Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 6951
  • Печат

Босилекова торта "Блоговодител"

 

b2ap3_thumbnail_basil_cream_cake_4.jpg

 

   Имах удоволствието и честта отново да бъда в състава на журито за определяне на годишните награди за кулинарни блогове 2016, организирани от Блоговодител.  Тъй като нямах възможност да присъствам на събитието се включих онлайн. Създателите на "Блоговодител" - Илиян  и Иво ме изненадаха изключително приятно, като ме удостоиха с един много висок приз. Да си носител на наградата "Кулинарно вдъхновение" е нещо повече от приятна изненада. Това е истинско признание, чест  и отговорност. Много, много съм щастлива и поласкана. Благодаря от сърце и на двамата за доверието и добрите думи. Благодаря на всички мои последователи, които успявам да вдъхновя. Това е симбиоза, аз се вдъхновявам от вас, вие от мен. Да споделяш с приятели това, което ти е на сърце и най-хубавото нещо. Да споделяш означава да обичаш. Благодаря, че ви има, скъпи мои читатели.

   Честити награди на всички победители в тазгодишния конкурс на Блоговодител. Напълно заслужени признания! Моите адмирации за всички вас! Продължавайте да творите все така красиво и вдъхновено. Продължавайте да бъдете все така вкусни хора!

   Много ми се иска да направя и аз нещо за "Блоговодител", да отвърна по някакъв начин на жеста им. За съжаление в момента съм далеч и не мога да направя нищо друго, освен да им подаря тази торта. Наричам я "Блоговодител" и пожелавам на създателите на това чудесно кътче много здраве, усмивки и любов. Да продължават да ни водят из вкусния свят на българските кулинарни блогове!

 

b2ap3_thumbnail_basil_cream_cake_2.jpg

 


Продукти за торта 20 см

Блат

16-20 листа пресен босилек
60 мл олио
4 яйца
100 г захар
ванилия
100 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
сладкарска зелена боя по желание

Крем

500 мл течна сметана
80 г захар
ванилия
1 пакетче желатин: 10 г
500 г ягоди

 

b2ap3_thumbnail_basil_cream_cake_5.jpg

 

Приготвяне:

* С пасатор пюрирайте до гладкост босилековите листа и олиото. Разделете жълтъците от белтъците на яйцата и ги сложете в две отделни купи. С миксер разбийте белтъците на сняг. След като се сгъстят добре прибавете на тънка струйка половината от захарта и разбийте още 1-2 минути. Сипете останалата захар и ванилията при жълтъците. Разбийте на гъст крем. Налейте пасирания босилек и разбъркайте. Накрая прибавете брашното, примесено с бакпулвера, като го редувате с разбитите белтъци. Бъркайте внимателно с лопатка, а не с миксер. Загрейте фурната на 170*. Покрийте с лист хартия за печене голямата правоъгълна тава от фурната. Сипете вътре тестото и загладете. Изпечете блата за около 10-12 минути. Охладете и изрежете два кръга с големина 20 см.

* Залейте желатина с малко студена вода и го оставете да набъбне. Стопете го в слаба микровълнова фурна или на водна баня. Разбийте сметаната заедно със захарта и ванилията на сняг. Налейте стопения желатин и добре разбъркайте.

* Сложете единият блат в равна чиния за торта. Стегнете го с подрижен ринг, като от вътрешната страна на ринга поставите ленти ацетатно фолио. Онтово по вътрешната стена на ринга подредете половинки почистени ягоди. Налейте 2/3 или малко повече от крема. Нужно е да оставите малка част от него за глазура. Върху крема поставете втория блат, а върху него излейте останалия крем и загладете. Приберете тортата в хладилника. Нужни са 4-5 часа за да се желира добре. След това отстранете ринга и ацетатните ленти, украсете с ягоди и поднесете. Да ви е сладко!

* Тортата е много нежна и лека като вкус. Босилекът придава невероятна свежест без да доминира. Комбинацията му с ягоди е много добра и доста често се ползва в различни десерти. Тестото за блата е достатъчно за една стандартна торта с размер 26 см. Може да го изпечете на два отделни блата в кръгла форма. Тъй като аз го изпекох в правоъгълна тава успях да отрежа от него два кръга по 20 см. От остатъците направих малки тортички в крадратни рингове за сервиране. Блатът е изключително подходящ за руло. Ако искате по-наситен зелен цвят сложете малко боя, босилекът не е достатъчен да оцвети добре сместа. Тортата е с малко захар. Ако обичате по-сладичко добавете още 1-2 с.л. захар в крема.

 

b2ap3_thumbnail_basil_cream_cake_3.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: босилек сметана ягоди

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Eva Toneva Събота, 04 Юни 2016

    Честито, Йоли! За всички твои приятели и читатели си нестихващо вдъхновение и признанието е съвсем заслужено. Не спирай да твориш и даряваш красота, обич и вдъхновение!

  • Светулка
    Светулка Неделя, 05 Юни 2016

    Йолинка, фантастична е тази торта. Обожавам босилека, но никога не бих си помислила, че може да се използва за торта. Невероятна красота си сътворила, вълшебнице! За вкуса съм сигурна, че е прекрасен. С удоволствие бих опитала да я направя някой ден.

  • Гост
    Dani Неделя, 05 Юни 2016

    Ти си по-по-най, Муцунке!
    Поздравления за признанието, в което сме убеден отдавна!
    Много те обичам!

  • Гост
    bety Неделя, 05 Юни 2016

    Йоли, чаровна и вдъхновяваща, отново си направила интересна, вкусна и много красива торта!
    Прегръдка!

  • Гост
    Катерина Неделя, 05 Юни 2016

    Поздравления!

    Поздравления Йоли за наградата "Кулинарно вдъхновение"!
    Не съм изненадана, че си я получила, точно ти си човекът за тази награда- човек творец в прекия смисъл, естет и перфекционист! И макар, че не те познавам лично, от това, което съм прочела за теб, виждам, че си и много "блага" душа, изпълнена с любов и добронамереност.
    Йоли, искам да те попитам, как заглаждаш кремовете отгоре, че имат такава гладка и равна повърхност, при положение, че тортата е в ринг, а той е по-висок и надстърча? Каква е техниката?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 08 Юни 2016

    RE:Поздравления!

    Благодаря ти Кате, много си мила! Караш ме малко да се поизчеврямам, но усещането е повече от приятно. Да те усмихне някой е чудесно!

    Никакъв проблем не е заглаждането на тортите. Точно ринга позволява те са са с хубава форма, а тя е важна и за равните и гладки кремове. Като наредиж тортата по пластове и я пристегнеш с ринга е много важно да притиснеш горния блат добре с длан. Хубавво да се спои всичко. Така с ръце можеш много добре да изравниш формата, да я направиш перфектна. Що се отнася до последния слой крем, най-лесно става с кремовете, които са с желатин. Добре е да ги изливаш полутечни точно за да стане равно. А ако е някакъв друг крем, напримен млечен, сметана или маслен, заглади го добре първо с лъжица, доколкото може. И после е добре да имаш или шпатула за торти, или от онези пластмасовите широки шпатули. Ох, незнам дали се сещаш като ти обяснявам така .. Но, ако тортата ти е добре споена вътре в ринга и има добра форма, не е чак толкова важно колко ще е равен крема. Тя вача ще има чудесна форма. Височината на ринга не е от значение. Винаги е по-добре да е по-висок от тортата за да си спокойна, че ще я държи здраво.

  • Гергана Лазарова
    Гергана Лазарова Неделя, 05 Юни 2016

    Йолинка, съвсем заслужено! Липсваше ни, да знаеш. Много те прегръщам и те чакамеее! :)

  • Гост
    Елена Понеделник, 06 Юни 2016

    Йоли,
    прекрасно предложение.Тортата е много интересна и красива.Същевременно и не много трудна за изпълнение.С този блат може да се направи и торта в солен вариант, руло или някакви солени пастички с крем.Позволява много импровизации.
    Поздрави !

  • Гост
    Богомила Понеделник, 06 Юни 2016

    Честита награда скъпа Йоли! Ти напълно я заслужаваш! Пожелавам ти преди всичко здраве, много усмивки и нови кулинарни вдъхновения, а ти определено си моето кулинарно вдъхновение! Сърдечни поздрави:)

  • Гост
    cveteto3101 Понеделник, 06 Юни 2016

    Честита награда "Кулинарно вдъхновение" Йоли !!!

    Какво да добавя? Просто си невероятна и напълно си заслужаваш всичките награди и адмирациите на твоите фенове, сред които съм и аз! И фантазия, и стил, и майсторлък! Целувки и прегръдки от мен, мила Йоли!!!

  • Гост
    Candy Вторник, 07 Юни 2016

    Честита награда, мила Йоли!

    Благодаря ти за вдъхновенията, за сладките мелодии, които пишеш за всички нас, за милото отношение към всички твои почитатели, последователи и приятели! Човек на изкуството си и то в не един аспект! Прегръщам те!!!

  • Yoli
    Yoli Сряда, 08 Юни 2016

    Благодаря от сърце!

    Благодаря ви, мили приятели! Истината е, че без вас този сайт няма изобщо да съществува. Вие ме водите, вдъхновявате и насърчавате за всичко онова, което приготвям и публикувам тук. Изключително сте важни за мен! Благодаря ви пак, и пак, и пак!

  • Гост
    Гуинет Четвъртък, 09 Юни 2016

    Честито!

    Ти безспорно си едно от моите кулинарни вдъхновения и за мен олицетворяваш думата "Любов" в различните и измерения. Затова всичко , приготвено от ръцете ти, е вкусно, красиво и вдъхновяващо. Такава е и твоята личност. Винаги усмихваш и събуждаш позитивни чувства! Благодаря ти за всичко това, което ни даваш като опит, рецепти, емоция и отношение! Прегръщам те, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 11 Юни 2016

    RE:Честито!

    Благодаря ти мила! Точно от теб тези думи наистина широко ме усмихнаха! Ти си прерасен творец и аз страшно много ти се възхищавам! Благодаря, благодаря, благодаря! И аз те прегръщам!

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 27 Май 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus