останалата захар и ванилията. Отделно разбийте белтъците на сняг с щипка сол. Пресейте заедно брашното, нишестето и бакпулвера. Към жълтъците прибавете боровинковото пюре, а след това белтъците и сухата смес, като ги редувате. Бъркайте внимателно с лопатка, а не с миксер. Изсипете тестото в голяма правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Изпечете блата за около 10-15 мин. в загрята на 180* фурна. След като изстине го отлепете от хартията и нарежете на части с размерите на формата, в която ще желирате терина. Нужни да ви дъно, стени и едно парче за похлупване. За да сте прецизни в мерките ползвайте линия. С отрязаните части облечете формата от вътрешната страна, като оставите парчето, с което трябва да покриете крема. Остатъците от блата замразете или ползвайте за друг десерт.

* Крем: пасирайте боровинките с 20 г от захарта и лимоновия сок. Затоплете ги леко.  Залейте желатина с малко студена вода и го оставете да набъбне. Втечнете го, като го загреете на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Прибавете го към боровинките и разбъркайте. В купа смесете крем-сиренето заедно с останалата захар, ванилията, киселото мляко и лимоновата кора. Налейте боровинковото пюре и разбийте на хомогенна смес с телена бъркалка. Излейте крема във формата и захлупете с останалото парче блат. Притиснете внимателно с длан за да прилепне добре. Приберете формата в хладилника за няколо часа докато кремът се желира напълно.

* Глазура: стопете шоколада на водна баня. Докато е горещ прибавете кокосовото масло и разбъркайте докато се стопи и усвои от шоколада. Ако желаете оцветете част от глазурата с лилава сладкарска боя.

* Извадете формата от хладилника и я обърнете върху равна чиния. Отстранете я и залейте терина с глазурата. Гарнирайте с боровинки и върнете в хладилника докато шоколадът се стегне. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_blueberry_terrine_1.jpg

последно модифициран в

Коментари

  • silver19
    silver19 Понеделник, 09 Юли 2018

    Йоли отново ни даряваш с прекрасен десерт,убедена съм ,че е толкова добър на вкус,колкото и изглежда!А капките боя поставяш вече върху залятият десерт или преди това?

  • Yoli
    Yoli Сряда, 11 Юли 2018

    Благодаря ти, Ванче. Радвам се, че ти хареса. Не не слагам капки с боя. Като стопя шоколада оцветявам част от него с лилаво. Изсипвам го обратно в останалия бял шоколад и леко разбърквам с клечка. Получават се мраморни шарки. След това заливам сладкиша. И така лилавото е само тук-там.

    Отговор Отказ
  • Гост
    Mimi Понеделник, 15 Октомври 2018

    Глазура

    Здравейте Йоли, десерта е невероятен. Имам само един лек проблем - въпреки че добавям кокосово масло към глазурата, тя се втърдява и е почти невъзможно да се нареже.

  • Yoli
    Yoli Неделя, 21 Октомври 2018

    Мими, извини ме, но чак сега ми излезе коментарът ти. Имах проблеми със сървъра на сайта тези дни. Много се извинявам, знам, че е късно за отговор. Глазурата си е твърда, да. Тяма как да е мека. Самото кокосово масло е много твърдо като се охлади. Ако искаш мека глазура трябва да направиш ганаш. Тази е шоколадова и сладкишът се реже задължително с горещ нож, както при всички подобни глазури. Благодаря ти, че опита. Радвам се, че на вкус ти е харесал.

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 17 Ноември 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus