b2ap3_thumbnail_beer_bread_2.jpg

 
   Продължавам с бирената тема, но този път с рецепта за хляб. Преди да я прочетете ще ви разкажа още няколко любопитни факта за бирата.
Вече споменах, че бирата е една от най-старите напитки в света. В шумерските писания молитвата към богинята Ninkasi е служила едновременно като молитва и като метод за помнене на рецепта за бира. Върху един от най-старите исторически документи на шумерите – „Монумент Блау” (два релефа върху камък от около 4000-3500 г. пр. Хр.) също са изобразени хора, които почистват зърнени култури за приготвяне на пиво.

   При египтяните се появяват специални работилници за производство на малц, големи пивоварници и прочути пивоварни градове, известни с търговията на пиво, като например град Пелусий (Суни) на устието на река Нил.

   За мен е много интересно, че в периода, за който говорим, жените са майсторите на пивото. Приготвянето на кехлибарената напитка е било част от задълженията на стопанката на дома. При това питието е било толкова любимо, че  има своя богиня – да подчертаем – отново жена! Възможно е през този период бирата да е приготвяна от хляб. За аромат и вкус са добавяни треви, а може би и хмел.

   Не случайно на вавилонците принадлежи поговорката: „Пивото е течен хляб”. Затова избрах днешната рецепта да не е ястие, а хляб с бира. Повечето от хлябовете с пиво са без мая, а с бакпулвер или малко сода бикарбонат. Приготвят се много бързо и могат допълнително да се овкусят с маслини и лук. Защо не е нужна мая? Защото дрождите в самата бира сами по себе си са достатъчни и им е нужна съвсем малко помощ, за да се активират. Лично аз обичам хляб с мая и днес ще ви предложа един ароматен хляб с ръжено-пшеничено брашно.

   Иска ми се да спомена и нещо за историята на бирата в България. След Освобождението швейцарците Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер, които  работят по строежа и експлоатацията на Баронхиршовата железница се заемат и с фабрично производство на бира. Така в периода 1879 – 1881 г. е построена пивоварната фабрика в Пловдив. Една година по-късно в Шумен, а след това в Русе, София, Велико Търново, Лом, Стара Загора отварят врати все повече пивоварни. И така до ден днешен – производството се развива и радва българите с все повече и по-хубава бира, която неизменно присъства на нашата трапеза.

   Време е за рецептата. Хлябът е така вкусен, че не му е нужно нищо повече от парче сирене, домат и чаша студена бира! Наздраве!

 

b2ap3_thumbnail_beer_bread_1.jpgПродукти

330 мл бира
20 г прясна мая
1 с.л. течен мед
500 г бяло брашно250 г ръжено брашно
1 ч.л. сол
50 г микс семена

Приготвяне

* Затоплете леко бирата и разтворете в нея маята. Добавете меда и малко брашно. Разбъркайте на каша и покрийте съда с кърпа. Оставете го на топло докато маята се активира и шупне.
* Смесете двата вида брашно, половината от семената и солта. Прибавете ги към шупналата мая и омесете гладко тесто. Оформете го на продълговат или кръгъл хляб, отново го покрийте и го оставете да втаса за 1 час. Намажете го отгоре с малко вода и поръсете с останалите семена. Ако желаете го цепнете леко по дължина с остър нож.
* Загрейте фурната на 200* и изпечете хляба за около 45 минути. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_beer_bread_3.jpg