Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 13644
  • Печат

Лилава торта

 

b2ap3_thumbnail_blueberry_-cake_5.jpg

 

Продукти за блата ( 20 см )

1 яйце
100 г захар
ванилия
100 г заквасена сметана
50 г стопено масло
2 с.л. сушени боровинки
100 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер

Продукти за крема

250 г боровинки
70 г кристална захар
500 г маскарпоне
400 мл течна сметана
15 г желатин
ванилия
70 г пудра захар

 

b2ap3_thumbnail_blueberry_-cake_2.jpg



Продукти за намазване на тортата

125 г натурално крем сирене
1-2 с.л. пудра захар

Продукти за глазурата

200 мл вода
сок и кора от 1/2 лимон
2 с.л. захар
5 г желатин
цветчета теменужки

 

b2ap3_thumbnail_blueberry_-cake_3.jpg


Приготвяне

* За блата разбийте с домакинска бъркалка яйцето, захарта и ванилията. Когато сместа се разпени добавете сметаната, а след това и маслото. Накрая сипете боровинките и брашното, смесено с бакпулвера. Миксер не ви е нужен. Изсипете тестото в малка кръгла форма - 20 см, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и изпечете блата за около 25 минути. След като изстине го разрежете хоризонтално на две.

* За крема първо сварете на конфитюр боровинките и кристалната захар. Охладете и пасирайте фино.

* В купа разбъркайте маскарпонето с пудрата захар и ванилията. Разредете го с течната сметана, като бъркате с лъжица или бъркалка. И тук миксер не ви е нужен. Добре е крема да се бърка без електрически високооборотен уред за да има колкото се може по-малко въздух в него. Противно на повечето подобни рецепти, в които сметаната се разбива на пухкав крем, тук тя се прибавя течна за да направи консистенцията на крема съвършено гладка. Накрая налейте желатина, разтворен на водна баня в малко топла вода. Разбъркайте добре и разделете крема в две купи. Към двата крема прибавете боровинковото пюре, като оставите единия крем по-светъл от другия. Направете наситеността на цветовете така, както на вас ще ви хареса. Аз направих 2/3 от целия крем тъмно лилав и 1/3 по-светъл.

* За глазурата направете лимонов сироп  като кипнете за 3-4 минути водата заедно със захарта, настърганата кора и сока от лимона. Дръпнете от котлона и прибавете желатина. Бъркайте докато се стопи напълно в горещия сироп. Охладете и прецедете няколко пъти през фина цедка за да се избистри желето. Ако нямате толкова фина цедка прецедете през домакинска бяла салфетка.

* За измазване на тортата разбъркайте в купичка крем сиренето с пудрата захар.

 

b2ap3_thumbnail_blueberry_-cake_4.jpg



* Сглобете тортата, като на дъното на тортена чиния поставите единия блат. Пристегнете го с подвижен ринг за торта, а вътрешната страна на ринга покрийте с ленти ацетатна хартия. Върху блата излейте тъмния крем, а върху него светлия. Ако искате пластовете добре да се разграничават изчакайте първо тъмния крем да се стегне малко и след това сипете светлия. Аз предпочетох да се смесят небрежно и ги сипах веднага един след друг. Върху крема сложете втория блат и притиснете с длан за да прилепне добре към него. Приберете тортата за няколко часа в хладилника за да се желира крема. 

* След като тортата се е стегнала добре намажете крем сиренето най-отгоре и загладете. Наредете цветчетата от теменужки и внимателно залейте с желатиновия лимонен сироп. Приберете тортата в хладилника докато напълно се стегне. Преди сервиране отстранете ринга и ацетатните ленти. За да е максимално гладък борда на тортата леко духнете със сешоар по ацетатните ленти. Така те ще се отлепят без да има залепнал крем по тух. Режете тортата с горещ подсушен нож. Вместо теменужки може да ползвате други ядливи цветя. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_blueberry_-cake_1.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Надя Неделя, 28 Февруари 2016

    ***

    Много е красива. Теменужките ядливи цветя ли са? И кои други цветя ще са подходящи за ядлива украса?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 29 Февруари 2016

    RE:***

    Благодаря ти Наде. Да, всички теменужки са ядливи, както и виолетките. Игликата също, рози, шипки, парички, лайки, маргаритка, латинки, пореч, детелина, всички цветове от плодните дървета и храсти, цветове от тиква, тиквичка и краставица и още много други. Нямат кой знае какъв вкус, но наистина правят храната да изглежда специална.

  • Гергана Лазарова
    Гергана Лазарова Неделя, 28 Февруари 2016

    Йоли, Йоли... Каква нежности си нарисувала отново... Обожавам твоите торти! И всичките ти рецепти. Ама ти наистина си един вкусен човек, да знаеш! :) Поздравявам те за идеите, изпълнението и любовта, които носиш. Ех...
    Да си честита, прегръщам те много! :)

  • Гост
    Алби Неделя, 28 Февруари 2016

    Уникална! На патерица с най-добри пожелания за здраве честит празник!

  • Гост
    Янка Неделя, 28 Февруари 2016

    Ще се опитам , да я направя!

    Изглежда , превъзходно!!! Цяла вечер обикалям магазините, за боровинки и намерих сушени , бурканче от 300 гр. сладко от боровинки.
    Ще успея ли да заменя домашно приготвения мармалад с 300 гр . гъсто купешко сладко?:)
    Много благодаря , за рецептата , ухае на поляна с теменужки!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 29 Февруари 2016

    RE:Ще се опитам , да я направя!

    Здравей Янче. Благодаря ти за хубавите думи. Много се радвам, че ти хареса тортата. Няма да те лъжа, няма да получиш същия ефект. Пресните боровинки са много астивни на цвят и много ароматни. Не мисля, че купешкото сладко ще е така хубаво, а и няма да ти даде този цвят. Аз боя не съм ползвала, всичко е само и единствено от плодовете. Какво да ти кажа, в момента пресни боровинки могат да се намерят само в големите вериги магазини от рода на Метро, Пикадили, Хит, Фантастнико. Не им е сезон и са вносни. Едни такива едри и далеч по-малко вкусни от нашите дребнички боровинки. Но наистина са много ефектни като се пасират. Аз не ги валя много дълго на конфитур, само леко да поомекнат и да си пуснат цвета. След това ги пасирам. Опитай с този конфитюр. Със сигурност ще е хубаво, макар и не същото. А през лятото ще опиташ с пресни боровинки. Само не забравяй, че конфитюра е доста сладък. Опитай на вкус и ако трябва намали малко захарта в рецептата.

  • Гост
    Христина Колева Неделя, 28 Февруари 2016

    Аууу, разкошна торта и много красива! :)

  • Гост
    TANIA GEORGIEVA Неделя, 28 Февруари 2016

    TANIA

    YOLI, TA TIA E PREKRASNA, PREDVESTNIK NA PROLETTA!

  • Гост
    Мариета Неделя, 28 Февруари 2016

    Прелестна - нежна, красива, а и със сигурност - много вкусна! Отново си сътворила разкошество, Йоли, поздравления!

  • Гост
    Цветелина Понеделник, 29 Февруари 2016

    Разкош!

    Това е най-красивата торта, която съм виждала и е любимия ми цвят

  • Гост
    Ивана Понеделник, 29 Февруари 2016

    Уххха, много , много хубава торта, Йоли! Очите ми останаха е нея! И в любимата ми окраска!
    Лилава и пролетна седмница ти пожелавам! :)

  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Понеделник, 29 Февруари 2016

    Йоли, ти вярваш ли, че аз ще подмина торта?! А тази - направо ще е престъпление! Оставяш ме без дъх всеки път! Ще трябва да я направя! Благодаря ти за рецептата и ти пожелавам усмихната седмица, мила!

  • Гост
    Ели Понеделник, 29 Февруари 2016

    Божествена торта!

    Йоли, тортата изглежда невероятно и много вкусно! Страшно красива и изискана :)
    Поздрави и успешна седмица!

  • Гост
    Таня донева Понеделник, 29 Февруари 2016

    Невероятно нежна, свежа и разкошна е тази лилава торта, Йоли, също като теб :)
    Истинско удоволствие е да я гледам и да и се наслаждавам! Вече започнах да планувам такава желатинова заливка с красотии :)
    Прегръдка!

  • Гост
    Елена Понеделник, 29 Февруари 2016

    Йоли,
    прекрасна е тортата.Много интересна и фина украса.Предложението е страхотно за пролетния сезон.
    Поздрави !

  • Роси- Кулинарен Еликсир
    Роси- Кулинарен Еликсир Понеделник, 29 Февруари 2016

    Йоли,всяка твоя торта е невероятна,а тази и някак ефирна,деликатна,празнично свежа с тези малки теменужки!Прекрасно композирана и изпълнена съвършено!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 01 Март 2016

    Благодаря ти, Еликсирче! Радвам се, че ти хареса тортата.

  • Светулка
    Светулка Понеделник, 29 Февруари 2016

    Йоли, очите ми останаха в тази торта! Пресни боровинки при нас има винаги, но са големи и безвкусни. Имам бурканче с българско сладко от диви боровинки. Те са дребни, но съветваш да се ползват пресни. Хм... Какво би станало ако смеся малко пресни за цвят и малко от сладкото. А какво ще кажеш за замразени боровинки? Виждала съм дребни, диви замразени боровинки по магазините. Няма да мирясам, докато не я опитам тази торта: D

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 01 Март 2016

    Благодаря ти Светле. Радвам се, че ти хареса тортата. Аз я правих със същите боровинки, каквито има и при вас. Тук в Германия са само големи и безвкусни, не са като нашите уханни български боровинки. Но като цвят са супер! Със замразени също става, в крайна сметка плодовете се пасират. Опитай да смесиш с нашенско сладко. Ще стане по-вкусно.

  • Гост
    Бети Вторник, 01 Март 2016

    Вкусно и уханно, пролетно, цветно, прекрасно! Страхотна торта, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 01 Март 2016

    Благодаря ти, моя художничке!

  • Гост
    Ани Вторник, 01 Март 2016

    Нежнотийка

    Слънчице, тортата е нежна и красива като теб. Невероятни цветове наистина! Отново си надминала себе си.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 02 Март 2016

    RE:Нежнотийка

    Благодаря ти, Аничко! Много се радвам на оценката ти.

  • Gogolina
    Gogolina Сряда, 02 Март 2016

    Ах Йоли! Каква нежност си сътворила :D "Лилава Пролет" бих я кръстила аз :)
    Бъди здрава прекраснице!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 02 Март 2016

    Благодаря ти, мила ми Дани. Радвам се, че ти хареса. И аз незнам защо ми беше толкова лилаво миналата седмица ...

  • Гост
    Катя Понеделник, 14 Март 2016

    Йоли, здравей! Наистина прекрасна торта!
    Искам да те попитам за сиропа с желатина. Преди да се нанесе в/у тортата трябва да е изстинал и да е започнал да се желира , нали?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 14 Март 2016

    Здравей Кате. Благодаря ти, много се радвам, че и хареса тортата.

    Сиропът категорично трябва да е напълно студен. Може да е започнал леко да желира, но наистина леко. В противен случай няма да успееш да го нанесеш равромерно върху цветята, ще се разместят и смачкат. Може да е напълно течен, но категорично студен, да. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

  • Влади
    Влади Сряда, 16 Март 2016

    Йолиии, а с домашно сладко дали ще стане?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 16 Март 2016

    Влади, разбира се, че ще стане. Единственото, от което се притеснявам е цвета. Незнам дали със сладко ще е така наситено лилав. Има само един начин да разбереш, да пробваш. Ще се радвам, ако ти хареса тортата. Благодаря ти.

  • Гост
    Петя Четвъртък, 17 Март 2016

    Невероятна красота! Останаха ми очите в това нежното лилаво.

    Отговор Отказ

Коментирайте

Гост
Гост Сряда, 29 Март 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus