Публикувано от в в Коледа
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4491
  • Печат

Базелски меденки

 

b2ap3_thumbnail_Basel_Gingerbread.jpg

 

Продукти за около 50 сладки

225 г мед
150 г захар
1 ч.л. подправки за меденки 
по 1 с.л. нарязани на ситно кандирани лимонови и портокалови кори
100 г счукани орехи
ванилия
200 - 250 г брашно
1 ч.л. бакпулвер

 

b2ap3_thumbnail_Basel_Gingerbread_3.jpg

 

Приготвяне

* Затоплете меда заедно със захарта и подправките и разбъркайте докато захарта се стопи. По желание може да замените бялата захар с кафява. Охладете. Може да смесите подправките с брашното, но ако се затоплят леко заедно с меда отпускат ароматите си по-интензивно.

* Към меда прибавете кандираните кори и орехите. Ако нямате захаросани корички може да настържете прясна лимонова и портокалова кора. Орехите може да замените с ядки по ваш вкус.

* Накрая сипете постепенно брашното, пресято заедно с бакпулвера и ванилията. Добавете толкова брашно, че да получите лепкаво тесто. При нужда увеличете или намалете посоченото от мен количество. Тестото трябва да е лепкаво, тъй като става твърдо като престои на студено. Разбъркайте с миксер или бъркалка. Охладете тестото поне за 30 минути. Още по-добре, ако го приготвите от предния ден и го оставите в хладилник. Така ще се получи добра спойка между вкусовете в него.

* Сложете лист хартия върху плота и го поръсете с брашно. Разстелете тестото на тънка кора като ръсите по него малко брашно. Ползвайте точилка за улеснение. Тестото е лепкаво, но не добавяйте повече брашно за доизмесване. Само леко поръсвайте върху него докато го разточвате.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете медения блат за около 15 - 20 минути. Извадете от фурната и докато е още топъл го нарежете на парчета.

 

b2ap3_thumbnail_Basel_Gingerbread_2.jpg

 

* Съхранявайте меденките затворени в кутия. Добре е да ги направите поне една седмица преди Коледа за да могат леко да омекнат. Сложите помежду им резен ябълка за може това да стане по-бързо.

* Това са постни сладки, подходящи за целия Коледен пост. Напомнят на италианските кантучини, но не са двойно печени. Рецептата е от книгата "Да печем с любов". Може да ги украсите с разбит белтък със захар за по-празничен вид. Друга подходяща глазура е пудра захар, разбъркана с малко лимонов сок или коняк. Ако решите да направите втората, намажете я върху горещия блат и след това нарежете на бисквити. Ароматите за меденки са изцяло по ваш вкус - канела, кардамон, карамфил, индийско орехче, джинджифил, звезден анасон и бахар. Изберете сами. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_Basel_Gingerbread_1.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: коледа сладки

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Яна Четвъртък, 18 Декември 2014

    Проверено :)

    Много, много сполучлива рецепта. Сега отново ще ги правя за Коледа!
    Йоли, твоите рецепти и снимки са уникални. Вече повече от година следя блога ти (а от скоро и тук), опитала съм няколко от тортите, сладките, кексовете, соленките и др. - нямат грешка, всичко се получава! Всичко е фино и балансирано и най-важното за мен - подробно обяснено! Благодаря ти, че ме провокираш да сътворявам подобни красоти и вкуснотии!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 18 Декември 2014

    RE:Проверено :)

    Много ти благодаря, Янче. В блога миналата година имаше коментар, че не са станали добре, много твърди били и т.н. Да, по принцип са твърди, защото в тях има доста мед. Много се радвам, че ти харесаха. Благодаря ти за доверието и весели празници!

  • Гост
    Гергана Сряда, 23 Декември 2015

    Здравейте, с удоволствие следя всичко, което качвате - наистина много оригинални и достъпни рецепти:)) Имам само един въпрос относно сладките - възможно ли е преди печенето да се изрежат с формички, както джинджифиловите, същото важи и за украсяването?:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 25 Декември 2015

    Здравей Гери. Благодаря ти за хубавите думи и доверието. Не, това тесто не е подходящо за тази цел. След като изпечеш кората, чак тогава може с различни формички да я нарежеш и украсиш. Весели празници ти желая!

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 22 Октомври 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus