Публикувано от в в Тестени
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3783
  • Печат

Бирен хляб

 

b2ap3_thumbnail_beer_bread_2.jpg

 
   Продължавам с бирената тема, но този път с рецепта за хляб. Преди да я прочетете ще ви разкажа още няколко любопитни факта за бирата.
Вече споменах, че бирата е една от най-старите напитки в света. В шумерските писания молитвата към богинята Ninkasi е служила едновременно като молитва и като метод за помнене на рецепта за бира. Върху един от най-старите исторически документи на шумерите – „Монумент Блау” (два релефа върху камък от около 4000-3500 г. пр. Хр.) също са изобразени хора, които почистват зърнени култури за приготвяне на пиво.

   При египтяните се появяват специални работилници за производство на малц, големи пивоварници и прочути пивоварни градове, известни с търговията на пиво, като например град Пелусий (Суни) на устието на река Нил.

   За мен е много интересно, че в периода, за който говорим, жените са майсторите на пивото. Приготвянето на кехлибарената напитка е било част от задълженията на стопанката на дома. При това питието е било толкова любимо, че  има своя богиня – да подчертаем – отново жена! Възможно е през този период бирата да е приготвяна от хляб. За аромат и вкус са добавяни треви, а може би и хмел.

   Не случайно на вавилонците принадлежи поговорката: „Пивото е течен хляб”. Затова избрах днешната рецепта да не е ястие, а хляб с бира. Повечето от хлябовете с пиво са без мая, а с бакпулвер или малко сода бикарбонат. Приготвят се много бързо и могат допълнително да се овкусят с маслини и лук. Защо не е нужна мая? Защото дрождите в самата бира сами по себе си са достатъчни и им е нужна съвсем малко помощ, за да се активират. Лично аз обичам хляб с мая и днес ще ви предложа един ароматен хляб с ръжено-пшеничено брашно.

   Иска ми се да спомена и нещо за историята на бирата в България. След Освобождението швейцарците Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер, които  работят по строежа и експлоатацията на Баронхиршовата железница се заемат и с фабрично производство на бира. Така в периода 1879 – 1881 г. е построена пивоварната фабрика в Пловдив. Една година по-късно в Шумен, а след това в Русе, София, Велико Търново, Лом, Стара Загора отварят врати все повече пивоварни. И така до ден днешен – производството се развива и радва българите с все повече и по-хубава бира, която неизменно присъства на нашата трапеза.

   Време е за рецептата. Хлябът е така вкусен, че не му е нужно нищо повече от парче сирене, домат и чаша студена бира! Наздраве!

 

b2ap3_thumbnail_beer_bread_1.jpg



Продукти

330 мл бира
20 г прясна мая
1 с.л. течен мед
500 г бяло брашно250 г ръжено брашно
1 ч.л. сол
50 г микс семена

Приготвяне

* Затоплете леко бирата и разтворете в нея маята. Добавете меда и малко брашно. Разбъркайте на каша и покрийте съда с кърпа. Оставете го на топло докато маята се активира и шупне.
* Смесете двата вида брашно, половината от семената и солта. Прибавете ги към шупналата мая и омесете гладко тесто. Оформете го на продълговат или кръгъл хляб, отново го покрийте и го оставете да втаса за 1 час. Намажете го отгоре с малко вода и поръсете с останалите семена. Ако желаете го цепнете леко по дължина с остър нож.
* Загрейте фурната на 200* и изпечете хляба за около 45 минути. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_beer_bread_3.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: бира мая хляб

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Теди Събота, 05 Август 2017

    Йоли, здравей! Страхотно предложение, което ще изпробвам още утре!Тъй като не разполагам с ръжено брашно, мога ли да го заменя с типово? Благодаря!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 09 Август 2017

    Теди, може би ти отговарям късно, но имам големи ядове с нета. Не винаги успявам да се логна. разбира се, че можеш да ползваш типово брашно! А и само с бяло става чудесно! Благодаря ти, ще се радвам, ако ти хареса.

  • Гост
    Симона Събота, 12 Август 2017

    Здравей,Йоли!Страшно много те харесвам,постоянно изпробвам рецептите ти,защото са точно премерени по мой вкус.Сега ще правя боровинковият чийзкейк и хляба с бира.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 14 Август 2017

    Благодаря от сърце, Мони! Много си мила! Ще се радвам, ако ти харесат и двете рецепти.

  • geri.georgieva@gmail.com
    geri.georgieva@gmail.com Петък, 22 Септември 2017

    Здравейте, Йоли,

    Виртуозна сте в кухнята! Обожавам всичко, което правите! До сега не съм виждала нещо ваше, което да не съм искала да приготвя. Лесни и красиви рецепти и толкова богат "репертоар" имате! Възхитена съм от вас и много се радвам, че сте си направила сайт в който да могат да бъдат намерени вашите превъзходни рецепти! Вие сте ми любимият телевизионен готвач, дори и преди Рудолф, когато обожавам.

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 05 Октомври 2017

    RE:Здравейте, Йоли,

    Колко си мила, Гери! Така ме зарадваха думите ти, благодаря ти от сърце! Много късно ти отговарям, но нямам интернет у дома и е много сложно да поддържам сайта си в този момент. Моля да ме извиниш за неудобството.

Коментирайте

Гост
Гост Понеделник, 16 Октомври 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus