Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 18828
  • Печат

Бъркана торта

 

 

Продукти

300 г бишкоти
1 каф.ч.прясно мляко
4 с.л. коняк
250 г меко масло
4 с.л. пудра захар
5 яйца
100 г захар
3 с.л. какао
2 ванилии

крокант

1 ч.ч. захар
1 ч.ч. счукани орехи

 

 

Приготвяне

* Карамелизирайте захарта за кроканта и сипете в нея орехите. Разбъркайте и изсипете карамела върху дъска, покрита с хартия за печене. След като кроканта се втвърди го счукайте в хаванче.

* Разбийте яйцата и захарта на пухкав крем. По рецепта тортата е със сурови яйца. Ако ви притеснява консумацията им ги темперирайте на водна баня. Заедно със захарта ги разбийте добре на много плътен крем в стъклена купа, която сте поставили в тенджера с гореща вода. Водата не трябва да завира за да не се сготвят яйцата. Ако направите това няма да се тревожите повече, че яйцата са сурови. След това оставете яйчения крем добре да се охлади и ароматизирайте с ванилията.

* В друг съд разбийте добре маслото с пудрата захар и прибавете какото. Смесете двата крема, които трябва да са студени.

* Сипете коняка в млякото. Начупете бишкотите на две и ги напръскайте с млякото. Объркайте ги с крема и накрая сипете и кроканта. Внимателно объркайте всичко в голям съд. Аз правя това в тенджера.

* Изсипете готовата смес в тортена форма с подвижен пръстен. Виждате от снимката, че името на тортата е напълно подходящо.

 



* Загладете отгоре и оставете тортата за един ден в хладилника за да се стегне и спои.

* Преди сервиране отстранете пръстена и гарнирайте по ваше желание.

* Често крема става като пресечен. За да избегнете това може да разбиете маслото с пудрата захар и жълтъците. Отделно да разбиете белтъците на сняг и слелд това са смесите внимателно всичко. Ето ви една много лесна и вкусна бърза тортичка без печене. От старите бургаски госпожи! Да ви е сладко!

 

 

 

 

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Гергана Неделя, 22 Ноември 2015

    Благодаря, Йоли!

    Това е най- любимата ми торта вече:) Благодаря за рецептата , Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 24 Ноември 2015

    RE:Благодаря, Йоли!

    Аз ти благодаря, Гери. Много се радвам, че ти хареса!

  • Гост
    Ани Четвъртък, 28 Януари 2016

    Здравейте Йоли,
    веднага си харесах тази торта за правене и мисля тия дни да я направя. Всъщност с този маслено-яйчен крем аз от години правя една много любима на децата, а и вече внуците, торта, но с други блатове. Така че крема ми е много лесен и не е проблем. Това 1 кафена чашка прясно мляко е около 100 мл, нали? Или няма чак такова значение.На пазара има едни бишкоти, които не са така меки и ароматни както бишкотите от моето детство, някак са по-твърди макар и крехки. Дано стане с тях.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 29 Януари 2016

    Здравей Ани. Много се радвам, че си решила да пробваш тортата. Това е една много стара торта, от бабините тефтери. Ще стане с твърдите бишкоти, даже още по-добре, не се тревожи. А за млякото си права, няма кой знае какво значение, но е около 100мл, да. Благодаря ти за доверието, надявам се тортата да се хареса на всички ви.

  • Гост
    Светла Минковска Събота, 13 Февруари 2016

    Здравей,Йоли!Правя тортата за пореден път и мога да кажа,че е много любима на мен и клиентите ми.
    Управител съм на Ресторант Българань на улица "Мърфи".
    Благодаря от сърце за невероятните предложения!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 13 Февруари 2016

    Ех, Светле! Чувствата ни са абсолютно взаимни! Я погледни това? http://www.yoli.bg/entry/salata-balgarana

    От години съм страшен фен на "Блъгаранъ". За мен е чест да приготвя нещо от вашите рецепти. И истинско щастие, че вие сте харесали моя рецепта! Просто незнам как да благодаря! Живея в Редута, ул. Мърфи не само ми е в квартала, а е и неделима част от най-хубавите ми спомени. Завършила съм Музикална академия, която е на стотина метра от ресторанта ви. В "Българан" обичам да идвам с приятелки на панирано шкембе и бира, на пиле на лютика, обедното меню също винаги е разкошно и много, много други ястия са ми любими! Не можеш да си представиш колко ме зарадва твоят коментар! В момента съм в Германия, иначе още утре щях да скоча при теб за една шкембе чорба. Но обещавам да се обадя като се върна, може би през лятото. Благодаря ти още веднъж от сърце! До скоро и прегръдки от мен!

  • Гост
    Мария Вторник, 29 Март 2016

    Здравей, Йоли! Тази торта ми изглежда доста вкусна и мисля да я приготвя, но дали е подходяща за покритие с фондан?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 30 Март 2016

    О, не, Мария. В никакъв случайне е подходяща! недей, че ще си съсипеш и тортата, и фондана. Много е мека и сочна, нищо няма да стане. Ще се радвам да я опиташ без фондан.

  • Гост
    Елена Сряда, 28 Декември 2016

    При положение, че разбърках отделно жълтъците и отделно белтъците и после разбърках внимателно, кремът стана пресечен със зърнеста структура сякаш ядеш грис. Не знам дали такава е рецептата, но на мен не ми допадна. Лошото е че съм рожденичка след два дни и ще трябва да измисля план В.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 30 Декември 2016

    Надявам се да имаш един прекрасен рожден ден, Ели! Честита бъди!

    Много съжалявам, че така се е получило, но нищо не мога да направя. Смесването на този крем е класически вариант, самият той също. Нищо не съм измислила аз в тази рецепта, не е моя. Наистина се надявам да посрещнеш рождения си ден и 2017 щастлива, много усмихната и пълна с красиви емоции! Благодаря те, че опита тортата, въпреки несполуката.

  • Гост
    Боряна Събота, 31 Декември 2016

    Здравейте, Йоли. В последния момент реших да направя тази торта утре. Но имам обикновени бисквити "Закуска". Дали ще стане с тях? Весел празник! Боряна

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 01 Януари 2017

    Здравей Боби. Мисля, че доста късно ти отговарям, нали? Извини ме, моля те, но знаеш, по празниците човек оставя компютъра на заден план. Да, би се получило и с тези бисквити. Ако си направила тортата се надявам да е станала добре и да се е харесала на всички. Благодаря ти зо доверието.

  • Гост
    Боряна Сряда, 04 Януари 2017

    Йоли, направих я с бисквити. Наистина е много вкусна. На всички се хареса. Твоите рецепти никога не са ме разочаровали. Ползотворна и успешна година ти желая. И много нови вдъхновения.Боряна

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 04 Януари 2017

    Много се радвам, Боби! Наистина, тъй като предният коментар бе от една разочарована дама. Добре ли ти се получи на вкус тортата? Тя ми пише, че е било толкова лошо положението с крема, че все едно грис ядеш. Затова много се радвам, че се е получила вкусна торта. Благодаря ти от сърце и щастлива 2017 година!

  • Гост
    Боряна Сряда, 04 Януари 2017

    Идеално ми се получи тортата и на вкус и като форма. С крема нямах никакви проблеми, просто двата крема смесвах много внимателно с телена бъркалка. Не ми се пресече. Бисквитите ми отидоха повече от 300 грама, може би около 600, слагах на око. Лесна, бърза и вкусна.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 06 Януари 2017

    Ох, отдъхнах си. Благодаря ти, Боби. Този крем доста често се пресича, на доста хора ссе случва. Понякога и на мен ми става леко зърнист, но не е голяма беля. Много се радвам, че ти е харесала товрара и се е получила така добре! Благодаря ти много!

  • Гост
    Ина Михаилова Понеделник, 16 Януари 2017

    Брой парчета

    Здравейте, мила Йоли, казвам се Ина. Много ви се радвам, сътворявате страхотни рецепти, доста от които съм пробвала, включително и тази торта. Кулинарията е истинското ми призвание, но все още не съм се решила да направя блог. Имам един въпрос, надявам се може на ТИ, ще правя тортата в правоъгълна форма, нямам ринг, нито форма с падащо дъно, но се надявам да успея да я оформя. Имам само един въпрос, за 30 парчета, количеството продукти по 2,5 пъти ли да го умножа, дали ще е достатъчно? Благодаря предварително, всичко добро желая!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 16 Януари 2017

    RE:Брой парчета

    Здравей Ина. Разбира се, че може на "ти"! Даже трябва! Аз разговарям с читателите си винаги съвсем приятелски. Хубавата храна изисква топло отношение и стои далеч от всички ненужни официалности. Първо да ти благодаря, че си се доверила на моя рецепта. Надявам се тортата да се хареса на всички.

    От една доза си излизат спокойно 12 големи парчета. Мисля, че ако удвоиш доцата ще е достатъчно. Много добре си се спряла на правоъгълна торта. Винаги препоръчвам тази форма пред кръглата, когато става въпрос за много хора. Инче, тъй като тортата е действително една бъркотийка, най-важното е да я уплътниш добре за да може след като се стегне да се реже на правилни парчета. Просто добре я "натъпчи" и притисни хубаво отгоре с лъжица. Това е.

    Приятно майсторене и благодаря още веднъж за хубавите думи и доверието!

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 22 Септември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus